EÚ stále viac zaostáva v ochrane zdravia a životného prostredia. Na decembrovom zasadnutí zodpovedné orgány diskutovali o zákaze troch veľmi problematických pesticídov. Zároveň hlasovali o obnovení licencie pre 2 ďalšie a o predĺžení platnosti ďalších 13.

Patrí medzi ne päť pesticídov PFAS, endokrinný disruptor, niekoľko neurotoxínov a ďalšie chemikálie s veľmi toxickými vlastnosťami. Ďalšie veľmi toxické látky, ktoré čakajú na zákaz, v programe chýbajú. Tento spôsob riešenia problému s pesticídmi je príliš málo a príliš neskoro. Systematické predlžovanie platnosti veľmi problematických látok je porušením práva EÚ a malo by sa zastaviť. Už dávno mali zaniknúť a teraz by mali byť zakázané. Táto úvaha a náš list odborníkov vysvetľujú prečo.

V druhom decembrovom týždni sa konalo posledné zasadnutie Stáleho výboru pre rastliny, zvieratá, potraviny a krmivá (SCoPAFF). Regulační experti zastupovali členské štáty EÚ a diskutovali a hlasovali v mene svojich krajín. Priblížime vám hlavné body programu.

Nakoniec zákaz troch veľmi problematických látok

Komisia EÚ navrhuje zakázať tri problematické látky, pretože narúšajú hormonálny systém a môžu škodiť už pri veľmi nízkych dávkach. Herbicíd Asulam sodný a fungicídy dimetomorf a mepanipyrim sú preukázané endokrinné disruptory.

Pokiaľ ide o sodnú soľ Asulamu, pesticídny priemysel predpokladal, že to bude nevyhnutné, a tak jednoducho stiahol žiadosť o jeho schválenie. Hlavným dôvodom neschválenia tejto látky je však to, že ide o endokrinný disruptor, a to je hraničné kritérium v EÚ. To znamená, že už nemôže byť schválená.

Dimetomorf je nielen chemická látka narúšajúca endokrinný systém (EDC), ale aj toxická pre reprodukciu. Ide o ďalšie hraničné kritérium (kat. 1B) a je známe od roku 2019. Je teda najvyšší čas, aby komisia navrhla zákaz. Príliš veľa ľudí a životného prostredia je tejto látke vystavených už príliš dlho. Pôvodne bola schválená od októbra 2007 do septembra 2017 a odvtedy bolo jej schválenie predĺžené.

Podobný príbeh má aj mepanipyrim. Už v roku 2017 sa objavila kritická oblasť obáv: vysoké riziko pre voľne žijúce cicavce. To bol dostatočný dôvod na to, aby bol v tom čase zakázaný. Napriek tomu bolo schválenie predĺžené celkovo o 10 rokov od prvého schválenia od októbra 2004 do septembra 2014.

Dimetomorf

Stiahnutie inej chemikálie narúšajúcej endokrinný systém (EDC)

Komisia tiež navrhuje odobrať povolenie pre fungicíd acibenzolar-S-metyl. Bolo schválené od novembra 2001 do decembra 2015. Odvtedy bolo obnovené a čaká sa na záver o jeho vlastnostiach narúšajúcich endokrinný systém pod podmienkou, že žiadateľ predloží dodatočné informácie. Spoločnosť Syngenta požadované údaje nedodala. Spravodajský členský štát Francúzsko považoval potvrdzujúce údaje za neúplné. Štúdia vývojovej neurotoxicity ukázala závažné problémy, ako sú morfometrické zmeny v mozočku a zvýšená amplitúda sluchového štartu. To znamená, že existujú dôkazy o vlastnostiach narúšajúcich endokrinný systém (hraničné kritérium) a látka nemala byť vôbec schválená.

Problematický vzor systematických predĺžení

Komisia EÚ navrhuje predĺžiť schválenie ďalších 13 veľmi škodlivých látok o ďalší rok. Dôvodom je problematický model systematického predlžovania. Do prijatia konečného rozhodnutia o účinnej látke sa autorizácie zakaždým predlžujú. Aj keď existujú vážne dôkazy o obavách, často trvá mnoho rokov, kým sa dospeje k záveru. Opísali sme mnohé medzery, ktoré poskytujú priemyslu a členským štátom dostatok času na odkladanie konečného záveru.

Výsledkom je každoročné predlžovanie prijímania veľmi problematických pesticídov až o 10 rokov, ako vidíme na uvedených príkladoch. Počas všetkých týchto rokov boli ľudia a biodiverzita zbytočne vystavení veľmi škodlivým chemikáliám. To je v rozpore so zásadou predbežnej opatrnosti v zákone EÚ o pesticídoch. Tieto látky by sa mali okamžite zakázať, keď sa preukáže, že existujú vážne obavy, a o ich obnovení by sa nemalo uvažovať. Toto je predmetom nášho prebiehajúceho súdneho konania proti systematickému predlžovaniu povolení na používanie toxických pesticídov, ktoré sme začali v roku 2022.

 

Predĺženie povolenia pre PFAS pesticídy a neurotoxické látky?

Úrad EFSA identifikoval insekticíd buprofezín ako endokrinný disruptor pre ľudí, čo by malo viesť k jeho zákazu.

Päť z 13 látok s predĺženým povolením je uvedených ako PFAS v európskom návrhu na všeobecné obmedzenie chemických látok PFAS: Cyflufenamid, Fluazinam, Fluopyram, Flutolanil a Lambda-cyhalothrin. Podľa dokumentácie k ich žiadosti sú tieto látky obzvlášť škodlivé pre životné prostredie. Sú perzistentné, toxické pre vodné organizmy a niektoré vykazujú endokrinné poruchy u voľne žijúcich živočíchov. Navrhované rozšírenie povoľuje ich zámerné a priame vypúšťanie do potravín a do životného prostredia. Všetky PFAS pesticídy sa musia okamžite zakázať.

Lambda-cyhalotrin nie je len PFAS. Tento insekticíd je povolený vo všetkých 27 členských štátoch EÚ a predstavuje vážne riziko pre ľudské zdravie. Vo vedeckej literatúre sa neustále uvádza, že má endokrinné a neurotoxické vlastnosti. Je kandidátom na nahradenie a patrí medzi 12 toxických pesticídov, ktoré by sa mali okamžite zakázať.

Ďalšími problematickými látkami sú benzovindiflupyr, bromukonazol, mekoprop-P, mepikvát, mepanipyrim, metsulfuron-metyl, fosfán a pyraklostrobín.

Niektoré z nich, ako napríklad fungicíd bromukolazol (a úzko súvisiace difenokonazol a tiabendazol), majú endokrinne disruptívny spôsob účinku. Vyvolávajú tiež veľmi nebezpečnú rezistenciu na azoly. To môže viesť k vážnym problémom pri liečbe aspergilózy, plesňovej infekcie u ľudí.

Čo chýba: odklad pre herbicíd Toxic 12 Pendimethalin a ďalšie

Vidíme oneskorenie pri hodnotení toxicity pesticídov. Existujú aj ďalšie, ktoré by sa mali čo najskôr zakázať, ale nie sú na programe dňa.

Na programe chýba herbicíd pendimethalín, jeden z nášho zoznamu Toxic 12, ktorý je povolený v 26 členských štátoch EÚ. Je toxický pre reprodukciu (trieda R2) a môže viesť k vývojovým účinkom. Má vplyv na štítnu žľazu a môže spôsobiť chromozómové aberácie. Podľa Spoločného výskumného centra EÚ (JRC) ide o endokrinný disruptor. Je tiež veľmi škodlivý pre životné prostredie. Je klasifikovaný ako veľmi toxický pre vodné organizmy.

Napriek tomu bol jed opätovne schválený ako kandidát na nahradenie, pretože spĺňal kritériá perzistentnosti (P) a toxicity (T). Vo svojom partnerskom preskúmaní, ktoré predchádzalo tomuto rozhodnutiu o obnovení, úrad EFSA nemohol vylúčiť bioakumulačný (B) potenciál látky. V dôsledku toho bolo obnovenie podmienené predložením ďalších potvrdzujúcich informácií týkajúcich sa potenciálu bioakumulácie. Teraz sú tieto informácie k dispozícii a potvrdzujú, že pendimethalín spĺňa kritériá PBT. Už v októbri sme vyzvali členov SCoPAFF, aby vyzvali Komisiu, aby navrhla zrušenie schválenia. Taktiež sme napísali list Generálnemu riaditeľstvu pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín s rovnakou otázkou. V našom prostredí je už príliš dlho.

Je potrebné identifikovať a zakázať neurotoxické pesticídy súvisiace s Parkinsonovou chorobou

V programe chýba aj hodnotenie fungicídov Captan a príbuzného Folpet, ktoré sa bežne používajú v konvenčnej produkcii ovocia. Americkí výskumníci označili Folpet za pesticíd spôsobujúci Parkinsonovu chorobu. Výskumníci identifikovali 10 pesticídov toxických pre neuróny, ktoré sa podieľajú na Parkinsonovej chorobe (odkaz je externý). Úrad EFSA sa touto problematikou vôbec nezaoberá s potrebnou naliehavosťou, ako bolo zdôraznené v našom článku o zlyhávajúcom hodnotení neurotoxicity pesticídov.

Zdroj: The EU will ban three problematic pesticides only to continue 15 more

 

Glyfosát zhoršuje učenie čmeliakov

Zakázané pesticídy sa stále vo veľkom používajú: Ako členské štáty EÚ zneužívajú núdzové povolenia

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

5 + 2 =

error: Obsah je nedostupný !!!