Na Slovensku v súčastnosti neustále pokračuje trend poklesu včelstiev a včelárov. Mladí ľudia o včelárenie nejavia záujem , dôvody sú rôzne. Ale z času na čas sa objaví aj pozitívna správa.

6 myšlienok k článku “Včelín pri Vrábloch”
  1. Vidim ze je zaujem o nasu pracu a tak par slov na vysvetlenie.
    Vcelin sme postavili svojpomocne a nebol vobec tak nakladny, ako sa na prvy pohlad zdalo. Priatel a architekt pan Ciz nam urobil navrh a vykresovu dokumentaciu na zaklade konzultacie z miestnym skusenym vcelarom panom Tothom. Ule su vyrobene z recyklovanych dosiek z paliet, strecha a skridla su z asanovaneho domu, okna a dvere rovnako z vyradenej stavby, na ktoru davali nove – plastove atd. Vcelstva mame od pana Vaskovica, ktory nas zaroven zauca do tajov praktickeho vcelarenia, rovnako ako pan Trungel ci dalsi miestni vcelari, ktori pomozu radou, ked treba. Na dialku si fandime s panom Chlebom, Sebosikom a dalsimi priatemi – Vcelarmi. Chce to viac citu, rozumu a prace ako penazi, ktore su samozrejme tiez treba, na zaplatenie prepravy, poterenbeho materialu a najma ludi, co vedia a chcu robit. Tiez sa netreba hanbit pouzivat to, co uz druhi nepotrebuju ci nemaju zaujem vyuzit a este to moze posluzit dopremu ucelu, ako urobenie si vcelina:-)
    Vcelin okrem ineho esteticky doplna charakter biofarmy. Ma samozasobitelsku funkciu pre nasu rodinu, znamych a priatelov zdruzenych okolo farmy a aktivit, ktore na nej robime. Nebol zriadeny za ucelom zarabania penazi z predaja medu.
    Ak ma niekto zaujem o nase skusenosti, alebo projekt vcelina, radi mu skusenosti ci projekt bezplatne poskytneme. Moze sa na mna v pohode obratit. Budem iba rad, ak urobi radost aj inym zaujemcom o vcelarenie a doda im odvahu zacat.

    S priatelskym pozdravom vsetkym ziclivym ludom ale aj konstruktivnym kritikom naseho snazenia

    1. Dobrý deň

      Tiež začínam včeláriť a celkom sa mi páči Váš včelín.
      Píšete že by ste poskytli projekt včelína.
      Ak sa Vám dá tak mi ho pošlite.

      Ďakujem
      Proksa

  2. Ja som naopak vďačný správcovi portálu, že tu necháva „visieť“ niektoré materiály aj viac, ako rok. Nemusí pritom rozširovať skladové priestory a elektróny, na ktorých je ten príspevok poskladaný, sú 100% recyklovateľné.
    No a teraz vážnejšie, ja som našiel na webe včelárov, ktorí sú, podľa mojej mienky, rentabilní. Ktorí popísali ako včelária, kde vidno, že keby sa zmestili, tak spávajú na plástoch so včelami. Ibaže, keď niekto robí to isté, ešte to nemusí byť to isté. Takisto miera rentability a spokojnosť s ňou sa rôzni od človeka k človeku. Však? Ak niekto začína, asi nepostaví taký včelín. Sú za tým určité skúsenosti a názor na vec. Môže byť za tým aj niečo nevypovedané, snaha meniť okolitú krajinu na svoj obraz, vytvoriť miesto relaxu v uponáhľanom svete, prispôsobiť kus prírody na načerpanie pokoja a možno stačí, aby to bolo samofinancované…čo nepochybujem, že je (resp. bude).
    Nemusí ísť vždy len o tvrdý biznis. Neuveriteľné, však?

  3. Divím sa správcovi tohoto portálu ,že tento materiál necháva visieť na tomto portáli už skoro rok a dáva ho za vzor aperspektívu budúcnosti. Zaujímavé by bolo vedieť aká doba je potrebná na návratnosť tejto investície, koľko činia ročné odpisy,lebo efektívne včelárenie sa pohybuje niekde inde. Hlavne vdnešných časoch a blízkej či až vzdialenej budúcnosti, ked musíme počítať so stlačenými cenami.Sú tam pekné obrázky a aj na rodinný piknik je to veľmi vhodné miesto, zahraničných turistov sa tam dá tiež vodiť len na vzor budúcnosti to slúžiť nemôže.Nemýlme mladých, aby si začali stavať takéto domce.Iba ak tak vo Švajčiarsku si to môžu dovoliť.Škoda ,že mnohý z tých uktorých to funguje rentabilne nemajú záujem to zverejniť.No zásadne nemýlme mladých idylickými obrázkami,aby zle nezačali.

  4. Článok je na svete skoro rok a nikto naň nereagoval. Takýto včelín si zaslúži našu pozornosť. Tento včelín má všetkých päť "P". Ak je takáto stavba postavená na vhodnom pozemku (neohrozuje ľudí ), v dolete včiel sú zdroje vody, peľu, nektárové porasty, je včelín v takomto prevedení aj spoločenským censtrom posedenia si celej rodiny a známych.
    Určite nie je to stavba lacná a v čase keď sa za nektárom kočuje, zdá sa to prežitkom, pripomína to doby, keď gazda popri gazdovstve mal pod ochranou včelíne 10-15 včelstiev.

    Myslím, že taký včelín pre 50- 60 včelstiev by nebol na zahodenie ani teraz, len by musel byť postavený na vhodnom ohradenom pozemku aspoň s tromi znáškami. Ja včelárim na včelnici bez kočovania a nikdy som nebol stratový. Na začiatokje potrebné slušné finančné zabezpečenie, aby som včelín nebudoval celý včelársky život

    Ako si ja predstavujem včelín pre 56 včelstiev.
    – zabezpečil by som si vhodný pozemok na mieste ako som opísal vyššie, musel by byť blízko bydliska, s dobrým prístupom nie len peši ale i na bicykli, a autom, z dôvodov prísunu materiálu a odvozu medu.
    – Na včelnici by nesmel chýbať sklad, vytáčacia miestnosť npr. Unimobunka, studňa a elektrika ak by taká možnosť bola
    – k dobre vybudovanej stavbe je potrebný aj dobrý projekt bez ktorého sa nedá udeliť stavebné povolenie. Včelstvá by boli umiestnené vo včelíne v dvoch radoch, jeden rad na východ a druhý na západ, stačilo by k tomu aby sme včelín rozšírili cca o 55 cm, okná s výklzmi, na obidvoch koncoch dvere, v letnom čase vzdušné okenné závesy, z hora prirodzené osvetlenie, strecha valbová so spádom na obidve strany, odkvapy predĺžené s rýnami na odvod vodyso strechy, samozrejme , že vo včelíne by som som zariadil hygienický manipulačný kút na vytáčanie medu
    – vysvetlím prečo úle vo dvoch radoch: sú to čisto ekonomické dôvody, pretože na to isté miesto (je trochu rozšírené) sa dá dá umiestniť dvojnásobné množstvo včelstiev. Smer pozdĺžnej osi musí byť sever- juh, aby slnko pôsobilo na obe strany rovnako.
    – poviete, že je to všetko postavené na hlavu? a prečo? veď včelári v kočovných vozoch úspešne včelária desiatky rokov a nik sa nad tým nepozastaví. Mňa prekvapuje, že na tento nápad včelári neprišli už dávno. Ja viem, tá predstava, že včely musia mať na juh nás stále straší, ale ani pri voľnom výbere včiel dutiny v prírode vždy nemajú výlet na juh (aj na sever) a predsa žijú.
    – Túto predstavu som nadobudol pri návšteve priateľ, ktorý včelári so 100 včelstvami na včelnici a s 60 vo dvoch kočovných vozov. Má bohaté skúsenosti a môže porovnávať, vždy hovorí v kočovných vozoch sa lepšie včelári, prečo by to nemohlo byť aj vo včelínoch.

    Záverom dodávam jednu pripomienku k osadeniu včelína ťažkými robustnými úľmi, ktoré do dobrého včelína nepatria.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

42 − 33 =

error: Obsah je nedostupný !!!