Praktické včelárenie okrem odoberania medných prebytkov, je odkázané v určitých situáciách doplniť glycidové zásoby, ktoré včelár robí pomocou kŕmidiel. Je preto dôležité aby kŕmidlá zabezpečili ich podanie v každom čase. Rýchle nasadenie, bez stretu so včelami, bez ich ohrozenia cudzími včelami, podať roztok od malej dávky až po 5 litrov, to by mali byť prednosti, ktoré by mali spĺňať kŕmidlá.

11 myšlienok k článku “Vonkajšie kŕmidlá na podávanie zásob”
  1. Rovno odpoveď :
    – do nekonečna, ak ich dobre vyhotovíte
    – dezinfikujem ich len teplou vodou plus saponát a ostrú kefu a opláchnem úlus vysuším na slnku.
    -objem kŕmidiel vo svete sa zvyšuje aj na dvadsať litrov. Ja vychádzam z našich skúseností a 5 litrov je taký stredný objem. Toto množstvo včely odoberú za 24 hod(norm.Včelstvo). Ak je včelstvo bez dospelých včiel, lietaviek tak mu je dosť aj 1/5 litra, aj také malé množstvo môže sozlizovatieť. Ale do väčšieho kŕmidla sa dá naliať aj menej. Dobre pripravený roztok (správna príprava a hustota vydrží niekoľko dní) Keď budete obhospodarovať 100 včelstiev, tak potom si poviete, škoda, že som sklené poháre nehodil do kontajneru, hneď na začiatku včelárenia. Howgh Anton.

  2. Naozaj pekný článok a dobrý tip na kŕmidlá. Oceňujem pri
    nich hlavne to, že sa neprichádza do styku zo včelami pri podávaní zásob a ani žiadne skladanie striešky, uteplivok. Aj ja sa nad tým zamýšľam, ako by som si vylepšil podávanie zásob.
    Mám tiež pár otázok k takému typu kŕmidlá:
    Koľko sezón sa dá používať takéto kŕmidlo?
    Ako ich dezinfikujete? A či je tiež vhodné mať kŕmidlo na viac
    ako 3-4 litre objemu? Pretože ak včely podávaný sirup neodoberú do 18-24 hodín, začína zoslizovatieť (neviem odb.termín) a je pre včely jedovaty.A tak mi pripadá objem
    kŕmidlá nad 4 l. zbytočný
    Pre mňa je zatiaľ výhodnejšie a hygienickejšie, používať 3,6 l. poháre s presakovacím viečkom. Neviem ako to kto robí, ale ja žiadne včely nepučím a ani do styku s nimi neprichádzam. Keď potrebujem niekedy v lete v dažd. období včelstvá podnietiť, používam jednorazové 1/2 l. plast. misky s trochou stružlín od hobľovky tak 2-3 krát, ktoré vkladám do od.dná. Po použiti opláchnem, hodím do igelitky a šup do kontajnera s plast. odpadom.Miska ma stojí 80 hal. Nič jednoduchšie.
    Zdravím.

  3. Toto medzidno som pred niekoľkými rokmi niekoľkokrát posudzoval z praktického hľadiska, no vždy mi vyšlo jedno, nie je vhodné pre včelára, ktorý má viac včelstiev. Je zložité (na všetky nedostatky sa už nepamätám), a čo je horšie funguje len vtedy, kým nie je vo včelstve.
    Najväčšia moja výhrada pre takéto typy pomôcok (šikmé letáčiky) je, sú funkčné len na výkresoch. Pomôcka musí vychádzať z overenej praxe. Medzidno ako kŕmidlo musí byť použiteľné v každej situácie, včelár nesmie prichádzať pri jeho používaní do styku s včelami a hlavne kŕmidlo musí byť po "ruke", čiže ihneď použiteľné, najlepšie ako súčasť úľovej zostavy, npr aj ako v mojom prípade, povala úľa. Lepšie je mať jednoduché medzidná, tým aj lacné a funkčné. Ten čo odoberá peľ od včiel, vie čo dokážu včely s propolisom spraviť s vloženou súčiastkou, po roku-dvoch treba dobre že pásák. Tak nech si každý rozmyslí čo zavedie do úľovej zostavy.

  4. P. Bencúr mrkol som sa na ten článok z roku 1990, o medzidne s letáčom a kŕmidlom… zaujímavé riešenie. Podľa mňa aj tu uvedené povalové kŕmidlá by sa dali upraviť ako medzidno resp. ako dno. Všetko je ale vecou našich podmienok, požiadaviek a zručností, ktorými disponujeme pre výrobu univerzálnych kŕmidiel. 😉

    1. Zavesne krmitko sa mi paci, mozno skusim niekedy verziu so zavesom Na Očká.
      Ale Presne nieco take univerzalne je moja predstava… len “skutek utek”:-))uz dlhsiu dobu hladam. povalove krmidlo, ktore mozem vlozit medzi 2 nadstavky, a nie tie “uzasne” veci pod vrchnak. a to ze sa da pouzit aj ako vrchnak, medzidno ci vyklz… 4 v jednom./
      vyhoda? pre mna je dolezite neskladovat v šope 3 rozne veci ani ich odkladat a zase davat naspäť na ule. Dokrmit do plodiska medzi znaskami.
      Hlavna necnost tohoto je ze je velmi nevyhodne pre predajcov :-))) predaju jednu vec a nie 3-4 rozne pripravky 😀

  5. Už som na tejto stránke uviedol vo svojom príspevku z 30.7.2005, že všetky kŕmidlá sú vhodné. Tiež som vyskúšal niekoľko kŕmidiel, osobne mi však vyhovuje presakovacie viečko. Ak by som však dostal chuť opäť sa venovať v dielni stolárskemu a klampiarskemu koníčkovi, tak po tých skúsenostiach s rúznymi kŕmidlami by som zhotovil univerzálne kŕmidlo umiestnené v medzidne, ktoré podrobne popísal aj s priehľadným nákresom Pavel Slatinský v časopise Včelár č. 2 z februára 1990. Je možné ho upraviť ako šuflík a skombinovať s peľochytom.
    Pekné, priehľadné a zrozumiteľné fotografie, pán Tučáni.
    milan bencúr

  6. Napřed musím taky poděkovat za článek. Už dlouho (jestli někdy vůbec) jsem nečetl tak pěkně zpracované téma, které všichni považujeme za "něco úplně normálního".
    K prosakovacím krmítkům. Taky mě mrzelo během krmení rozmačkávat desítky včel, ale před desíti lety jsem si koupil podložky pod prosakovací víčka a problém byl vyřešen. Nejsou drahá a podle mých zkušenností nejsou pro včely překážkou (doba vybrání láhve se nezměnila).
    Jinak, stropní krmítka používám také, ale pouze pro curko-medové těsto.

  7. Táto moja reakcia je mimo obsahu článku:
    Článok bol upravený pre nový efekt prezerania obrázkov. Odskúšané pre IE, Firefox a Opera, v prehliadačoch musí byť povolený Javascript.
    Pripomienky smerujte cez [url=http://www.vcely.sk/index.php?name=Private_Messages]osobnú správu[/url].
    Ďakujem

  8. 1. Nezaznamenal so ani jeden prípad vyliahnutej húseničky. Tá potrebuje k svojmu vývoju dusíkaté látky a vosk a ten tam nie je.

    2. Pri celodrevenom povalovom kŕ. som práve zdôraznil "profi" výrobu, presnosť, žliabok a lepidlo plus skrutky. Povalové kŕ. s vaničkou môže byť aj "neprofesiálne", ak vyničku neurobíte deravú . Pri drevenom závesnom kŕmidle to musí byť naozaj dokonale vyrobené. Akékoľvek kŕmidlo ak by tieklo bolo by nefunkčné, načo by mi bolo?

    3. Povalové aj závesné drevené sú natreté vytvrdeným lakom (v predajni Vám poradia), nič také som nezaznamenal a prvé povalové kŕmidlá používam už 30 rokov a stále slúžia.

    Vyrobte si nor. 2 ks a vyskúšajte v budäúcej sezóne, zistíte, že je to to najlepšie, čo si môžete vyropiť vlastnými rukami.
    Timo čo, keby Ste ma navštívili, na včelnicu často zavítajú včelári z celého Slovenska, prípadne píšte a spolu problém vyriešime aj na diaľku. Anton

  9. pekny clanok, mam otazky:
    1 pod tou hlinikovou vanickou nezdrzuje sa vijacka?
    2 zbijanie foriem krmidiel sa mi zda nie je celkom profi, nevyteka rostok z krmitka?
    3 pouzity sololit sa vam nevlni ?

  10. Pán Turčáni,

    ďakujem za pekne spracovaný článok. Som rád, že ste ho uverejnil. Som si istý, že som naposledy použil presakovacie "štvorlitrovky" a dráždil/pučil nimi včielky. Inšpirujem sa článkom a zamyslím sa nad možnou aplikáciou pri mojom včelárení.

    Ešte raz ďakujem a prajem všetko dobré.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

22 − 15 =

error: Obsah je nedostupný !!!