Začiatok jari nás každým rokom prekvapí buď skorým, alebo neskorým príchodom. Marec je jej prvým jarním mesiacom a aj keď prvé tri týždne ešte prináležia “astronomicky” zime, prináša nám túžobne očakávané oteplenie. Na toto oteplenie čaká nielen každý včelár, ale aj naše, tuhou a dlhou zimou preverované, zimujúce včely. Vonkajšie teploty sa postupne zvyšujú a keď teplota vystúpi nad 12 °C, dočkáme sa prvého tzv. očisťovacieho preletu.

4 myšlienky k článku “Marec – je nástupom jari a začiatkom včelárskej sezóny”
  1. Mal by som par otazok alebo pripomienok?
    "odstranime deformovane plasty" co robil vcelar ked zazimuvaval vcely? tie tam nemaju co hladat!

    "plesnive plasty" ako splesniveli? jednoznacne bolo slabe vetranie v uli co sa dalej potvrdi nepriamo ked sa pise o zuzovani a komorovani. Zuzovat komorovat pri 200 alebo500 vcelstvach viete si to predstavit? Letac je cez celu sirku ula a je po probleme.

    "odoberieme plne plasty nahradime…" kolko zasob dostali vcely na jesen? neboli nahodou prekrmene? Z druhej strany problem moze byt nepodstatny. Mam vcelnicu kde po prelete je vela zasob ale do prvej znasky zasoby su spolahlivo prec. Inac pekny obrazok k nozeme doverne znamy ale obvykle mi takto padnu odl. ked maju malo zasob. Na jesen slabsi odl. nedokaze odobrat dostatok cukru vcelar si mysli ze je plny ale pri kontrole koncom oktobra v novembri nema dost najma ked je mlada matka ktora ploduje dlho a skoro zacina.
    Pomaha na jesen im pridat 1 plast komplet plny do stredu pripadne 2 po stranach plod telesa. 😆

  2. Aj v minulosti sa včelstvo dalo do teplej pivnice, aby sa preletelo a zároveň vykalilo na okne. Na tento spôsob, ale musí byť všetko dobre nachystané…. preto aj nápad, ktorý uvádzaš by mal mať dobre pripravený, aby včely z "tunela" nevyletovali mimo, resp. popod. Malý priestor lietania, môže včely dezorientovať a skončia na chladnej pôde, resp. sa môžu dostať do iných úľov. Podľa mňa by išlo o dosť zložitú konštrukciu a narušiť ju môže aj nepriaznivý vietor, preto všetko treba dobre premyslieť či sa to oplatí, alebo radšej počkať na priaznive počasie.

    Dnes bolo nepríjemné počasie so silným vetrom, ale počas popoludňajších hodín, keď sa slnko "oprelo" o predné steny úľov u mňa nastal v niektorých včelstvách silný prelet. Pri včelstvách som nebol, zistil som to z množstva výkalov na krytoch úľov a vynosenými mŕtvolkami na letáčoch až v neskorých popoludňajších hodinách.

  3. Tohoto roku zima trvá neobyčajne dlho. Počasie neumožňuje jarný – očisťovací prelet včielkam. Aj keď slniečko svieti teplota vzduchu je k preletu nízka 2 st. C.
    Jeded známy dal mi navrhol, že či by nepomohlo zhotovenie na strane letáča vetru vzdorný priestor – foliovník 2m kub. Tým by sa dosiahlo pri slnečnom dni
    vyhriatie celého priestoru ak aj letáčovej strany úla a
    vylákalo včielky k preletu. Aký je Váš názor ?

  4. Sneh už snáď konečne odíde do "teplých krajín" v inom skupenstve a očakávané oteplenie nám dáva príležitosť urobiť rýchle prehliadky.
    Kontrolou sa zameráme najmä na prítomnosť matky a stav zásob. V tenkostenných úľoch je plodu menej, ako pri uteplených, večná dilema včelárov, či sú pre včelárenie lepšie tenkostenné, alebo izolované úle ?…. ale toto je skôr námet na samostatný článok.
    Pri prehliadkach rámiky nekladieme mimo úľa, ale ich iba povytiahneme, uzavretý (otvorený) plod určuje prítomnosť matky, včely plod obsadia, aby nezachladol.
    Dostatok dodaných zásob by mal pri produkčných včelstvách vydržať do prvých jarných prínosov nektáru. Ak zistíme menej zásob, pomôžeme si pridaním plástu so zásobami.
    Našu kontrolu zásob by sme mali zamerať najmä na rezervné matky, odložence. Tieto nemusia byť dostatočne zakŕmené a v prvých jarných mesiacoch "melú s posledného". Pridanie, alebo preloženie zásobného plástu, bližšie k plodovému telesu je častokrát poslednou záchrannou. Po oteplení príde ochladenie a nedostatok zásob u týchto včelstiev končí v horších prípadoch úhynom, v tých "lepších" silnou nosemou.
    Nepremeškajme príležitoť, ktoré nám dáva počasie !!!

    orig. Laco Šebošik 14 Mar 2005 23:30

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

82 − = 74

error: Obsah je nedostupný !!!