rotačný úľObjav nového typu úľa, ktorý otvára bránu nielen ľahšieho technologického obhospodarovania včelstiev, ale jeho prvoradou a podstatnou úlohou je, narušiť rozmnožovanie a rozvoj klieštika bez používania chemických látok. Ponúka zároveň aj nové možnosti v bio-ekologickej výrobe medu bez akýchkoľvek reziduí.

5 myšlienok k článku “Úľ budúcnosti, s rotačným plodiskom ?”
  1. Ak sa mi podarí získať požadované informácie ohľadom testovania úľov s rotačným plodiskom a ich výsledkov vo včelárskej praxi, určite ich budem na webe publikovať.
    Je pravdou, že cena týchto úľov je dosť vysoká, ale nič nebráni včelárom, aby si takéto úle vyrobili aj doma. Po stretnutí s niektorými včelármi, poznajúc tento princíp, sa niektorí počas tejto zimy do konštrukcie týchto úľov aj pustia.
    Maďarská firma, ktorá začala s ich výrobou má pre budúci rok plne obsadené výrobné kapacity, záujem je najmä z krajín západnej Európy.

    Ohľadom rotačného plodiska som dostal množstvo otázok. Tento článok vznikol z materiálov, ktoré som mal k dispozícii, žial žiadne iné už NEMÁM !!!
    Pokusy prebehli v maďarskom výskumnom ústave Godolló, ale neboli publikované nikde, aspoň ako mi bolo tvrdené. Maďarské včelárske časopisy nemám k dispozícii, tak to nemôžem 100 % tvrdiť, ak by som mal informácie určite ich zverejním. Chýbajú spoľahlivé informácie ako vplýva rotovanie plodiska na početnosť klieštika, nejaké údaje, tabuľky a pod…tiež sa to týka rojovej nálady a stavbe materských misiek pri rotácii plodiska…percentuálne hodnoty chýbajú….
    Ešte pripájam link na maďarskú stránku
    [url=http://www.anivet.hu/ ]http://www.anivet.hu/ [/url]

  2. Zaujal ma článok o úli s rotačným plodiskom, no nemôžem sa nikde dopátrať k ďalším informáciám o ňom a o včelárení v tomto úli. Existujú ešte nejaké články, alebo viete niekto o tom niečo viac ?
    Ozvite sa, prosím.

  3. Obávám se, že se úl neprosadí pro příliš velké finanční náklady. Vlastně s přechodem na nový úl by se musela změnit celá technologie obhospodařování, což představuje další investice. Úl je tak asi předurčen jen provčelaře-hračičky…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

− 4 = 5

error: Obsah je nedostupný !!!