Príroda obdarila včelu superorganizmom, ktorý v kolónii dokáže udržať teplo a zachovať ho.Toto teplo včelstvo uchováva hmotnosťou teplého vzduchu v chumáči, tým potláča škodlivé bakteriálne aktivity a bráni vzniku ochorení.

34 myšlienok k článku “Warre úľ – prírodný, jednoduchý a úspešný”
  1. Ešte som sa nestretol s názorom, že ak má včelár na včelnici rôzne úľové zostavy (ležany, béčka, čechoslováky, optimál, langstroth, warré…) a pozná technológie včelárenia v nich s primeranými úspechmi pri medobraní a ziskom pre seba a aj na ich prevádzku a údržbu, že by jeho včelárenie bolo neseriózne. To zberateľ automobilových veteránov, ktorý spojazdní aj storočné auto si počína tiež neseriózne? Alebo seriózne včelárenie je iba také, ktoré pozná len priemyslovú ťažbu medu, peľu a ostatných včelích produktov???

  2. Nedá mi nereagovať na tento článok. Ja len stručne autorovi. “Asi sa veľmi rád experimentuješ a kedy sa venuješ serióznemu včeláreniu?”

  3. Žijeme v takzvanom postmodernom období. Hodnoty, ktoré boli po stáročia absolútne, sa odrazu zmenili na relatívne. Relatívnym sa stalo takmer všetko. Aj včelár sa mohol na absolútne hodnoty spoľahnúť, oprieť sa o ne, mal vnútornú istotu a pokoj. Tie isté hodnoty sa však dnes zmenili na relatívne, čo znamená, že platia len niekedy, pre niekoho a za určitých, veľakrát nejasných podmienok či okolností. Systém hodnôt dnešnej včelárskej obcei sa výrazne odlišuje a zakladá najmä na ilúzii pokroku vďaka bezohľadnému stupňovaniu ničenia prírody, konkurencii a všeobecnej neznášanlivosti.
    Riziká vo vývoji včelárstva sa premietajú aj do samotných osudov jednotlivcov. Sú pozorovateľné v materializácii hodnôt, ktorá roztáča životné tempo stále väčšieho množstva ľudí a prináša stres so všetkými dôsledkami, obmedzuje čas pre vzájomnú komunikáciu a vzťahy.
    Každý z nás má právo na vlastnú pravdu, myšlienky, názory, postoje. Sme slobodní, to značí, že doposiaľ platné hranice a obmedzenia možno posúvať, prekračovať, rôzne realizovať, či dokonca rušiť.

  4. Včelárstvo, to sú stále sa vyvíjajúce technológie. Aj v dnešnom digitálnom veku. Langstrothov úľ sa už vyše storočie predáva axiomy, čiže, jeho úspech je zaručený a nemá sa o tom diskutovať. Tak je postavená reklama. Podstatou tohoto pracného úľového systému je chov silných včelstiev. V našej klimatickej oblasti chov silných populácií, ktoré obsadajú do letného slnovratu šesť až osem nadstavkov, nie je možný bez tvorby oddielkov. Také silné včelstvá môžu dosiahnuť včelári v stredomorskej oblasti, kde znáška začína už vo februári. Náš langstrothťák nemôže byť úspešný bez väčších investícií do včiel, pretože prevádzkovať tento zdanlivo jednoduchý úľ v našom podnebí ho stojí veľa peňazí. Silné včelstvá potrebujú veľké zásoby a dobrú znášku, za ktorou treba kočovať a to stojí nejaké euro. Takže, ak si svoju prácu a svoje investície porovnáte s hobby včelárom Warré, nie ste o nič lepší včelmajster len rovnako úspešný chovateľ včiel s rovnako štedrou odmenou za svoju prácu. Mám to odskúšané.
    K takému istému výsledku dospeje včelár s malou farmou aj pri úvahe o ostatných úľoch s uzatvorenými rámikmi. Aj veľkovčelár hľadá cestičky kde ušetriť nejaký ten cent.
    Jednou z veľkých vecí vo včelárstve je úľ Warré, ktorý je lacnejšou alternatívou v porovnaní so štandardnými rámikovými úľmi. Jeho výhodou sú nízke nadstavky s jednoduchou obsluhou a tvar prírodného obydlia včiel v dutine stromu. Nepotrebuje medomet, čo je pri dnešných hygienických požiadavkách dosť drahé zariadenie. Nepotrebuje medzistienky ani rámiky. Je lacný a jeho výrobu zvládne každý zručnejší včelár. Zaberá malý priestor a pri manipulácii včely nie sú vyrušované. Nepotrebuje žiadne skladovacie priestory na príslušenstvo. Zdvíhanie nadstavkov je s pomocou zdviháka bez námahy. Lis na medobranie netreba kupovať, každý si ho vyrobí sám za babku.
    “Nevýhody” tohoto úľa spočívajú v nižšej produkcii medu, ale tú vyrovná produkcia vosku. Je ťažšie získať radu od skúsených včelárov, pretože ich pomoc je spravidla zameraná na včelárenie v štandardných úľoch. Je tu menšia pružnosť v manipulácii s plástami, ale keď si uvedomíme, že hniezdo sa rozprestiera asi na šiestich rámikoch aj v dvanásť rámikovom úli, tak tá manipulácia z tohoto dôvodu nie je potrebná. Úľ je výhodný pre hobbistov, začiatočníkov a tých farmárov, ktorí majú záujem o prírodné včelárstvo a efektívnu výrobu jednodruhových medov a biomedu.
    Záverom ešte jedna poznámka. Moderná včelárska metodika má rušivé postupy pre včelstvo. Väčšina týchto všeobecne uznávaných postupov pri rozoberaní úľa včelstvu škodí. Výsledkom moderných chovateľských spôsobov je patetický stav domácich včelstiev. Určite áno ako nie sú včelstvá zdravšie vtedy keď včelár v nich robí minimum zásahov. Nikdy som neuprednostňoval niektorý úľ. Taký príbeh nie je pravdivý. To len emotívne správanie kolegov ovplyvnených populárnou tlačou, ktorá dostáva informácie od tých najlepších a najbystrejších firiem komerčného včelieho priemyslu, vytvárajú situáciu takto podobnú. Vždy som sa na tejto stránke s radosťou a zdarma podelil o svoje vedomosti a skúsenosti s tými, ktorí hľadajú informácie o včelárení. Každý včelár robí veci inak, treba sa učiť od seba navzájom.

  5. Lego, žélám ti veľa úspechov v hľadaní toho pravého orechového. A keď raz budeš kočovať z horniakov na doliniaky tak daj vedieť. 😉

  6. už mi to neda nereagovat a zaujmem svoj postoj. Som naozaj rad ze niekto prispeva a ukazuje ine technologie ako su tie “naše”. A nech je to aj preložene s ang a nič viac. Lenze ma zaraža trocha sposob ako to Lego podava.Prv obhajoval technologiu nasich starych otcov -slamenaky, potom zas Langstrotha,neskor “našu mieru B s variabilnym typom studenej a teplej stavby, a ja už neviem čo všetko. Poznam članky v ktorych hovoril o najlepšiom ule pre včely Langstrothe. Neskor spomenul ze “v Smradlavom Langstrohe od ryb” A celkovo nebyt jedneho članku kde by nespomenul Langstrotha.”lepšie ako tie naše v langstrothe doma v záhrade” Ja fakt ani neviem v čom včelariš ani ako, ani ma to nejak netrapi.Ani či su tvoje poznatky skutočne. A ked hladas cestu k prirode ta vedie niekade inakade ako su rozne ulove systemi a hladanie chyb u inych. Nech sa dari.

  7. A pacifik sa spacifikoval, aj s jeho kolegami. Už som si zvykol, že tento trojlístok dlhšiu dobu spochybňuje moje názory. Myslím, že všetci traja majú problém s identitou svojej osobnosti. Nerešpektujú originalitu druhých, nevenujú sa podstate diskusie, ale pochybnými domnienkami hľadajú za prezývkou niekoho druhého, ako eštébáci. Rozhľadený včelár nebude viesť s ich výmyslami diskusiu, odmietajú ju a smerujú do konfrontácie. Ich názory JPP žerú len mladí nevypasení chlapci, ktorí ani netušia čo ich pri včelárení čaká. Nie je dôležité kto je lego. Kto to nemá v hlave vymetené jednoducho tú prezývku rešpektuje, neskúma, venuje sa podstate a nesliedi ako vykradnutá dedinská baba v Novom čase.

  8. Ano i já si vzpomínám že se ho někdo ptal jestli se tak jmenuje a tvrdil že ne.Zřejmě chtěl zůstat raději nepoznán. 😥

  9. Prikláňam sa k janvrabec a chmelkop, nechapem chlapi, prečo na seba útočíťe ! Nikto niesme dokonalý, tak sa tak nechovajme. Je pravda, že ak sa niekto vyvyšuje nad druhého, neprávom, tak sa treba ohradiť, ale ak niekto s dobrým úmyslom napíše článok, je smutné, že je druhými ešte aj napádaný. Prosím vás neznehodnocujte tieto výborné stránky !
    Mňa poteší každý takýto článok, ktorý rozširuje moje včelárske obzory, preto navštevujem tieto stránky a nie preto aby som tu čítal nejaké hádky a ľudské zvady, to sem nepatrí a verím, že to zarmucuje každého rozumného návštevníka.

    V Písme stojí : Vedzte, bratia moji milovaní: každý človek má byť rýchly, keď treba počúvať, ale pomalý do reči a pomalý do hnevu, lebo človek v hneve nekoná, čo je spravodlivé pred Bohom. Jak 1. 19, 20

    A k tomu článku : Je to zaujímavá technológia, ideálne na hoby včelárenie, pre ľudí, ktorých to ťahá k prírode.

  10. Strapnuješ sa ty, prečítaj si čo si napísal a čo som ti napísal ja a zamysli sa nad tým. Ty tu píšeš dve na tri. Viac nebudem reagovať na tento článok.

  11. Milý priateľ Bencúr, každžý kto ide ne front, musí počítať, že ho guľka trafí a preto musí počítať aj z reakciami. Ja Vám nevytýkam, že ste zverejnili opísaný článok, ale preto že to nie je prvýkrát, ale žiadalo by sa upozorniť, že ide preklad a čakal by som poukázané na zdroj, uviesť pôvodného autora a pridať svoj názor, aby čitateľ vedel o čo sa jedná. Ja mám na webe umiestnené okolo 60 článkov, sú všetky z mojej kuchyne, okrem asi troch prekladov z poľštiny, z uvedenými autormi a je pridaný môj názor- komentár.
    Ja osobne nemám nič proti vychýreným technológiám, ani proti Vám osobne, ale Vy často používate invektívy a strieľate na cieľ ako americký kovboj, bez mierenia a od boku. Neverím ani klebetám, ktoré sa o Vás šíria, jednoducho Vás nepoznám, preto si myslím, že ste sa dostal ďalej ako za humno a ešte vyššie ako je vaša šopa.
    Nakoniec môžete byť rád, pýtam sa, okolo ktorého sebelepšieho článku sa na tomto webe sa zapojilo toľko diskutujúcich?

  12. pacifik, pacifik! Myslíš, že si chytrý? Farár Johann Ludwig Kristus (1739-1813) vo svojej knihe Anweisung zur nützlichen a angenehmen Bienenzucht für alle Gegenden prvýkrát uverejnil v roku 1779 návrh úľového systému, ktorý sa zhoduje s dnešnou technológiou Warré. Lepšie si preštuduj ten zdroj a prestaň sa už strápňovať.

  13. O čom to rozprávaš? Urobil som, odfotil som, popísal som fotky, dal som ich do fotogalérie, odpovedal som na otázky o technológii, ale niektorým konfrontačným typom to prekáža.

  14. okrem toho myslel som skusenosti urobil som a popisal a nie precital som a popisal. kompilaty patria niekam inam nie sem . tu chcu ludia prax.

  15. co viem to pisem. mam 23 lego. co odo mna chces? ked budem mat tolko rokov ako ty, tak budem na inej urovni. teraz v podstate len zacinam. ak mam skusenosti tak len take ako vsetci ostatny vcelar na svete. to ale neznamena, ze nemozem od inych vyzadovat kvalitu informácií. ty sa tu prezentujes ako uz skuseny vcelar ktory sa nikdy nemili, tak som cakal ze budes vediet aj nieco viac . inak tym nechcem povedat ze niesi skuseny, to nie.

    vygúglil si to pred par rokmi lego? ano? a preco ked si vedel o tejto metode si pred casom krvopotne presadzoval slamu (ako pisal aj pacifik) aj ked si uz vedel ze existuje aj warre a poznal si to? aka je pravda? to nik nevie, ale mne osobne je to jedno.

    uz nebudem pisat nic ale je neodhadatelna pravda ze je dobre ze si tento clanok napisal aspon si nacrtol temu aj ked moc tych informacii tam nieje, ale aspon ta tema je otvorena.

  16. Lego, francúzsky viem veľmi dobre čítať aj rozprávať bežne si píšem zo včelármi vo francúzsku. Tak že, čo je úľ Warre viem veľmi dobre. 😆 Pán Turčáni nepísal iba o úloch! 😆

  17. Ak som niekedy niečo na tejto stránke napísal, tak to je určite z mojej vlastnej skúsenosti, určite som si to overil v praxi a vygúglil pred pár rokmi. Tvoje skúsenosti na tomto webe akosi postrádam.

  18. ano to je pravda, ja netvrdim ze som teraz odbornik (nenut mi stale to co si ty myslis), ale myslim ze by bolo zaujimavejsie keby si daval svoje skusenosti. lebo net je fak pristupny kazdemu a “vyguglit” si info o tomto sposobe vcelarenia si moze kazdy ale tie info z prvej ruky od cloveka ktory to skusil su na nezaplatenie.

  19. Ja by som zase trochu na obhajobu Lega a jeho zámerov…
    Podľa mňa sa autor článku a prekladov z internetu snaží skôr o naznačenie viacerých možných ciest, ktoré môžu viesť v podstate k tomu istému cieľu …Či niekto včelári v košniciach, v úľoch z lisovanej slamy alebo v medných kravách, nemal by sa preto stať terčom posmechu ostatných, len preto, že skúša niečo iné, čo možno v budúcnosti bude akceptované a aj rozšírené…To nikto nemôže dopredu vedieť a teda ani zatracovať. Terajšia konzumná filozofia vedúca len k nadprodukcii, znehodnocovaniu ceny produktu atď. sa raz zmení, postupne aj vďaka kríze “padne na hubu” a zákazníci, rovnako ako aj producenti zmenia svoj postoj k hodnotám života…
    Med bol najviac cenený v stredoveku – odvtedy jeho cena postupne klesala, a teraz pri “high-top” technológiách, kedy chceme mať výnos z jedného včelstva 100 kg medu za sezónu, zároveň plačeme, že med je podhodnocovaný zo strany výkupcov, že je problém ho predať a pod….Ale kto toto zapríčinil??
    Komu vyhovuje cesta komerčného včelárenia, nech sa ňou vydá, kto túži po návrate k starým technológiám, nech tak tiež urobí…porovnávať sa dá, ale nie v obmedzenom uhle pohľadu – len skrze medné výnosy.
    Takže podľa mňa autor len naznačil, aké sú možnosti tých starých technológií, nemusí pritom sám mať všetko odskúšané (košnice, warré…) Veď to ani nebol cieľ článkov – prezentovať vlastné skúsenosti a propagovať “tú najlepšiu technológiu včelárenia”. Na nete si to podľa mňa nenájde každý, a ani každý včelár nevie čítať po anglicky. Ak niekto urobí takýto prehľad, patrí mu zato vďaka, aj keď sa nestotožním plne s obsahom článku.
    😀

  20. Páni včelári, prečo sa rozčuľujete, keď niekto napíše niečo zaujímavé ohľadom úľov Warré. Ja som tiež o tom vo fóre písal a niektorí včelári to považujú za blbosť. Ale nie všetci včelári chcú mať zo včiel fabriku na získanie peňazí, proste si chcú v zhode s prírodou odskúšať niečo, čo napríklad vo Francúzsku bežne funguje. Prosím, rešpektujme to a snažme sa byť skutočnými pánmi včelármi. Pánovi Milanovi Bencúrovi a ostatným nadšencom, ktorí stále hľadajú, prajem veľa zdravia.

  21. Vďaka za odozvu. Náter úľov, stavba jedného úľa na otestovanie materiálu, a nie úľov, o ktorom výrobca tvrdí, že môže prichádzat do kontaktu s potravinami, nepovažujem za zmenu názoru. Všetky moje úle sú drevené. Používal som aj slamené, mám ich na sklade, ale mám problém každoročne zohnať kvalitnú slamu na ich údržbu.
    Tak, dobré odždímanie voští.

  22. Rozhodne súhlasíš s p.Turčánim? Čiže uprednostňuješ voľnú stavbu s nerozoberateľným dielom v košniciach, prípadne japonskú obdobu warré, pred stavbou rozoberateľnou s otvorenými rámikmi warré? Tak to si naslovovzatý odborník! Keby si bol radil Hitlerovi, tak vyhrá druhú svetovú vojnu. Stavím sa, že si ešte pred včerom nemal ani potuchy o tom kto to bol Warré. Prestaň miešať hrušky so slivkami, fotogalériu s článkami a ujasni si tému.

  23. Re: TBH – včelárenie bez rámikov (Skóre: 1)
    podľa Ondrej v Wednesday, 22 April 2009 (22:41:52) CEST
    (O užívateľovi | Poslať správu) http://www.ondrejjavorka.blogspot.com
    fakt to lepia? ale ved vraveli ze tie steny su sikme aby to nelepili. ved ako poznam vcely vlastne by som aj typoval ze to polepia . Ja to tak ci tak chcem skusit urobit ale neviem presne rozmery. privítal by som klasický nákres okódovaný.

    Ondrej, pred troma týždňami si nemal ani paru o bezrámikovom včelárení.

  24. Ja by som k clanku. Nie vzdy vcely stavaju dielo po tramikoch. Niekedy aj inak. Pozrite si toto [url=http://3.bp.blogspot.com/_m9lpGtyxgAM/R4cuBT7Q14I/AAAAAAAAAG4/EV069uUDhEU/s1600-h/Picture+3.jpg]1[/url], [url=http://3.bp.blogspot.com/_m9lpGtyxgAM/R4cuBT7Q13I/AAAAAAAAAGw/WpnHGvGmusY/s1600-h/Picture+2.jpg]2[/url], [url=http://www.flypiedrahita.com/blog/wp-content/uploads/2009/03/about-to-add-another-warre-box-below.jpg]3[/url]. Z takeho ula sa da vraj do roka dostat 25 kg medu a cca 5 kg vosku co nieje malo. Podla mna slusne.
    Ale lego ja osobne by som privital keby si napisal clanok s vlastnych skusenosti a dal vlastne fotky lebo toto si na nete moze naist kazdy.

  25. Môj prispevok nie je smerovaný k článku, ale autorovi.
    Rozhodne súhlasí s p.Turčánim aj Pupkom. Lego ty tu píšeš asi podľa toho ako sa vyspíš. Na jednéj strane sa tváriš ako skusený včelár a na strane druhej, vidno že si si ešte ani nenašiel v čom chceš včeláriť. Čo je asi najhoršie je že mnohokrát tu niečo vypisujš ako napríklad biovčelárenie a potom tu trepneš fotky úľa z bukasu čo by si nevyrobil asi ani pätnásť ročí chalan čo začína včeláriť. Lego musíš ešte dozrieť najsť si svoj smer a potom môže niekoho o niečom presviedčať. Videl som že máš ule B12 🙄 potom nizkonádstavkové a teraz Warré. Čo bude zajtra zase to najlepšie? Som pobúrený!

  26. Zdravím Lego.
    V tom že tahle metoda je pro hoby včelaření s tebou plně souhlasím protože dělat to pro komerci by bylo asi peklo.Ten kdo má rád vykusovat voští jako já tak do toho půjde.Já si dávám stavební rámek do medníku a pak si na něm pěkně pochutnáme celá rodina.
    Zaráží mě ale tvůj obrat co se týče “ekologie” a to když jsme diskutovali o nátěrech úlů tak to jsi byl zásadně proti a teď sám stavíš úly z pochybných materiálů.Změnit názor na danou věc může každý ale za svým přesvědčením by si člověk měl pevně stát.
    Pohled na tu krásně postavenou divočinu je nádherný.Pokud se tu najde někdo další s vlastními fotkami a zkušenostmi tak se s námi prosím o ně podělte.
    Pěkný večer Míra.

  27. Milý priateľ Turčáni. Jednotlivé témy, ktoré odznievajú na tomto webe vnímate úplne zle a jednostranne. Máte 70 klátov miery B a priam zbožňujete svoju technológiu, čo je určite chválihodné, ale tú Vašu technológiu pozná na Slovensku každý. Akonáhle tu niekto zverejní informáciu zo sveta, tak ju hneď ofrflete. Už Vám tu niekto povedal, že sa opakujete? Alebo ste boli najďalej v záčine a najvyššie na šope? Vo svete dnes objavujú staré technológie preto, lebo majú nízke náklady na prevádzku v porovnaní povedzme s langstrothom alebo B-éčkom, jednoduchú obsluhu, ale medný výnos je s nimi takmer rovnaký. Myslím, že na tomto webe majú informácie o technológiách včelárenia v slamených úľoch, v mednej krave, vo warré úli význam predovšetkým pre hobbistov, ktorí každý deň pracujú od rána do večera a vo voľných chvíľach si potrebujú oddýchnuť pri svojom koníčkovi – včielkach. Nie každý včelári kvôli peniazom a priemyselnému zdieraniu včelstiev.

  28. Pán Lego, ešte sa pamätám a istotne je dôkaz aj na tomto webe, keď najlepší úľ bol lisovaný zo slame a odrazu ten prerod. Ak by som sa ja dal získavanie medu lisovaním, tak by som si zvolil švédsky včelárenie vo voľnou diele a s následným lisovaním, je určený pre túto dobu.
    V Nemecku na severe v regiónoch s porastami vresu včelári ešte stále využívajú slamenné koše- známe pod názvom košnice a nechcú sa ho vzdať, ale máme sa preto vzdať toho čo roky budujeme

    Úvod príspevku:
    Príroda obdarila včelu superorganizmom, ktorý v kolónii dokáže udržať teplo a zachovať ho.Toto teplo včelstvo uchováva hmotnosťou teplého vzduchu v chumáči, tým potláča škodlivé bakteriálne aktivity a bráni vzniku ochorení.
    ————————————————————————————–

    Ak teplo vyhovuje včelám, vyhovuje i baktériám, o čom sa v posledných rokoch neustále presvedčujeme, baktérie “zvládajú” včelstvá aj pri vhodnej teplote.
    Raz som v OVP čítal názor istého nemeckého odborníka, ktorý napísal toto: včely môžu v dutine prežiť len preto, že dokonale využívajú vo svoj prospech nezaplatiteľný prírodný prostriedok -PROPOLIS, takže môže to byť aj inak. Ale samozrejme proti gustu žiaden dišputát, sa často u nás hovorievalo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

− 3 = 4

error: Obsah je nedostupný !!!