Európsky parlament schválil ambiciózne stanovisko pred rokovaniami s ministrami EÚ o revízii európskych pravidiel uvádzania medu na trh v snahe zastaviť záplavy falšovaného dovozu pochádzajúceho najmä z Číny.

Transparentnejšie označovanie krajiny pôvodu na všetkom dovážanom mede je hlavnou navrhovanou úpravou revízie tzv. “raňajkového menu”, ktorú navrhla Komisia, a ktorú európski zákonodarcovia odsúhlasili vo štvrtok (12. decembra) na plenárnom hlasovaní v Štrasburgu. Hlavným cieľom pozície Parlamentu je zvrátiť prudký nárast podvodov, ktoré postihujú sektor medu.

Poslanci EP spresnili, že krajiny pôvodu by sa mali na etiketách medu uvádzať v zostupnom poradí s uvedením ich príslušného podielu v percentách hmotnosti, ktorý sa podieľa na každej nádobe.

Návrh na reformu “raňajkových menu” predložila Komisia v apríli minulého roka v rámci snahy Európskej komisie aktualizovať obchodné normy EÚ pre raňajkové potraviny, ako sú ovocné šťavy, džemy a med, z ktorých niektoré boli staré viac ako 20 rokov.

V marci 2023 vydal Úrad EÚ pre boj proti podvodom (OLAF) šokujúcu správu, v ktorej dospel k záveru, že 46 % medu dovážaného z tretích krajín na jednotný trh je podozrivých z nesúladu s právnymi predpismi bloku.

Očakáva sa, že situácia sa ešte zhorší, keďže v súčasnosti používané oficiálne metódy odhaľovania nezachytia všetky prípady zneužitia, najmä preto, že používanie cukrových sirupov je veľmi ťažké identifikovať aj pomocou sofistikovanej analýzy.

“Zastavíme podvodné praktiky okolo etikiet medu, na ktorých sa v budúcnosti budú musieť jasne uvádzať krajiny pôvodu,” vyjadril sa po hlasovaní poslanec Európskeho parlamentu Alexander Bernhuber (Rakúsko/Európska ľudová strana). Bernhuber, spravodajca Parlamentu pre tento spis, uviedol, že navrhované opatrenia budú stačiť na “ochranu spotrebiteľov a včelárov pred falšovaným medom a uľahčia spotrebiteľom informovaný výber vďaka väčšej transparentnosti”.

Klimatické zmeny už ovplyvnili produkciu medu v EÚ, zatiaľ čo maloobchodníci a spracovatelia potravín dávajú prednosť lacnejšiemu medu z dovozu – najmä z Číny a iných ázijských krajín, ako je Vietnam – pred európskymi výrobkami. Podľa poľnohospodárskej lobby EÚ Copa-Cogeca by táto kombinácia príčin mohla viesť k úbytku piatich miliónov včelstiev v Európe do roku 2030.

Čína je v súčasnosti najväčším producentom medu na svete, pričom v roku 2021 vyprodukuje 473 miliónov ton medu, čo predstavuje 27 % celosvetovej produkcie. Nasleduje EÚ s 228 miliónmi ton, čo predstavuje 13 % celosvetového podielu.

“V Maďarsku, v Taliansku, vo Francúzsku, jednoducho všade v Európe sú profesionálni včelári, ktorí zanikajú, pretože už nemôžu predávať svoj med, pretože musia nekalým spôsobom konkurovať medu z Číny. Európa s tým musí niečo urobiť,” povedal pre Euronews v Štrasburgu Yvan Hennion, predseda pracovnej skupiny pre med Copa-Cogeca.

Poslanci EP išli ďalej a nové požiadavky na označovanie považovali len za prvý krok pri zavádzaní úplného systému vysledovateľnosti, ktorý by mal zabezpečiť prístup k základným informáciám týkajúcim sa nielen pôvodu medu, ale aj roku výroby a jedinečného identifikátora výrobcu.

Zákonodarcovia v Európskom parlamente by tiež chceli splnomocniť príslušné orgány členských štátov, aby mohli sledovať celý reťazec až k včelárom, ktorí med zbierajú, alebo v prípade dovážaného medu až k výrobcovi. “Aby sa zabezpečila presnosť informácií o krajine pôvodu medu, malo by byť uvedenie na trh podmienené presnosťou poskytnutých informácií o zložení výrobku,” uvádza sa v schválenom texte.

Po hlasovaní Parlamentu sa začnú medziinštitucionálne rozhovory s Radou EÚ, a keďže ministri sa už dohodli na svojich rokovacích pozíciách, existuje veľká šanca, že sa dohoda dosiahne ešte pred koncom volebného obdobia Parlamentu v budúcom roku.

zdroj: EU parlament

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

− 5 = 2

error: Obsah je nedostupný !!!