Vakcína proti včelám medonosným, ktorá je prvá v triede, získala podmienečnú licenciu od Centra pre veterinárne biologické lieky USDA

Dalan Animal Health, Inc. (“Dalan”), biotechnologická spoločnosť, ktorá je priekopníkom v oblasti hmyzu, oznámila, že Ministerstvo poľnohospodárstva USA (USDA) udelilo spoločnosti podmienečnú licenciu na vakcináciu včiel proti moru včelieho plodu spôsobenej Paenibacillus larvae.

Včely medonosné sú dôležitou súčasťou poľnohospodárstva. Jedna tretina celosvetového potravín závisí od opeľovania a zdravé komerčné včelstvá sú nevyhnutné na zabezpečenie na zabezpečenie vysokých výnosov plodín. Včely medonosné však trápi včelí mor a doteraz neexistuje žiadne bezpečné a udržateľné riešenie prevencia choroby. Zjavné klinické prípady amerického moru včelieho plodu sú hlásené v USA a Kanade a jediná metóda liečby spočíva v spaľovaní včiel a infikovaných úľov a zariadení.

Je to vzrušujúci krok vpred pre včelárov, keďže sa spoliehame na antibiotické lieky, ktoré majú obmedzenú účinnosť a vyžadujú si veľa času a energie na aplikáciu na naše včelstvá,” vysvetlil Trevor Tauzer, majiteľ spoločnosti Tauzer Apiaries a člen predstavenstva Kalifornskej štátnej asociácie včelárov. “Ak môžeme zabrániť infekcii v našich včelstvách, môžeme sa vyhnúť nákladnej liečbe a sústrediť sa na na iné dôležité prvky udržiavania zdravia našich včiel.

Sme odhodlaní poskytovať inovatívne riešenia na ochranu našich opeľovačov a podporovať udržateľné poľnohospodárstvo. Globálny rast populácie a meniace sa klímy zvýši význam opeľovania včelou medonosnou pre zabezpečenie nášho zásobovanie potravinami. Naša vakcína je prelomom v ochrane včiel medonosných. Sme pripravení zmeniť spôsob, akým sa staráme o hmyz, čo ovplyvní produkciu potravín na celosvetovej úrovni“, povedala Dr. Annette Kleiserová, generálna riaditeľka spoločnosti Dalan Animal Health.

Baktériu vyvinula spoločnosť Dalan Animal Health a vyrába ju spoločnosť Diamond Animal Health (Des Moines, IA), 100 % dcérska spoločnosť spoločnosti Heska (“Heska”; NASDAQ: HSKA). “Sme vďační za pomoc a asistenciu, ktorú nám
Diamond dokázala ponúknuť – nielen pri vývoji výroby, ale aj pri aj odborné znalosti v oblasti regulácie,” povedal Kleiser. USDA vydalo podmienečné licenciu v prvom rade na dva roky. Dalan bude vakcínu distribuovať komerčným včelárom a predpokladá, že vakcína bude k dispozícii na nákup v Spojených štátoch v roku 2023.

O vakcíne

Vakcína, ktorá obsahuje usmrtené celobunkové baktérie Paenibacillus larvae, sa podáva primiešaním do krmiva pre matky, ktoré konzumujú včely robotnice. Vakcínu včely robotnice zapracujú do materskej kašičky, ktorou sa potom kŕmi kráľovná. Tá ju prehltne a fragmenty vakcíny sú uložia do jej vaječníkov. Po kontakte s vakcínou sa vyvíjajúce larvy majú imunitu, keď sa vyliahnu. Štúdie účinnosti ukázali, že orálna vakcinácia včiel môže znížiť úhyn lariev spojený s infekciami spôsobenými Paenibacillus larvae. Vakcína nie je geneticky modifikovaná a môže sa používať v ekologickom poľnohospodárstve.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

53 − 52 =

error: Obsah je nedostupný !!!