Toto zistenie naznačuje, že mentálne číselné rady sú vrodené, nie naučené. Táto myšlienka má však kritikov. Zdá sa, že podobne ako mnohí ľudia, aj včely dávajú prednosť poradiu zľava doprava.

Nová štúdia tvrdí, že včely medonosné vycvičené na rozpoznávanie konkrétneho čísla majú tendenciu lietať doľava, keď dostanú dve možnosti menšieho čísla vedľa seba, a doprava, keď tieto možnosti predstavujú väčšie číslo. Toto zistenie naznačuje, že včely medonosné majú “mentálnu číselnú radu” a že toto spojenie má biologické korene, uvádzajú vedci 17. októbra v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

Zatiaľ čo niektorí vedci súhlasia, že štúdia presvedčivo dokazuje existenciu mentálnej číselnej rady u včiel, iní tvrdia, že nová práca je prílišným zjednodušením zložitého ľudského správania.

Mnohí ľudia majú mentálnu číselnú radu, ktorá často kladie menšie čísla na ľavú stranu a väčšie čísla na pravú stranu – ak by ste boli požiadaní, aby ste usporiadali niekoľko strapcov hrozna podľa veľkosti, pravdepodobne by ste ich zoradili podľa rastúceho počtu hrozna zľava doprava. O tom, či je táto asociácia prítomná už pri narodení, alebo sa ju človek naučí neskôr v živote, sa už dlho diskutuje.

Keď si uvedomíte všetky tieto skutočnosti, je zrejmá otázka, či včely majú takzvanú mentálnu číselnú radu,” hovorí Martin Giurfa, biológ z Univerzity Paula Sabatiera v Toulouse vo Francúzsku.

Najprv musel Giurfa naučiť svojich včelích žiakov rozpoznávať čísla. Pomocou cukrovej vody nalákal včely do testovacej komory, ktorá bola postavená z repasovanej škatule od vína. Každej včele zavesil na zadnú stranu škatule panel s určitým počtom symbolov – jedna, tri alebo päť – a kŕmil ich cukrovou vodou, aby sa naučili spájať číslo s potravou. Tým, že medzi jednotlivými návštevami menil vzhľad symbolov, zabezpečil, aby sa včely učili samotné číslo, a nie určité tvary alebo usporiadanie.

Po 30 cestách do boxu nastal čas na test: Giurfa odstránil tréningový panel a nastavil dva zrkadlovo rovnaké panely, jeden na ľavej stene boxu a druhý na pravej. Tieto nové panely mali buď rovnaký počet symbolov ako tréningový panel, menej symbolov alebo viac.

Na ktorý panel prileteli včely – na ľavý alebo pravý? “Záleží na referenčnom čísle,” hovorí Giurfa. Zo včiel vyškolených na “jednotku” 72 % letelo na panel “tri” vpravo, ale zo včiel vyškolených na “päťku” 73 % letelo na panel “tri” vľavo. “To je presne koncept mentálnej číselnej rady,” hovorí Giurfa. “Čísla si zoraďujete na základe referencie.” Ak bolo testovacie číslo rovnaké ako tréningové číslo, včely nepreukázali žiadne preferencie pre ľavú alebo pravú stranu.

Tieto experimenty “poskytujú veľmi presvedčivé argumenty” pre mentálnu číselnú radu u včiel, hovorí Felicity Muthová, biologička z Texaskej univerzity v Austine, ktorá sa na štúdii nepodieľala. “Majú množstvo kontrol, ktoré skutočne vylučujú akékoľvek alternatívne vysvetlenie, ktoré ma napadá.

Giurfa sa domnieva, že tieto výsledky ukazujú, že mentálne číselné rady, alebo aspoň ich niektoré zložky, sú prítomné v celej živočíšnej ríši. Nie všetci sú však o tom presvedčení.

Treba sa vyhýbať prílišnému zjednodušovaniu zložitých ľudských pojmov, ako je napríklad pojem ‘číselná rada’, pretože vážne skresľujú realitu javov, ktoré ich umožňujú,” hovorí Rafael Núñez, kognitívny vedec z Kalifornskej univerzity v San Diegu.

Táto štúdia nevysvetľuje, prečo sa mozgy včiel, mláďat a detí zjednotili na rovnakom usporiadaní čísel zľava doprava, ale ponúka možnú odpoveď – ich asymetrické mozgy. Všetky tieto tri druhy majú mozog, ktorý spracováva informácie na ľavej a pravej strane odlišne. “Môže to byť prirodzená vlastnosť týchto lateralizovaných mozgových systémov,” hovorí Giurfa.

Spoločný systém organizácie čísel, ak by bol skutočne rozšírený, by poukázal na to, ako prekvapivo sa môže zvieracia myseľ podobať tej našej. Hoci sa zdá, že niektoré kognitívne schopnosti sú jedinečné pre človeka, Giurfa si myslí, že je nebezpečné zavrhovať schopnosti zvierat. “V niektorých aspektoch sa od zvierat líšime,” hovorí, “ale v iných sme si veľmi podobní. Popieranie tejto podobnosti nám nepomôže pochopiť, kto sme.”

Táto včela sa učí rozpoznávať pojem čísla tri tak, že pije cukrovú vodu z mikropipety umiestnenej uprostred panelu s tromi čiernymi štvorcami.


Zdroj: Honeybees order numbers from left to right, a study claims

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

31 − = 27

error: Obsah je nedostupný !!!