Nový pôvodný druh včely s “ňufákom” podobným psovi bol objavený v krovinatej krajine Perthu vďaka výskumu vedenému Curtinom, ktorý vrhá nové svetlo na naše najdôležitejšie opeľovače.

Autorka Dr. Kit Prendergastová z Curtin School of Molecular and Life Sciences, publikované v časopise Journal of Hymenoptera Research, pomenovala nový druh po svojom domácom psovi Zephyrovi po tom, ako si všimla, že vyčnievajúca časť tváre hmyzu vyzerá podobne ako psí ňufák, a ako uznanie úlohy, ktorú jej pes zohral pri poskytovaní emocionálnej podpory počas jej doktorandského štúdia.

Dr. Prendergastová uviedla, že tento vzácny a pozoruhodný nález doplní existujúce poznatky o našej rozvíjajúcej sa biodiverzite a zabezpečí, že včely, pomenované Leioproctus zephyr, budú chránené v rámci ochranárskeho úsilia. “Keď som prvýkrát skúmala vzorky, ktoré som zozbierala počas doktorandského výskumu, pri ktorom som zisťovala biodiverzitu pôvodných včiel v urbanizovaných oblastiach juhozápadného regiónu WA, okamžite ma zaujala veľmi nezvyčajná tvár včely,” povedala Dr. Prendergastová.

“Keď som ho išla identifikovať, zistila som, že sa nezhoduje so žiadnym opísaným druhom, a bola som si istá, že ak by to bol známy druh, bolo by celkom ľahké ho identifikovať vzhľadom na to, ako nezvyčajne vyzeral.”

Konkrétny druh môžete potvrdiť až vtedy, keď sa naň pozriete pod mikroskopom a prejdete dlhým procesom porovnávania jeho vlastností s inými identifikovanými druhmi, potom prechádzaním múzejných zbierok.

“Pri prehliadke entomologickej zbierky Múzea WA som zistila, že niekoľko exemplárov druhu Leioproctus zephyrus bolo prvýkrát zozbieraných v roku 1979, ale nikdy nebol vedecky opísaný.” Dr. Prendergastová povedala, že je nadšená, že sa môže podieľať na zviditeľnení týchto druhov a ich oficiálnom pomenovaní. “Hmyz je vo všeobecnosti taký rozmanitý a dôležitý, ale pre mnohé z nich nemáme vedecké opisy ani názvy,” povedala Dr. Prendergastová.

“Leioproctus zephyr má veľmi obmedzené rozšírenie, doteraz sa vyskytuje len na siedmich lokalitách v juhozápadnej časti štátu WA a z pôvodnej lokality nebol zbieraný. V obytných záhradách úplne chýbali a vyskytovali sa len na piatich mnou skúmaných zvyškoch mestských krovín, kde sa živili dvoma druhmi rastlín Jacksonia.”

Nielenže je tento druh roztopašný, ale má aj clypeus, ktorý vyzerá ako ňufák. Preto som ich pomenoval po svojom psovi Zephyrovi. Bol veľmi dôležitý pre moje duševné zdravie a pohodu počas náročného obdobia doktorandského štúdia a po ňom.”

Vďaka čiarovému kódu DNA sa Dr. Prendergastovej podarilo potvrdiť, že nový druh je najviac príbuzný s inými neidentifikovanými druhmi rodu Leioproctus. článok má názov “Leioproctus zephyr Prendergast (Hymenoptera, Colletidae, Leioproctus), oligoletický nový druh včely s pozoruhodným clypeusom”.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

17 + = 20

error: Obsah je nedostupný !!!