Na Slovensku si uvedomujeme situáciu, že počet včelstiev v posledných dvoch desaťročiach výrazne ubudol a táto skutočnosť nás nabáda venovať pozornosť najjednoduchším technológiám včelárenia, ktoré sú dostupné, duchovne aj materiálne, pre každého. Mnohí majú doma kus z prírody v podobe rybičiek v akváriu, kanárika v klietke alebo psa, čo je určite finančne náročné.

18 myšlienok k článku “TBH – včelárenie bez rámikov”
  1. Veď si pred dvoma dňami žiadnu informáciu o plánoch TBH nevedel. Stačilo sa k nim preklikať cez odkaz, ktorý autor článku uviedol v závere. A že je normálna veľkosť TBH 30 až 40 plástov, tomu predsa rozumie aj malé decko. Takže o komunikácii radšej pomlč. Skús tu :
    http://www.bwrangler.com/pic/tmyt80.jpg
    http://bushfarms.com/images/KTBHDrawing.jpg
    http://home.comcast.net/~beekeeper23/TBH.htm
    http://homepage.interaccess.com/~netpol/POLISH/Ule/Sketch22_1.jpg

  2. do normalnej wielkości 30-40 plastrowych uli – tomuto 🙄

    tento clanok nieje jediny zdroj z ktoreho vychadzam pri stavbe TBH. ved by to aj bolo hlupe keby som sa drzal len toho, existuje mnozstvo inf. co sa tka TBH. chcel som len vediet, ze co z toho je najlepsie. Clanok si lego napisal dobre, ten sa mi paci. Ale to je asi tak vsetko. S tebov sa komunikovat neda. Ani trocha. 🙄

  3. Neviem čomu nerozumieš? V tom článku sú všetky rozmery jasne napísané. Počet rámikov si zvolíš aký chceš. Ak ich bude 36, čo je bežná veľkosť TBH, tak medná krava bude dlhá 127 cm.

  4. Mam este otazku. Ak by mohol niekto pomoct budem rad. V clanku sa pise ze je ten ul na 30 tramikov a inde som nasiel ze na 27 a inde zas na 36. Tak kolko ich ma byt? Mam z toho chaos.

  5. Ja s Vami súhlasím, ale náš klasický ležan nie sú “necky” s hornou latkou. To je o inom a nie o včelárení bez rámikov.

  6. … získať med v panenských plástoch, ak im vložíte rámik bez Ms ak už túžite konzumovať med v pláste.

    Ja som jasne napísal “vložte rámik”, takže každý to isté môže docieliť aj v ležane. V čase keď sme boli deťmi, naše mamy nás kúpavali v drevenom koryte, teraz by bol ako stvorený na TBH. Možno by sa aj našlo niekde na povale staršieho domu.

  7. Ak niekoho zaujme hobby včelárenie v úli s hornou latkou a bude mať v záhrade jednu alebo dve medné kravy, tak určite nebude kvôli tomu kupovať medomet. Tých dvadsať alebo tridsať kilov medu vylisuje aj v hrnci. Vyrezávať panenské plásty môže aj každý týždeň, po jednom alebo dvoch trámikoch. Takto môže získať celý rad jednodruhových medov z diela, ktoré ešte neprišlo do kontaktu napríklad s liečivami. Pestovať v deťoch a v rodine pozitívny vzťah k prírode tiež nie je na zahodenie. Jednoduchá konštrukcia Véčka, ktorého tvar rovnostranného trojuholníka je odvodený z včelej šesťhrannej bunky, jed odstupná pre každého. Táto Kenyan technológia si vyžaduje minimálne náradie, ktoré sa nájde v každej domácnosti. Sieťka na slamený klobúk, pevnejší kuchyňský nôž, ktorý poslúži aj ako vypačovadlo a rozprašovač vody na ukľudnenie včiel. Ešte jedna poznámka. Kto to skúsi v ležane bude nemilo prekvapený, lebo včely vo veľkej miere pritmelia dielo na kolmé steny aj ku dnu. Na skosené steny Véčka s vysokým dnom a latkovou zábranou upevňujú dielo minimálne.

  8. TBH- patrí do rúk africkým domorodcom v buši a nie do prostredia moderných včelárov. Nakoniec romantiku s včelami môžete zažiť aj v ležanoch a získať med v panenských plástoch, ak im vložíte rámik bez Ms ak už túžite konzumovať med v pláste. Zvyšok plástov pohodlne vytočíte v medomete.

  9. V presklenej langstrothovej škatuli zo smradľavých rýb neuvidíš nič.

    👿

    ryby vyhádžem, smrad vyvetrám a možno tam uvidím malého zdutého slovenského včelárika…….. 😆

    ale

    v každom prípade napíšem čo som tam uvidel… 😯

  10. fakt to lepia? ale ved vraveli ze tie steny su sikme aby to nelepili. ved ako poznam vcely vlastne by som aj typoval ze to polepia 😆 . Ja to tak ci tak chcem skusit urobit ale neviem presne rozmery. privítal by som klasický nákres okódovaný.

  11. ondrej
    zábavné je včielky pozorovať, ale každý plást ti v krave pripevnia o boky a musí sa vyrezávať, ked ho chceš vybrať pozri videá….
    ja si skusim radšej na langstrothe urobiť na nádstavku presklenie….

  12. Pre každého hobbistu, ale aj včelára, je to iste zábavnejšie, ako pracovať so svojim langstrothom. – presne pre toto si chcem postavit kravu 😆 😆

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

54 + = 61

error: Obsah je nedostupný !!!