Úvodem. Tato studie navazuje na náš článek (Linhart, R., Bičík, V. (2007): Med pomáhají tvořit i trubci, Včelařství 5, 125 – 126). V článku jsme co nejvýstižněji popsali podstatu doporučované metody, její pozitiva i případná úskalí. Zakončili jsme jej výzvou, aby alespoň někteří včelaři ještě letos námi navrhovanou metodu prověřili a sdělili nám své poznatky.

Jedna myšlienka na článok “Současná a nově navržená opatření proti rojení včely medonosné(1)”
  1. Niekoľko pripomienok k problematike rojenia včiel:

    – je dobré, že sa administrátor dohodol s autormi článku na jeho postupné uverejňovanie (je napísaný až na 14 stranách). Snáď by bolo dobré, keby ich sled bol rýchlejší, aby čitateľ nemusel pri každej časti znovu čítať predchádzajúcu.

    – autori na troch stranách zhrnuli poznatky a pohľady na rojenie včiel, aby nás postupne zasvätili do problematiky rojenia a jej zamedzenia, zjednodušene povedané, nadmernýcm chovom trúdov ponúknutím mu naobvykle veľa priestoru, dokonca v pomere 1:1, nie však v počte jedincov, ale vo váhovom pomere (trúd je ťažší).

    Niekoľko poznámok k úvodu:

    V hodnotení metódy budem viac v roli kritickej, ako súhlasnej, pretože moje videnie rojenia ako vrchol najdôležitejšieho rozmnožovacieho fenomónu včiel je opačné. Ja ako hlavnú príčinu rojenia vidím vždy spojenú práve s nadmerných chovom trúdieho pohlavia. Pri svojom hodnotení (nie príčin, totiž ak by RN musela vznikať len pre “nejaké príčiny” či chyby, včely by už boli vyhunuli ) vzniku RN vychádzam taktiež ako autori, genetickým a sociobiologickým zdôvodnením.

    – autori hneď v úvode si berú na pomoc niekoľko vyjadrení včelárov, ktorí po jednej sezóne majú “dobré” skúsenosti s metódou prebytku trúdov vo včelstvách. Toto ešte nemôže byť zárukou vyhlásenia, že nadmerný chov trúdov zamedzil vyrojeniu ich včelstiev. Ešte pred oboznámením sa s týmto článkom, som usadil roj do príbytku podobnému stromovej dutiny priemeru 35 cm a vyskej 100cm, v ktorom bude viesť včelstvo život bez obmedzenia stavby diela. Z doterjších poznatkov,, včely ani z ďaleka pri voľnej stavbe nebudujú toľko trúdieho diela, ako to vidia a radia autori.

    – tak ako autori majú výhrady k dnešnému chápaniu vzniku rojivosti včiel, tak i môj názor je podobný, ale s iným záverom.
    Npr. dnešné závery ako zabrániť rojeniu sú, npr. včelstvá na nerojivosť cielene selektovať. Ale je možné zobrať včelám ich prirodzené rozmnožovanie? Neviem si to predstaviť. Vy áno? Možná sa to vedcom podarí, keď túto vlastnosť rodiť deti ženám geneticky odoberú a deti budú “rodiť” v skúmavkách, npr. odoberaním ľudských buniek, tak ako to urobili s ovcami? Nie,
    ďakujem, nechcem sa toho dožiť.

    -ešte dodávam, faktor trubčích jedincov vo včelstvách je pri rozmnožovaní včiel ten najdôležitejší faktor, trúdy od včiel nemôžeme oddeleťovať.

    – šte jednu poznámku k zavádzaniu revolučných “vynálezov”, buďme rezervovaný, aby to nebolo tak ako pri rotačnom úli, ktorý podľa vyjadrenia nemeckých bádateľov, otázku likvidácii V.D. nerieši. V čase RN včely MB odstraňujú, ale RN ostáva a tá je v čase znášky horšia ako rýchle vyrojenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

3 + 1 =

error: Obsah je nedostupný !!!