Touto úvahou priamo reagujem ako malovčelár, na článok vo Včelári č.11/2007 – Profesionáli sa hlásia o slovo, kde sú malovčelári označení, akoby „zloduchovia“ v úvodzovkách, ktorí nesú vinu za všetko zlé, ktoré v slovenskom včelárstve pretrváva.

8 myšlienok k článku “Profesionáli sa hlásia o slovo – reakcia”
  1. Akosi som prehliadol prýspevok včelára trúdika na môj článok ” profesionáli sa hlásia…”.preto reagujem trochu neskoršie.

    Vôbec nejde o jedovaté vety na adresu profesionálov, ak ste myslel na moju osobu. Osobne nezávidím nikomu tých sto tisíc z dotácii. V obci, už som písal je 10 včelárov s počtom 65O rodín. Teda sú taki, ktorí ich maju vyše sto, a ked sledujem ich robotu, neni z mojej strany žiadna závisť.
    Dnes som na tejto stránke vyjadril môj názor na dotácie a formu včelárenia profesionála a amatera, nech má kolko chce včiel. V tom vidím podstatu problemu. Ak by som mal rozhodovať osobne o dotáciach, viete ako by som ich delil ? Na dve časti.Ako, to nemusím asi písať.

    K Slanite.Neviem či ste zažili socialistické plánovanie a rozhodovanie. Ja som ho zažil aj plánoval/musel, bol som v takej funkcii/- prečo Slatina? Vrchnosť rozhodla a basta. Aké boli výnosy medu za jej učinkovania z časti poznám. Tu nešlo len o výnosy, ale i o šlachtenie, chov matiek a reprezentáciu Slovenského včelárstva. Asi to bolo podstatou jej výstavby a propagácie tohto odvetvia.

    Ak to nepoznáte, k podmienkam včelárenia i v rajone Slatina len toľko. Podmienky sú na včeláranie, kde stojí Účelové zariadenie Slatina dobré. Kde sa pestuje niekoľko sto hektárov repky, slnečnice,okolo agátove lesy, do okolia chodili v minulosti kočovať s tisickami včelstiev,nepotrebuje komentár. I v dnešnej dobe v tejto lokalite je mnoho včelstiev a včelárov s dobými výsledkami.
    Viete kde vidím chybu? Prečo je asi taký stav, aky je? V neblahom prechode socializmu ku kapitalizmu. Tak ako skončilo tisicky polnohospodárskych podnikov a nie len poľnohospodárskych neobyšlo to ani Slatinu. V tom je asi najvačšia chyba.
    K tomu prenajmu. Viem, že striedanie “stráži ” v Slatine bolo rozmanité. Ak trochu uvažujeme o rôznych prenajmoch,neujde skutočnosť, že každý porenájomca, česť výnimkám- niečo z koláča ukradne. A tak je to asi aj zo Slatinou. Aj preto som toho názoru, bud ju predať, alebo riešiť tak, aby splnala tie podmienky pre ktoré bola postavená. Ved možno z rôznych fondov, by bolo možné oživiť jej činnosť. To musia vedieť zodpovední. Nebudem Vám uvádzať koľko tam bolo včiel, na VV SZV to vedia. Mám spracovanú kroniku ZO SZV Šahy od jej vzniku 19.mája 1929 po súčastnosť. Je i tam Slatina, v prvom rade ludia, ktorí stavbu riadili, brigádnický pracovali, počet hodín, počet včelstiev, a mnoho iných zaujímavostí.
    Vysoko si Vážim pána Piovarčiho, ktorý tam bol. I Karola Lacu, ktorý je z našej organizácie, ktorí aspon zachranuju to čo ešte ostalo. V podstate mi išlo o to že, aby sa tým delením nestalo to, že je to majetok všetkých včelárov organizovaných počas socializmu v SZV a po delení to niekdo zhabne. Viete spory sú zlá vlastnosť. Netreba ist daleko SZV verbus SVS o Slatinu, Královu pri Senci a neviem ešte o čo o ktorom sa diskutovalo diskutuje a polemizuje. Iste by sa priateľ ing. Selčan mohol na tejto stránke vyjadriť, prečo bol zrušený nájom. Včelári v rajone tušíme asi prečo. Ale tieto naše úvahy sú v hypotetickej rovine.

    Ja sa ale pýtam, kto je vinný za tento stav ? Radový včelár, alebo funkcionár zodpovedný za zverený majetok?
    Dotácie:
    Bol by som rád, keby tá dotácia bola rovnaká pre všetkých. Musím si zistiť u Reginálnej platobnej agentúre výšku dotácii pre SHR, či agropodnikateľov, ktorí maju živnosť , jej hodnotu na včelstvo, potom môžem diskutovať o jej rovnosti. Zatial z tých slúbených 250.-Sk dostanú členovia združení na rodinu 180.-Sk, koľko podnikatelia SHR neviem.
    Pokial ide o tú silu. Ja si myslim, že tá sila je nie v počte včelstiev, i ked je i to podstatné, ale sila spočíva v ľudoch, radových včelárov, ktorí tvoria podstatnú zložku spoločenského zoskupenia. Ale aj malá skupina je skupina. Tu ide o to, aby tieto dve skupiny, či už ide o veľkých alebo malých mali paritné rovnocenné postavenie a rohodovanie, preto, že tu už stoja dve skupiny, Biblický Goliaš a David a v tomto prídade ide asi o to pri vzniku profesionálnej zložky.
    Viete priateľu trúdik v mojom veku a počtom včelstiev/ o tom som dnes niekde inde písal/ by mi to malo byť ukradnuté, ide o to, aby hodnoty predkov, ale i tej súčasnej generácii neslúžili len v súčastnom období, ale sa zachovali pre budúce generácie.
    V tomto duchu som i písal a reagoval na uvedený článok “profesionáli…” Žiadna závisť, žiadna zlosť, prosím,aby ste v tomto duchu pochopili môj článok, na ktorý si myslim, ste predchádzajúcich riadkoch v príspevu reagovali reagovali.

  2. Dlho som váhal ale nedá mi. Jedovaté vety na adresu profesionálov. Ale prečo? Len v skratke. Z tých vo Včelárovi je viac ako polovina včelárov ktorí majú základný príjem z inej činnosti ako včelárenie. Penzia,výsluhový dochodok a pod.Takže akýže profesionál. Je to iná káva mať príjem iba zo včiel.To Vás potom nadvihuje včelár ktorý sa ukáže pár krát pri svojich včielkach. Pán Dibus nemal na mysli takých ako Vy. Dotácie? Sú len zdrojom závisti. Veď uvážte niekto dostane aj sto tisíc na dotáciach. Však už nemusí robiť. To je názor veĺkého počtu včelárov. Poznámka ku Slatine. Vyberali miesto pri vzniku tak aby naokolo neboli včely a mohla sa šlachtit kranka. Miesto je dobré ale prečo tam neboli včely? Toť záhada. Asi medné výnosy aj za socíku boli biedne a normalny včelár tam jednoducho včely nedržal. Keď máte chuť p. Gál Vám ich z radosťou prenajme. A paradoxne keď sa našiel človek čo sa začal starať o tento majetok a konečne to bolo ako tak v poriadku príchodom predchádzajúceho predsedu sa zrušil nájom a odvtedy Slatina v podstate pomaly ide dolu vodou. Takže znova obyčajná závisť. Divím sa že ani jedenz tzv profesionálov nereagoval na Váš prispevok. To ste páni profesionáli takí ustráchaný? PS: Na PPA mi povedali že mám sa poďakovať niekomu že zaloboval na Ministerstve aby dotácia bola pre všetkých včeláro rovnaká. Mali sme dostať 250 na včelstvo. A teraz bude nejaká sekcia pod patronátom SZV? To je sila!

  3. Dobrý večer!
    Už je to tu.Pripravovalo sa to postupne.Najprv potrebovali ovládnuť SZV.Moje stanovisko k článku ing.Jókayho vo Včelári č.1O z roku 2OO5 odignorovali.Pani šefredaktorka nemala odvahu ho uverejniť vyhovorila sa na redakčnú radu.
    Článok Vám posielam
    S pozdravom M.Lunter

  4. Prečo ta skromnosť, p. Turčani.
    Želám Vám viac ako 70, zdravých a nielen včelstiev.

    Súhlasim s p. Nemčokom do bodky. Mrzí ma len, ak sa ideme
    obviňovať, kto je lepši a kto horši a tym rozbijať ešte akú takú
    jednotnosť slov.včelárov. O to viac, ak to vychádza z vedenia.

  5. Tiež som čítal uvedený článok ale až po reakcii p. Nemčoka som si niektoré súvislosti uvedomil až dodatočne. Súhlasím s pánom Nemčokom , že pri včelárení sa predsa musí počítať s rokmi dobrými aj tými horšími, ako to platí pre podnikanie všeobecne . Ale ak niekto to tak prežíva , že mu malý včelár zavadzia, je to na pomyslenie a zvlášť ak sa jedná aj o predsedu zväzu… Aj keď je to výsostné a ústavné právo každého človeka združovať sa kde chce. Tuším ale akým smerom sa potom bude vyvíjať iniciatíva výkonného orgánu SZV , žeby smerom medzi malých včelárov? Veď nato pán predseda asi len ťažko ako “veľkovčelár” nájde čas. Asi sú to len reči o rozvíjaní slov. včelárstva , bude mať profesionál záujem vo vychovávaní nástupnej generácie , z ktorej vyrastie potencionálna konkurencia? Kde sú školiace programy pre včelárov, knihy, informačné brožúry, podporné letáky a plagáty podporujúce predaj medu a zviditeľňujúce prácu včiel atď… Zatiaľ som postrehol len leták s hymnou včelárov . Ale nikoho som nepočul spievať…

  6. Klobúk dole nad otvorenosťou priateľa Nemčoka. Bolo by vhodné jeho príspevok zverejnť aj v časopise Včelár, pretože hlavne starší včelári nemajú pristup na Internet. A je diskutabilným paradoxom ak SZV na jednej strane vie zverejniť vzorky najkvalitnejších medov aj bez ohľadu na to, či sa jedná o malo alebo veľkovčelára ale na druhej strane nevie objasniť zdroj výskytu antibiotík vo “vykupovanom” mede ! To len potvrdzuje spomenuté porekadlo o troch pravdách.

  7. Patrím medzi malovčelárov, mám 70 rokov, 70 včelstiev a nikdy ich nebudem mať viac, napriek tomu sa o včely starám ako by som ich mal hoci 200. I keď pripúšťam, že také množstvo včiel si vyžaduje veľa úsilia, vedomostí, síl, organizačných schopností, povedané moderným jazykom musí byť dobrý menedžer.
    Každý, kto sa podujme na takúto cestu si musí uvedomiť, že je to cesta ťažká a náročná. Preto ak si ju zvolí a nevychádza mu jeho prestava o ľahkom získaní bohatstva (tak pravdepodobne na to nemá)a vtedy začne hľadať osobných nepriateľov v radoch malovčelárov.
    Žiť pod spoločným slnkom patriace každému, má každý právo žiť a robiť to čo ho zaujíma, vždy však v medziach platných zákonov, čím myslím dodržiavanie predpisov aj vtedy, či mám jedno alebo tisíc včelstiev.
    Je to aj o tom, že veľkovčelár bez ohľadu nenasťahuje svoje veľkovčelárstvo do blízkost dediny, v ktorej 10-20 včelárov obhospodaruje 600-800 včelstiev. Do okruhu 5 km od obce by nemalo byť ďalšie veľké stanovište. V takom prípade by boli ohrozovaní malovčelári a mohli by mať výhrady. Opačne by nemohol veľkovčelár uplatňovať svoje výhradné právo na ochranu svojich včelstiev len preto, že on je “PROFESIONÁLNY” včelár.

    Na Slovensku chýba zákonná úprava (Zákon o včelách sa sa pripravuje už hádam 50 rokov), ktorá by presne stanovovala hranice medzi jednotlivými medzi včelnicami, počet včelstiev na jedno stanovište, taktiež v záhradách, pretože to vyjadruje špecifiku voľne lietajúcich včiel. Je to nielen o počte včiel, je to aj o potrave pre ne, hlavne peľové zdroje môžu byť nedostatočné a i medové znášky. Pri dobrej vôli, všetko ide.

    Nakoniec je jedno, kto koľko včelstiev bude chovať (tendencia je je skôr znižovanie ich počtov), nakoniec príroda sama rozhodne o tom, či zasiahne do populácie včiel a upraví ich počet na prijateľnú mieru.

    Myslím si, že právo žiť pod slnkom majú aj malovčelári či profesionáli a obviňovanie vedie rovno do pekla. Veď príkladom takýchto nesprávnych názorov boli od doby keď sa začalo kočovať za znáškov, keď domáci včelári často obviňovali kočovníkov z prenosu chorôb. Preto ani “profesionáli” by nemali už dopredu za svoje neúspechy obviňovať malovčelárov a tí opačne. Nech každý svojou prácou dokáže svoje profesionálne majstrovstvo, najlepšie všeobecne zdravými včelstvami a svojimi výsledkami v dobrých výnosoch. Preto sa nehrajme na alibizmus. Len to, že niekto bude mať niekoľko stovák včelstiev, nemôže znamenať že on neohrozuje iné včely. (Viď Ameriku)
    Všetko čo je zdravé prežije, ale je ľudstvo pri tak dokonalej ochrane zdravia jednotlivcov naozaj ZDRAVÉ?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

5 + 3 =

error: Obsah je nedostupný !!!