Včelár je programátor a využíva vlastnosti včiel. Základné vlastnosti včiel sú veľmi zaujímavé, povšimnutia hodné a od pradávna nemenné, známe praktickým včelárom. Veľa sa už vie o ich pudoch, ktorými sa riadia. Veď za objav – rozlúštenie tančekov včiel v tmavom úli pán Fluri dostal Nobelovu cenu.

5 myšlienok k článku “O rojení včiel ináč”
  1. Vaša odpoveď je prijateľná a ostrie je otupené, čo je dobre obojstranne. Správne uvažujete, že rád by Ste si vydiskutovali rôznosť názorov. Nemyslím si, že túžime ovenčiť sa gloriolou mudrcov, ale dialog to nie je čosi ako plán D s EU, lebo k diskúzii s nimi nedošlo a kontakt s nami včelármi je nijaký. Aby som sa aj ja nesprával tak, nájdem si čas a prídem Vás pozrieť, termín neviem..
    Mimochodom z opatrení, ktoré Ste uviedli nepokladám za rozumné, t.j. obmedziť matku MM v kladení, alebo dokonca dať ju do izolátora. Otupiť sa to mohlo st. – trúdim rámikom a vyrezávať zav. TP, nech mladé včely majú čo kŕmiť. Ďalej matke zastrihnutím krídiel, je to jednoduchšie ako rušiť RMB. Odoberaním ZP a posilňovať slabšie včelstvá, robiť odložence so ZP. prípadne preleták. Ja také starosti tento rok nemám, lebo mám škodu tým, že Avartin B 90, to nie liek tak účinný ako Varidol fum, alebo Taktik, na ktoré som bol zvyklý a nikdy mňa nesklamali, žiaľ stalo sa a nielen mne. Vo včelárstve je vždy dosť rizika.

  2. Ak si ešte raz prečítate môj článok Má to význam?, tak v odstavci Vloženie matky do IZO, okrem toho,že úľ je trojzostava B-čka objem trojzostavy je 150 litrov, ak chcete, včely mali k dispozícii obojstranne 600dm2 plástovej plochy, že PRO som urobil už 21.4, že dostali do daru naraz 4 Ms, k tomu 5 prázdnych plástov, včelstvo bolo obmedzené MMr aby sa matka nemohla dostatať nazad do pôvodného plodiska a dostalo na stavbu len 1 lit. cukrového roztoku 1:1, čo je skoro ako nič. A včelstvo sa dostalo do dobrej kondícii, za týchto drastických opatrení. Včelstvo bolo zazimované ako jedno včelstvo, nebolo podnecované a od zimy matka zaplodovala do 14.5 dve debničky B 10, nebolo od 5.8.05 doteraz zúžené ani o jeden plást, nebolo ničím uteplené a úľ je smrekolitový hrúbky stien 26mm, ktoré sú uteplené len vzduchovou vrstvou Lambda (tepelná prietupnosť steny úľa.) len cca 18cm muriva z plnej pálenej tehly). Pán kolega, tento protirojový systém som robil i v štyroch a piatich debničkách a nie raz sa včely vyrojili.
    V Amerike po pokusoch s pridávaním maximálneho piestoru, pokusník vyhlásil (písal o tom aj prof.Antonín Přidal), začínam veriť, že včely čím majú viac priestoru, tým sa viac roja. A opreto som i ja zakotvil na troch debničkách B, lebo aj včelstvo má svoje biologické hranice. To, že sa tak často roja včely a pritom na veľkých rozlohách (celá Europa) má veľkú zásluhu veľmi teplá perióda (od r. 1980 až do r. 2005, tento rok ešte neskončil), no obdobie od r. 1955 po r.1979, bolo na roje veľmi chodobné a sila včelstiev bola väčšinov tretinová v porovnaní s dneškom. Prvý roj som mal asi po 15 rokoch včelárenia a včelári sa chodili naň pozerať ako na zázrak.
    Navrhujete si to vydiskutovať cez telefón. Ja by som radšej volil osobné stretnutie za účasti dvoch nezávislých odborníkov. Ja túto dikusiu nechápem ako hádku dvoch tvrdohlavých starých chlapov, ale dvoch odborníkov, ktorí prežili svoj život pri včelách. Veď ak niečo predkladáme verejnosti a je to nesprávne, môžeme dostať do omylu včelárov, ktorí si to nazaslúžia. Anton

  3. Zato, čo som napísal, aj si stojím. Odvaha mi nechýba odpovedať Vám, ale chýba mi vôľa vysvetľovať Vám elementárne veci a skúsenosti o čom napísal mnoho článkov zosnulý Jindřich Boháč, pražský včelár Ing. Václav Smělý, atď. Zamlčali Ste, koľko plástovej plochy mali včelstvá, ktoré sa vyrojili, ako a kedy Ste rozšírili ich plástový priestor, aby sa to dalo aj posúdiť, či to bolo včas. Nadpis Vášho článku je nevhodný, lebo rojovej nálade včiel dá sa úspešne čeliť a má to význam. Viacej nie som ochotný ďalej písať, ale som ochotný si pohovoriť cez Skype, alebo Gogle Talk, prípadne cez telefón, ak máte pocit že som Vám krivdil a stojíte o to pokoriť moju prostorekosť.
    Ján Hájek. .

  4. Aj môj názor je o rojení iný
    Autor v článku napísal: "Vyrojili sa preto, lebo ich ZADUBENÍ chovatelia im včas neposkytli dostatok plástového priestoru a vyrojili sa z titulu nedostatku miesta v úli".
    Nie je to ani vtipné ani múdre, i keď nepochybujem o včelárskych schopnostiach pána Hájeka.
    Nebudem s autorom polemizovať do detailov jeho výroku, ale prosím ho aby si prečítal moj príspevok, ktorý je pred jeho a zamyslel sa. Ak má odvahu, nech mi oponuje.
    Jeho neoprávnený hnev dopadajúci na hlavy ostatných včelárov mi pripadá, že včely sa roja len preto, že to včelári chcú. Ak by to tak bolo, to by v prírode včely už dávno vyhynuli.
    V čase evolúcie, žili voľne aj na stromoch a nie len nejakej malej diere, a žijú v prajnejšej prírode ako je u nás aj teraz (trópy). Chcem tým zdôrazniť, že majú okolo svojho diela toľko priestoru, že to až bolí a ony sa napriek tomu roja. Veď ony sú tu nie na to aby nanapĺňali naše peňaženky, ale preto, aby ich rod prežil. Tak ako každý iný hmyz.
    Na záver, mne ale i iným včelárom sa na včelnici vyrojili za dobu mojej praxe aj tzv. slabé včelstvá a silné nie. Tak aká je tu logika? Anton

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

16 − 6 =

error: Obsah je nedostupný !!!