Čínsky med nie je strašiak, nestraší včelárov, ale je to podradný produkt, ktorý sa nazýva nielen podľa mňa, že je to tiež med a konkurent nášho pravého SE medu. EÚ vypracovala a prihrala predajcom a spotrebiteľom také pravidlá, že tento med stále sa legálne predáva a aj bude sa predávať v OR Lidl.

Jedna myšlienka na článok “Čínsky med nie je strašiak”
  1. Predstavil som sa na Vašu výzvu, aj keď to v dobrovoľnej diskusii veľmi neschvaľujem, ale ak má byť debata na odbornej úrovni plodná a priniesť nejaký výsledok – tak potom súhlasím.

    Neviem, kde začať, pretože tých problémov, ktoré trápia nás včelárov je viacero. Smernica rady EÚ pojednávajúca o mede je samozrejme účelovo upravená, aby vyhovovala rôznym odvážnym podnikateľským zámerom niekoľkých ziskuchtivcov, odobrených aj zákonom. S tou kvalitou, ako ste písali je to určite pravda, ale darmo mi máme kvalitný med, keď ľudia o tom nevedia. Ľudia u nás pozerajú hlavne na cenu, až potom na kvalitu a to sa netýka len medu. Je to zapríčinené nízkou životnou úrovňou, ale to všetci vieme a dúfame, že sa postupne bude zvyšovať.
    V prvom rade je potrebné už teraz začať robiť osvetu, ale nie len ústnou formou, propagácia na papieri má oveľa vyššiu hodnotu a je aj určite efektívnejšia. Môj vlastný med predávam zabalený v nových pohároch s vlastnou etiketou (samozrejme aj s uvedením môjho mena, ako dôkazu o tom, že predávam kvalitu) a každému zákazníkovi dám aj leták (vo formáte obojstranne potlačenej A4), v ktorom som sa snažil stručne, ale aj zaujímavo zhrnúť poznatky o blahodarnom účinku medu na ľudský organizmus. Nezabudol som v ňom samozrejme uviesť fakt, prečo by mali ľudia kupovať práve náš slovenský med, a to priamo od včelára ktorého dobre poznajú. Týmto sa snažím ukázať aj ostaným včelárom, ako by mohli postupovať a, že v tom máme poriadne rezervy. Ono by bolo oveľa jednoduchšie, keby existoval jednotný leták vydaný SZV, ale takýchto a iných pozitívnych správ sa zrejme v najbližšej dobe nemusíme "obávať".

    Vo Vašom predchádzajúcom príspevku ste písali, že ministerstvo nereaguje na Vaše výzvy a podnety. Ja som si tiež myslel, že keď maďari nastúpia do agrárnej politiky, tak začne svitať na nové časy, ale nestalo sa. Faktom je, že morálka členov politických strán siaha len po ich stanovy a tie sa v SMK zaoberajú úplne inými, "dôležitejšími" vecami, ako je nejaké slovenské poľnohospodárstvo. Ja som si istý, že jednotlivec sa stretne len s ignoranstvom alebo výsmechom, pár ľudí môže na niečo upozorniť, ale len silné zoskupenie s podobnými názormi môže niečo dokázať. Práve organizovanosť je potrebná, ale nie tam, kde je neschopné vedenie, ktoré čaká, že ich prácu za nich urobí niekto iný. Chvalabohu, zrejme čoskoro zavládne vo včelárskej obci blahobyt, pretože podľa nášho predsedu sú všetky plány uložené 7. valným zhromaždením splnené alebo sú v štádiu plnenia. Percentuálne, by som to odhadoval tak na 95 % – "Viva socializmus".
    Niekto hovorí, načo deliť niečo, čo je už aj tak roztrieštené. Ja hovorím, prečo nie, ak by to mohlo priviesť doteraz márne snaženie do vytúženého cieľa. Máme 2 organizácie, ale zdá sa mi, že zbytočne. Pochybujem, že sa ja po 8. valnom zhromaždení niečo v SZV zmení. Je to príliš veľká organizácia na rýchle zmeny, ktorej vedenie a ani celý zväz nedokáže pružne reagovať na súčasné podmienky.

    V ČR vznikla PSNVCZ, je to ďalšia organizácia, ale ako jediná správne reaguje na dnešné pomery včelárenia vo svete. Navrhuje znížiť náklady, med realizovať od prvovýrobcu a moderný chov včiel. No musíme si uvedomiť, kto je to organizácia – nie je to len pojem, ale sú to ľudia, ktorí majú spoločný záujem, na ktorom im záleží. Takýmto ľuďom sa potom ich zámery presadzujú ľahšie. Mojim návrhom je vytvorenie sesterskej organizácie aj u nás, pretože by to pri odhodlanom prístupe a zainteresovaní správnych ľudí určite nebolo na škodu veci. Reálne tu existuje možnosť celoeurópskej spolupráce.

    Tak pán Hájek a sme opäť na začiatku, vytvorme organizáciu s ktorou budeme môcť zatlačiť aj na ministerstvo, aby dohliadalo na prísne kontroly medu, hlavne dovezeného, zabránilo falšovaniu slovenského medu a iniciovalo výzvu Európskemu parlamentu na zmenu smernice o mede, v mene Slovenskej republiky. Fikcia? Možno, ale je to reálnejšie, ako snaha jedného človeka.

    [email]mennofer@naex.sk[/email]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

− 7 = 1

error: Obsah je nedostupný !!!