Akútna orálna expozícia imidaklopridu indukuje apoptózu a autofágiu v strednom čreve robotníc včely medonosnej.

  • Imidakloprid môže ovplyvniť necieľové orgány včiel Apis mellifera.
  • Požitie tejto chemikálie včelami spôsobuje ultraštrukturálne zmeny v strednom čreve.
  • Príjem imidaklopridu vyvoláva autofágiu a apoptózu v strednom čreve včiel.

Včela medonosná Apis mellifera je dôležitý opeľovač, ktorý zvyšuje výnosy a kvalitu plodín. V posledných rokoch populácia včely medonosnej v niektorých častiach sveta klesá, čo sa spája s viacerými príčinami vrátane pesticídov používaných v poľnohospodárstve. Neonikotinoidy sú neurotoxické insekticídy široko používané vo svete so systémovým spôsobom účinku, ktoré kontaminujú nektár a peľ, ktoré môžu včely konzumovať.

V tejto štúdii sa hodnotili vedľajšie účinky imidaklopridu v strednom čreve A. mellifera po akútnej orálnej expozícii. Hodnotila sa toxicita, histopatológia, cytotoxicita a expresia génu atg1 súvisiaceho s autofágiou u včelích robotníc vystavených perorálnej expozícii imidaklopridu. Odhadovaná hodnota LC50 imidaklopridu bola 1,44 mg L-1. V epiteli stredného čreva včiel kŕmených imidaklopridom LC50 sa vyskytli vakuoly cytoplazmy, zväčšené medzibunkové priestory, dezorganizácia pruhovaného ohraničenia a jadrová pyknóza, pričom index poškodenia orgánu sa zvyšuje s časom expozície.

Tráviace bunky stredného čreva zasiahnutých včiel majú apikálne výbežky, poškodené mitochondrie a autofagozómy, ktoré boli charakterizované obsahom zvyškov organel a vysokou expresiou atg1. Tieto znaky naznačujú výskyt vysokej bunkovej smrti v strednom čreve robotníc vystavených imidaklopridu, čo môže ovplyvniť stráviteľnosť fyziológiu hmyzu. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

+ 60 = 66

error: Obsah je nedostupný !!!