Včely pochádzajú z lesa a patria tam aj dnes. Preto sa zástupcovia zväzu včelárov dohodli so štátnymi lesmi na spoločnom postupe, ako včelám pomôcť vrátiť sa do svojho prirodzeného prostredia.

Memorandum medzi štátnym podnikom LESY Slovenskej republiky a Slovenským zväzom včelárov podpísali za prítomnosti ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej na podujatí Deň stromu v Čiernom Balogu.

Tento deň sme využili aj na podpis memoranda so slovenským zväzom včelárov. Chceme spolupracovať v oblasti opätovného oživenia chovu včiel a produkovania medu v lesnom prostredí,“ povedal generálny riaditeľ štátneho podniku LESY SR Ing. Marian Staník.

Memorandum bolo podpísané počas tradičného podujatia Deň stromu ktorého osemnásty ročník sa konal túto sobotu vo Vydrovskej doline.

Podpis Memoranda sa konal za účasti ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriely Matečnej. „Mojim krédom je spájať ľudí pre dobro a dobré veci. Takýto dokument už možno mohol byť na ministerstve, ale je dobre, že sa uskutočnil teraz. Pretože včely pochádzajú z lesa a aj tam patria,“ hovorí ministerka pôdohospodárstva.

Cieľom dokumentu je spolupracovať na tom, aby sa do lesov dostalo viac úľov. Včely totiž pochádzajú z lesa. Človek ich začal chovať na lúkach a poliach, no ich pôvodným domovom je les.

Chov včiel a produkcia medu má na Slovensku bohatú tradíciu a v súčasnosti je čoraz viac populárna aj medzi drobnochovateľmi a malými producentami. Med zo slovenskej produkcie je vysoko kvalitný a v maloobchodnej sieti je jedným z tovarov, pri ktorom je zabezpečené veľmi vysoké percento zastúpenia práve slovenskej produkcie.

Podľa prieskumu zastúpenia slovenských potravín na pultoch obchodov z konca roka 2018, ktorý urobila Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, bol práve med od slovenských včelárov druhou najviac zastúpenou slovenskou potravinou v našich obchodoch. Jej podiel bol na úrovni 69%, teda zo 100 predávaných medov bolo 69 od slovenských včelárov.

Pre nás je to veľká pomoc. Dostaneme včely do prostredia, ktoré je im prirodzené. Včely majú v lese doslova švédske stoly. Máme viac ako 120 druhov rastlín s veľkou škálou peľu, ktorý potrebujú. Jednotvárna strava včiel, ako sú monokultúry repky či slnečnice, sa potom prejaví aj na zdraví včiel,“ povedal Milan Rusnák, predseda Slovenského zväzu včelárov.

zdroj: tlačová správa Lesy SR

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

3 + = 4

error: Obsah je nedostupný !!!