Začiatočníci, ale aj mnohí skúsenejší včelári, sa boja pustiť do chovu matiek, pretože sa domnievajú, že niečo pokazia. Drobný včelár si však môže odchovať matky takýmto najjednoduchším spôsobom z rojových materských buniek z včelstiev s vynikajúcimi vlastnosťami.

11 myšlienok k článku “Využitie rojových materských buniek”
  1. Ale, ale, pán Turčáni, obaja predsa veľmi dobre vieme, že rojenie je prirodzený spôsob rozmnožovania sa včelstiev a odsudzovať rojové materské bunky predsa nie je ničím podložené. Ten článok predsa hovorí o možnom spôsobe, ako sa jednoducho v súlade s prírodou do chovu matiek môže pustiť každý a vyskúšať si to. A tí druhí predsa každý rok chytajú roje, ktoré uleteli včelárom s kvalitnými inseminovanými matkami s rodokmeňom od uznávaných chovateľov matiek, keď tie roje lietajú ako muchy na hnojisku, ako tvrdíte. Včelár, ktorý dokáže technológiou svoje včelstvá ovládať a viesť, roje nechytá a to aj vtedy, ak svoje matky odchoval z rojových materských buniek. Rojové materské bunky sú tie najkvalitnejšie, ako je to zdôvodnené v tomto článku. Iné reči sú len reklamou na biznis s matkami. Iná káva by bola hovoriť o šľachtení matiek.

  2. Odpoveď “lego”- vi, za 50 rokov včelárenia prejde včelár rôznymi vývojovými etapami a vie čo napíše. Vie aj to, že sa neskrýva za anonymitu a svoju výpoveď podpíše vlastným menom.

    Ja som autorovi nevytkol to, že chová matky (je to len dochov a nie chov, ten sa odohráva inde) v odložencoch, veď inak to nerobím ani ja, len získavanie náhodných rojový MB z rojových včelstviev (náhodilosť), ktoré nedáva záruku, tú kvalitu, ktorú on sľubuje. Čo spraví vtedy, keď to najkvalitnejšie včelstvo nepríde do rojového stavu a práve sa začne pripravovať na rojenie to včelstvo, čo je najhoršie? Včelstvá sa nepripravujú na rojenie v jeden deň, nepozná vek MB (znovu náhoda) a ak sa oplodnenie podarí, tak ďalším a ďalším využívania rojových MB sa v nich upevňuje rojová vlastnosť včiel, atď.
    Ja verím Vašej vete, že skladujú klietky, oplodniačiky a pod, ale preto, že sa nikdy originálny chov matiek nenaučili a robia to je čo pre nich ľahšie, idú radšej cestou menšieho odporu, či aj správne, to sa chytro ukáže. Poznal som a poznám takých majstrov aj teraz, jedni rýchlo dovčelárili a tí druhí taktiež dovčelária. Držia sa pri živote len preto, že ak sa im včelstvá nedožijú do jari, tak znovu nachytajú roje, pretože roje lietajú ako muchy na hnojisku. Prajem Vám hodne invencií pri získavaní rojových matiek. Anton

  3. No, pán Turčáni, nie každý včelár je taký ako ten chrobák Truhlík z rozprávky o Ferdovi Mravcovi, ktorý všade bol, všetko videl a všetko vie. Pozitívom toho článku je, že doporučuje chov matiek v odložencoch. V praveku žijú totiž tí, čo doma skladujú množstvo nepotrebných pomôcok ako sú oplodniačiky, rôzne klietky, materince atď….

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

+ 58 = 63

error: Obsah je nedostupný !!!