Končí sa včelársky rok, dostal som sa do finále – výsledok mojej celoročnej práce sa zviditeľní vo forme plných či poloprázdnych medníkov. Či sezóna bude úspešná, to v čase písania kalendária nedokážem predpovedať. Kontrola podmetových podložiek potvrdila o dobrom zimovaní včelstiev až na jedno, ktoré doplatilo na vyčíňanie piskorov.

7 myšlienok k článku “Systém dvoch včelstiev(12) – JÚN”
  1. Vážení priatelia !
    Všetkým Vám treba poďakovať, aj Tebe Laco Šebošík, lebo bez Tvojho snaženia a ume, by sme nečítali nič.
    Ja som pred nedávnom spokojný chodil k včelám, moje vedomosti, skúsenosti, myslel som si, že som zdatný včelár. A teraz ? Ako žiačik pri zápise do základnej školy včelárenia. Už dávno so mnou včely nevybabrali ako v súčasnej dobe. Napriek tvorbe odložencom, atď. každý tretí úľ sa mi vyrojil.
    Na plodisko som dal foliu PVC , nasadil medník s očkom, vystrojil medzistienkami a roj vsypal s vrchu. Nemal som inú možnosť, lebo vždy pršalo. V sobotu som ich cez noviny spojil .

  2. Pán Turčáni,
    touto cestou sa Vám chcem poďakovať za kompletný materiál o Systéme dvoch včelstiev. Množstvo získaných poznatkov, ktoré ste získal určite pomôže aj iným začínajúcim včelárom a to vlastne ide.
    Vaše články o SDV budú určite najčítanejšie, a užívatelia sa k nim budú neskôr vracať, lebo nie každý pochopí mnohé odborné úkony, ktoré musia urobiť. Ale tak to už chodí, dobrým včelárom sa nestaneme za rok ani za dva.

  3. Prepáčte, v treťom riadku je slovo "vidíte" s tvrdým "y", samoszrekme, že má byť mäkké. Mal som asi ťažký prst. Anton

  4. Klietočku z cukríkov Tic-tak používam už najmenej 15 rokov. Pre mňa je to tá najlacnejšia ( krabičky mi sbierajú aj vnuci), najšikovnejšia (je hrubá len 14mm, sprace do mierne rozšírenej uličky), vhodná na pridávanie, skladovanie, zasielanie, dá sa do nej vložiť aj MB, včielky, na vychytávanie matky na pláste, pre mňa nenahraditeľná !má tenké steny a matku vydíte). Séria článkov o systéme dvoch včelstiev bola uverejňovaná na stránkach Včelár-a v r. 1995, kde bol uverejnený osobitný článok ako vyrobiť klietočku z obalu na cukríky. Seriál o SDV je uvereňovaný na žiadosť p. Šebošíka, ktorý som upravil na dnešné pomery.
    Výroba klietočky: teraz sú v predaji dva typy obalu, z akrylu, ten sa musí upravovať pílkou na železo a druhý s plastu, ktorý sa dá rezať ostrým nožom. Oba typy sú dobré, aba majú otvor vo vrchnáku, ktorý sa pri pridávaní do včelstva otvorí. Na obale treba starostlivo a opatrne odpíliť, odrezať dno. Pripraviť z kovovej sieti s očkami 2×2, 3x3mm o 1 cm širší a dlhlší pás. Na šporáku zohrejeme platňu asi na 60-70°C, krabičku napichneme na zohriatu sieťku a prenesieme na dosku a zatlačíme. Sieťka nesmie byť zohriata silno ale ani slabo, aby sa drôty zaborili do steny obalu. Nožnicami na plech prečnievajúcu sieťku opatrne ostriháme a nakoniec plochým pilnikom zo strany sieťky opracujeme.
    Príklad použitia: do vrchnáčika vložíme dobre tvrdé CMC (nesmie tiecť! med nahrejeme a pridáme toľko cukru, aby bolo dobre tvrdé), aby npr. pri pridávaní museli včely CMC vyjedať 6-8 hod. Pri transporte tak isto vložíme primerané množstvo npr. 2-3mm, dobre natlačíme a vložíme matku aj s 2-4 včelami. V týchto klietočkách bežne zasielam matky odberateľom. Ešte vždy došli zdravé. Často matky v klietočke skladujem aj niekoľko dní až týždňou, samozrejme medzi včelami v úli kde je matka. Včely v tomto prípade sieťku silno obsadia, zahryznú sa do nej a snažia sa matku zlikvidovať, no nestalo sa, aby matku nechali uhynúť hladom. To sú paradoxy! S klietočkou, ako s každou vecou sa treba naučiť robiť, ale keď získate prax, tak inú klietočku nabidete používať. Ja som aj túto zimu priúpravil asi 60 ks klietočiek. Anton

  5. 🙂 , nepoznáš tú reklamu, "Len dve kalórie a svieži dych?" Malá, plastová, priesvitná krabička s cukríkmi, bielymi, oranžovými, podľa príchute. TIC-TAC. 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

− 5 = 1

error: Obsah je nedostupný !!!