Viete si vôbec predstaviť matku, včelu a trúda bez tykadiel? Asi ťažko, jednak by to bol čudný pohľad na tak estetický hmyz ako je včela a jednak bez „antén“ na hlave by včela ako taká nemohla vykonávať práce v úli.

3 myšlienky k článku “Tykadlá sú pre matku dôležité”
  1. Je to zaujímavý postreh zo života matky, ako a prečo matka dokáže do buniek rôzneho priemeru 5mm rob. bunka a 6,3mm trúdia bunka, položiť oplodnené alebo neoplodnené vajíčko. Vo včelárskom svete sa prezentujú dve hypotézy, jedna z r. 1856 tzv. kontrolná a drhá tzv. tlaková z 20 stor. Doteraz ani jedna nie je potvrdená, takže ostávajú len hypotézami. Tejto problemtike sa venujem dlhé roky a zdá sa, že jedna z nich by mohla byť pravdivá. V krátkom čase svoje empirické skúsenosti na stránkach http://www.vcely.sk zverejním. Pokusy sú náročné a zložité a ja nie som výskumný ústav, ale praktický včelár, nemôžem si dovoliť robiť relevantné dôkazy, tak ako overovanie vedeckých pokusov si vyžadajú. O spoluprácu som požiadal niekoľko osobnosí, alekladnú odozvu som nenašiel.

  2. Celý článok je naozaj skvelou "vstupnou bránou" do oblasti kladenia vajíčok matkou. Ale nedá mi pripomenúť aj prípad, ktorý je bežný pri pozornej prehliadke plástov vo včelstve.
    [color=brown]Prečo matky kladú oplodnené vajíčka do trúdich buniek ? [/color]
    Počas včelárskej sezóny tieto trúdie bunky, v ktorých sú nakladené oplodnené vajíčka a aj sa z nich vyliahnu včely nachádzam na stavebných rámikoch.
    Veľkosť trúdej bunky je okolo 6,8 mm.
    Ako potom matka vie resp. nevie, či to je trúdia bunka, keď nakladie oplodnené vajíčka ?

  3. Svoj článok dopĺňam o ďalšie údaje o tom, aké sú pre matku dôležité tykadlá.
    Pri pokusoch, ktoré robil dr. Koeniger z Nemecka napísal:

    – ak matke chýba jedno tykadlo alebo jeho časť, neznamená to jej smrť ale vajíčka bude klásť nekontrolovane a včelstvo postupne stráca na sile.

    – ak matke chýbajú obidve tykadlá, za 1-2 dni hynie, lebo nemôže mať kontakt s včelami.

    Moje empirické skúsenosti svedčia o tom, že matka musí bunky pred položením vajíka do nich kotrolovať tykadlami o čom sa môže každý presvedčiť ak bude sledovať chovanie sa trúdic- falošných matiek vo včelstve. Trúdice sú vnútorne zmenené včely, ktoré dlhodobo žijú vo včelstve bez matky a postupne sa im aktivujú zakrpatené vaječníky.
    Trúdice nemajú na tykadlách vyvinuté kontrolné receptory (neboli vycované ako pravé matky) a preto nedokážu kontrolovať obsah buniek. Vždy keď vo včelstve vyčínajú trubčice, nájdete v každej bunke nie jedno, ale aj niekoľko (6 – 10 ks) položených vajíčok na dne a po stenách buniek.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

55 + = 63

error: Obsah je nedostupný !!!