Milí a drahí priatelia včelári, záujemcovia o včelárenie aj nevčelári!
Už viac ako štyri roky študujem v zahraničí, konkrétne v Nemeckej spolkovej republike v časti Bavorsko, kde v poslednom období som sa stal aj stálym hosťujúcim členom v miestnom včelárskom združení.

5 myšlienok k článku “Keď veľa medu môže škodiť”
  1. Ďakujem, p.Turčáni. Teda farba medu (v našich podmienkach) je určujúca pre zhodnotenie, či je med kvetový, alebo medovicový. 🙄
    Tento rok posledný med, čo som vytáčal pred zakŕmením, bol "o poznanie" tmavší, ale "tekutejší" ako repkový a kryštalizovať začal až v novembri, nekryštalizuje však do tuhej, ale tekuto-pastovitej konzistencie (štruktúra ako pomletý mak). Netuším, aký je to med, možno iba včely už nestihli odpariť vodu – ale nekazí sa , nekvasí. Najlepší med bol repkový – voňavý, po opatrnom rozpustení zlatožltý, priehľadný a hustý. Natrieť chlieb z maslom, lyžičkou ho poliať medom, jedna báseň… 😉

  2. Niekoľko poznámok na margo článku a p. Hájeka
    Včelárim v podhorskej oblasti a neraz moje včely zaplnili medníky medovicou, no nikdy sa mi nestalo, žeby niektoré včelstvo bolo tým postihnuté alebo, žeby uhynulo. Niekoľkokrát sa vyskytla vynikajúca znáška, ale med tzv. cementóza sa nedala vytočiť a všetok med vyšiel nezmar. Niekedy sa z buniek sypal biely prach, cukre bez vody.
    Neverím, že príčinou úhynu včelstiev nemeckých včelárov bola práve výdatná medovicová znáška. Sladké štavy vylučované voškami včely zbierajú milióny rokov a včely prežili, lebo sa dokázali prispôsobiť aj melitóznym medom. Je tu len jediné vysvetlenie úhynov včelstiev, že medovicový med ostal v bunkách bez vody a včely kryštalky cukrov bez vody považujú za obyčajnú nečistotu. Ak je vhodný čas – leto včely kryštalky čista a vynášajú z úľa. Takto robia aj s kryštalkami cukru ak sú bez vlhkosti. Preto včely pripravené do zimy na "suchom mede" nemohli ani inak dopadnúť. Uvažujem takto preto, že na zimných mŕtvolkách nebola preukázaná nozéma a ani poškodenie V.D.
    P. Hájek píše o nemeckých včelároch, že sú si sami na vine (mea culpa- moja vina). Nie som si tým istý ich vinou, možno som jeho myšlienku nepochopil.
    Pre Laika. V mojich podmienkach vždy zistím donášku medovicového medu lebo: farba prineseného nektáru je vždy tmavá až čiernozelená, vyskytuje sa v medziobdobiach medzi kvetnými znáškami, ak je prínos slabý v bunkách voda vyschýna a na dne je biely prášok alebo nektár za pár dní skryštalizuje ale nie je to pravidlom, lebo často sa vyskytuje s prínosom sladina okolo 10 % vodivosťou a je tekutý dlho aj po vytočení. Málokedy alebo vôbec som nezistil, odkiaľ a z čoho medovicu včely prinášali.

  3. Je známe aj z nemeckej literatúry, že neskorou medovicovou znáškou včelstvá sa oslabia k prezimovaniu upracovaním. Medovicový med je v tomto prípade zo stromových štiav, ktoré vyciciavajú vošky a včely ich zásluhou zbierajú prebytočnú sladinu. V tom čase nemajú dostatočné zdroje a zásoby peľu, čím, utrpí plodovanie. Zimovanie na medovicovom mede je škodlivé, čo je takisto dobre známe, že prečo. Tamojší včelári zaiste to dobre vedia, ale môžu si napriek tomu povedať mea culpa.
    My Skype name: hajjannzamky /cez víkend/

Napísať odpoveď pre turcani Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

57 − 53 =

error: Obsah je nedostupný !!!