Konštatujem, že aj v ostatných členských štátoch EÚ včelári pociťujú zhoršenie stavu podmienok vo svojej činnosti a preto právom sú nespokojní. Zatiaľ svoju nespokojnosť protestnými akciami prezentujú viditeľne predovšetkým maďarskí včelári, ktorí k nespokojnosti majú pádne dôvody a nebojácne sa odhodlali k protestným akciám nielen doma, ale aj v centre vedenia EÚ. Je podozrivé, prečo naše média sa o tom fundovane nezmieňujú napriek tomu, že tam máme vyslaného redaktora – spravodajcu zo SRo.

5 myšlienok k článku “Včelár v Európskej Únii”
  1. Rádio Regina o mede —– Original Message —–
    From: "Jurco Martin" <jurco@slovakradio.sk>
    To: <jan.hajek@stonline.sk>
    Sent: Tuesday, February 22, 2005 3:36 PM
    Subject: do pozornosti včelárom

    > Slovenský rozhlas 4 – Rádio Regina Bratislava
    > vás pozýva počúvať rubriku Šachová partia. Témou stretnutia bude kvalita
    > medu, zabezpečovanie jej kontroly zo strany výrobcov a spracovateľov, a
    > štátnej správy. Budeme sa venovať aj problematike dovozu nekvalitného medu
    z
    > Ázie a jej kontroly a problému rezíduí veterinárnych liečiv v mede.
    Hosťami
    > rubriky budú: MVDr. Pavel Hovorka zo Sekcie zdravia zvierat Štátnej
    > veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky a Dušan Dedinský –
    > včelár a spracovateľ medu z Devínskej Novej Vsi. Rubriku Šachová partia
    > uvedieme v stredu 23. februára v čase od 15,05-16,00 v relácii
    Popoludňajšie
    > spektrum na Rádiu Regina Bratislava v Bratislave na frekvencii 104,4 MHz,
    > na južnom Slovensku 102,8 a 91,7 MHz a na Záhorí 95,6 MHz.
    > Na stredných vlnách na frekvencii 1098 KHz.
    > 22 Feb 2005 23:15

  2. Buďme konečne Európskymi včelármi
    Musím povedať, páčite sa mi mladý muž, bodaj by vás bolo na Slovensku aspoň 1000 , nepreháňam, som predsedom jednej ZO SZV a zažitý konzervativizmus členstva možno odstrániť len s takými ľudmi ako ste Vy. Keď nechceme, aby nás nákupca a spracovateľ medu zatlačil s cenou do kúta, je potrebné okrem toho že sa pôjde demonštrovať do Bruselu, doma vytvoriť také podmienky, ktoré aj nám budú vyhovovať. Skôr či neskôr aj tak bude potrebné vytvoriť vlastné obchodné regionálne združenie producentov medu, ktoré bude obhajovať včelárov a bude obchodným partnerom pre spracovateľov medu ako doma tak aj v zahraničí. Určite ste čítali, že p.Varga dostal peknú obchodnú ponuku v Nemecku na slovenský med, na náš med, včelári, dúfajme že to bude pekný a dobrý obchod pre obe strany, myslím tým včelára a spracovateľa. Ak nie, len urýchli vytvorenie obchodných centier, veď aj my môžeme predávať svoj vlastný med . Každý niekedy začínal, aj keď s ťažkosťami, pozrite sa kde je teraz p. Varga a pritom začínal nákupom a predajom nášho medu. Oproti nemu máme jednu veľkú výhodu, my ten med nakupovať nemusíme, len predávať, hoci ani to nie je ľahké.
    22 Feb 2005 22:14

  3. Kritika na správnom mieste.
    Ako hovoria naši priatelia Česi "kdo netvoří – ten živoří". V našom zväze to platí dvojnásobne. Aké hodnoty vytvárame do budúcnosti, získavame azda nových, hlavne mladých ľudí pre včelárstvo? Myslím, že odpoveď je jasná. Samotná záchrana zväzového majetku bol len jeden krok, s ktorým sa zrejme naši čelní predstavitelia dostatočne uspokojili a je to ich najsilnejší argument, čo pre včelárov urobili. Pardon, ešte je tu dotácia, tá úbohá almužná, ktorá momentálne zastrešuje opeľovaciu činnosť. Hneď teraz môžem vyhlásiť, že sa bez nej zaobídem, ak dostanem adekvátne zaplatené za svoju námahu, ale tam je ten háčik, pretože momentálne nedostávam a zrejme tak skoro ani nedostanem. No je tu nádej, maďarskí včelári sa odhodlali štrajkovať a zotrvávajú v tejto významnej pozícii, nevzdávajú sa. Sú prví, ktorým záleží na osude vlastného, ale aj národného včelárstva. Oni nám, aj ostatným krajinám ukázali cestu, stačí sformulovať ďalšie pripomienky a pripojiť sa. V jednote je sila! No my sme sa vzdali aj bez boja, prepáčte, nie my, ale naši zástupcovia sa vzdali aj za nás. Náš predseda nám odporučil, aby sme išli do Bruselu štrajkovať sami, na vlastné náklady alebo, aby sme sa pripojili k Maďarskému zväzu včelárov. To je zrejme podľa neho to najsprávnejšie riešenie, veď načo ísť štrajkovať zastrešení národnou organizáciou, v mene slovenských včelárov, keď stačí ak tam "nabehne" hocikto so zástavou v ruke a ani nebude poriadne vedieť čo chce. Takýmto prístupom sa problém určite vyrieši, ale je otázne v čí prospech. Ak mu už nezáleží na osude vlastného včeláratva, tak by mu malo aspoň záležať na osude nášho slovenského, ale nie malo musí, na to kandidoval on aj ostatní do funkcie, pretože boli "žeraví" hájiť naše záujmi. Socialistický prístup, kedy sa o všetko postaral štát a funkcionári boli len do počtu sa v dnešnej dobe nedá uplatniť. Ja som mladý včelár, stále sa považujem za začínajúceho, ak sa mi podarí, čo som si zaumienil chcel by som si raz vybudovať veľkofarmu, baliť med pod vlastnou značkou a predávať hotový výrobok, nie polotovar. No zatiaľ musím ísť ako väčšina cestou výkupcov, ktorí diktujú podmienky a sme späť na začiatku "živoriť", a veľmi, veľmi pomaly sa vzmáhať. V dobe socializmu som mal ešte málo rokov a včielky som v tom čase nechoval, kedy sa včelárstvo intenzívne podporovalo, ale uvedomujem si jednu vec, že netreba spomínať na minulosť, ale podstatné je sústrediť sa na súčasnosť a, ako hovoria v jednej známej reklame "zabezpečiť si lepšiu budúcnosť".

  4. Žžiaľ slovenský včelár darmo je šikovný, je to tiež len živý tvor. Ak chce včelársky existovať, musí v zime veľa vytrpieť. Predávať med na nekrytom trhovisku v mraze + fúkajúci ľadový vietor, ktorý zimu znásobuje, to je o zdravie. Zákazníci zvyknutí na pravé druhové medy včelárov čakajú, temer nikto si nerobí zásoby, lebo však svojho včelára nájdu tam za každého počasia. Vedia, že med v OR je spravidla med porušený, pochybnej kvality. Darmo taký med v OR má v poriadku papiere z VPÚ, že sa jedná o med, ale konzument, ktorý medu rozumie, ohrnie nad ním nos. Taký med kúpi si iba spotrebiteľ veci neznalý, ktorého chuťové poháriky nestoja za nič. Vyrástol nám konkurent falšovaný med, ktorého VOC bola cca 1 USD a predáva sa asi tak fifty – fifty ako náš pravý med predávaný na trhoviskách. Med pri spôsobe predaja zo dvora včelári predávajú lacnejšie, ja tomu hovorím, že nevážia si svoju prácu a kazia cenu. Nie sú hodní oslovenia priateľ, to už v takom prípade umrelo.
    Kedysi dávno čítal som vo Včelařství malý cestopisný článok Ing. Oldřicha Haragsima, CSc. a obdivoval som aj obrázok. Pri potulke vo Francii aj s manželkou, pri ceste v extraviláne zbadali pútač s nápisom Miel /med/. Ako včelári s autom zastavili a kochali sa v kiosku nielen druhovými medmi, ale aj ostatnými vkusne balenými vč. produktmi.
    Ak by som ja ako včelár dôchodca chcel si otvoriť u nás taký krytý kiosk, tak x krát ročne naši spoluobčania by ho vylomili a náš štát dal by mi pocítiť tiež svoju moc, ale nie pomoc.
    Musel by som mať živnostenské oprávnenie, zdravotný preukaz,, ak by som chcel „predajňu“ prevádzkovať. Platiť odvod soc. poisťovni 2.500 Sk mesačne. V N. Zámkoch za to, že by bol kiosk umiestnený na trhovisku, taxa je 25.000 Sk ročne. Daniari by požadovali registračnú pokladnicu, kontrolné orgány také, či onaké povinné úradne požadované laboratórne rozbory medu za nekresťanské ceny, nuž a bolo by treba rátať aj s pokutami.
    Nuž hádam to by stačilo, aby som v 21 storočí radšej zaplatil 2.500 Sk ročne za polovicu nekrytého stola na mestskom trhovisku. Za každý deň predaja ešte popritom zaplatiť 33 Sk. Predávať však smiem iba 30 dní v roku, tak je to napísané na karte z MsÚ, o ktorú každoročne si musím písomne požiadať. .Len keby to zdravie bolo ako zo železa, ale žiaľ nie je.
    19 Feb 2005 22:29

  5. Važený kolega
    Je dodré, že sa tak vehementne venujete otázke postavenia slovenského včelára v EU. Konecne sme tam, kde sme silou mocou chceli byť a teraz nevieme ako sa máme správať. Holuby nám do úst nepadajú, ak sa žalujeme nik nás nevypočuje. Ostáva nám len zaťat zuby, a prehrýzť sa k lepším podmienkam.
    Páčilo sa mi Vase vtipné prirovnanie ako si odberatelia važia hodnotu nášho poctivého slovenského medu. Cena vykupovaného je nižšia ako mi platíme za jedno obyčajné ostrihanie. Pred týždňom som si dal ostrihať zbytok svojich vlasov, dievčina naťukala na klávesnice pokladnici príkazy a tá vychrlila sumu 55.-SK a keďže chlapi sú džentlemani, dal som jej aj sprepitné. Pritom strihanie netrvalo ani 10 min. Ceny veselo rastú, len cena medu pri iinflácii stále nižšia. Na porovnanie: pred 12 rokmi nám výkupca platil za med 2,9 marky, no potraviny a aj ostatné bolo 3-4 krát lacnejšie. Chcete začať včeláriť, chodte do včelárskej predajni a chuť Vás nadobre prejde. Ešte šťastie, že slovenský včelár je šikovný a pritom aj dosť vzdelaný , vie si pomôcť , vie vybudovať včelárstvo doslova na kolene.
    Priatelia vzdáme sa ?

    A.Turčáni

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

+ 22 = 25

error: Obsah je nedostupný !!!