Návrh Európskej komisie na dereguláciu geneticky modifikovaných organizmov (GMO) vyrobených novými technikami, ktorý má byť zverejnený 5. júla, ignoruje potenciálne nebezpečenstvá pre životné prostredie, včely a opeľovače a ľudské zdravie a neumožní spotrebiteľom vedieť, čo jedia, varovali environmentálne skupiny.

Greenpeace, koalícia ECI “Zachráňme včely a poľnohospodárov” a BeeLife upozornili na plán Európskej komisie, ktorý unikol v posledných týždňoch, vyňať GMO získané “novými genomickými technikami” (NGT) zo súčasných predpisov o GMO, a poukázali na osobitné riziká pre včely a iné opeľovače.

Právne predpisy EÚ stanovujú, že na to, aby sa GMO mohol uviesť na trh alebo uvoľniť na pestovanie, musí sa najprv podrobiť dôkladnému hodnoteniu rizík pre životné prostredie alebo ľudské zdravie. Každý povolený GMO musí byť tiež vysledovateľný počas celej svojej cesty v dodávateľskom reťazci a musí byť jasne označený. Po uvedení výrobku GMO na trh alebo do pestovania sa musí zaviesť plán monitorovania, aby sa sledovali prípadné nepriaznivé účinky na prírodu alebo zdravie ľudí.

Európska komisia plánuje povoliť GMO vyrobeným novšími technikami prístup na trh s oveľa voľnejšími požiadavkami alebo bez toho, aby sa na ne vôbec vzťahovali. Ak by sa návrh Komisie stal zákonom, väčšina nových GMO by mala prístup na trh bez bezpečnostných požiadaviek, ako je hodnotenie rizika a monitorovanie. Greenpeace, koalícia ECI “Zachráňme včely a poľnohospodárov” a BeeLife žiadajú, aby sa na GMO vyrobené týmito novými technikami naďalej vzťahovali existujúce právne predpisy EÚ o GMO.

Eva Corralová, členka kampane Greenpeace za GMO v EÚ, uviedla: “Musíme veci nazývať pravými menami a GMO pod iným názvom sú stále GMO. Ľudia majú právo vedieť, či to, čo kupujú alebo jedia, obsahuje GMO, a žiadne GMO by sa nemali dostať na naše taniere a polia bez úplného posúdenia rizika a monitorovania. Komisia EÚ chce vyňať nové lesklé hračky biotechnologického priemyslu zo základných bezpečnostných opatrení a úplne zatvára oči pred akýmikoľvek potenciálnymi rizikami.”

Vedecký riaditeľ spoločnosti BeeLife Noa Simon povedal: “Je veľmi nesúrodé, že Komisia vyňala nové GMO z ochranných opatrení stanovených v právnych predpisoch. GM materiál zo starých GMO znečisťuje oblasti ďaleko od miesta, kde sa rastliny pestujú, pričom opeľovače dokonca pomáhajú pri tomto šírení. Nedostatočné existujúce údaje odhalili, že staré GMO majú neočakávané nebezpečenstvo pre životné prostredie. Vzhľadom na zúfalý stav opeľovačov a biodiverzity v Európe by bolo bezohľadné povoliť uvedenie nových GMO na trh bez toho, aby sme vedeli čokoľvek o ich vplyve.”

Helmut Burtscher-Schaden, hovorca ECI “Zachráňme včely a poľnohospodárov”, povedal: “V súčasnosti sa včelám a poľnohospodárom darí: “Pred tridsiatimi rokmi bola na trh uvedená nová technológia, ktorá sľubovala bezpečnosť a dokonca ochranu včiel; natieranie semien insekticídmi nazývanými neonikotinoidy. Táto technológia sa stala jednou z hlavných príčin úbytku opeľovačov na celom svete. V čase uvedenia tejto novej technológie boli totiž vedecké poznatky o jej vplyve na zložitý vzťah medzi opeľovačmi a rastlinami obmedzené. To isté sa teraz deje aj v prípade GMO, na čo upozornila Svetová rada pre biodiverzitu a poukázala na dôležitosť “posúdenia rizík, ktoré GMO predstavujú pre opeľovače”. Ak sa Komisia napriek týmto varovaniam chystá zrušiť reguláciu a zmierniť hodnotenie rizík nových GMO, koná proti zásade predbežnej opatrnosti a akceptuje nezodpovedné ekologické riziká.”

Európsky súdny dvor o nových GMO

Európsky súdny dvor vo svojom rozhodnutí z roku 2018 konštatoval, že riziká spojené s novými technikami mutagenézy môžu byť podobné rizikám vyplývajúcim z “klasických” GMO. Vzhľadom na to Súdny dvor uviedol, že vylúčenie týchto nových techník z existujúcich pravidiel týkajúcich sa GMO by bolo v rozpore so zmyslom týchto pravidiel – chrániť životné prostredie a ľudské zdravie – a nerešpektovalo by zásadu predbežnej opatrnosti.

Opeľovače – slepá škvrna Európskej komisie

Medzivládna vedecko-politická platforma pre biodiverzitu a ekosystémové služby (IPBES) vo svojej správe z roku 2016 označila geneticky modifikované rastliny za potenciálne príčiny úbytku opeľovačov, pričom poukázala na dôležitosť “lepšieho posúdenia rizík, ktoré GMO predstavujú pre opeľovače”. Európsky dvor audítorov v správe z roku 2020 dospel k záveru, že iniciatívy Komisie na ochranu voľne žijúcich opeľovačov zlyhali. Dvor audítorov vo svojej správe poukázal na šesť “faktorov spôsobujúcich úbytok opeľovačov”, ktoré neboli zahrnuté do “Iniciatívy pre opeľovače” Komisie z roku 2018, pričom GMO boli jedným z nich.

Napriek týmto varovaniam o rizikách, ktoré GMO predstavujú pre opeľovače, Európska komisia navrhuje zrušiť ich reguláciu tým, že výrazne zmierni alebo dokonca zruší postup hodnotenia rizík GMO vyrobených novšími technikami.

IPBES odporučil ďalšie skúmanie možných príčin poklesu počtu opeľovačov. GMO (vyrobené starými alebo novými technikami) sa však v návrhoch Európskej komisie určených na ochranu včiel a iných opeľovačov nezohľadnili ani nespomenuli.

Nová správa organizácie BeeLife, ktorej zverejnenie je naplánované na jeseň 2023, odhalí viac informácií o potenciálnych rizikách, ktoré GMO rastliny predstavujú pre opeľovače.

Ďalšie kroky

Európska komisia má svoj návrh zverejniť 5. júla. Potom Európsky parlament rozhodne, ktorý výbor prevezme vedúcu úlohu pri tvorbe pozície Parlamentu k návrhu, a národné vlády rozhodnú, ktorí ministri budú zodpovední za odsúhlasenie ich spoločnej pozície.

Brusel 28. júna 2023

Kontakty:

Eva Corral, Greenpeace EÚ, kampaň GMO/Glyfosát: eva.corral@greenpeace.org

Helmut Burtscher-Schaden, hovorca ECI “Save Bees and Farmers”, +43 699 14 2000 34, helmut.burtscher@global2000.at

Noa Simon, vedecká riaditeľka BeeLife: +32 486 973 920, simon@bee-life.eu

Tlačové oddelenie Greenpeace EÚ: +32 2 274 1911, pressdesk.eu@greenpeace.org

Selina Englmayer, tlačová hovorkyňa GLOBAL 2000 – Priatelia Zeme Rakúsko: +43 699 14 2000 26, selina.englmayer@global2000.at

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

− 1 = 2

error: Obsah je nedostupný !!!