Európska komisia (EK) oznámila 13.01 2019, že na základe vedeckého odporúčania Úradu Európskej únie pre potravinovú bezpečnosť (EFSA) rozhodla, že neobnoví schválenie neonikotinoídu s názvom thiakloprid.

Ide o pesticíd, ktorý podľa EFSA vzbudzuje obavy z hľadiska ochrany zdravia a životného prostredia. Ide v poradí už o štvrtý zo série piatich neonikotinoídov, ktoré boli v roku 2005 schválené na používanie na trhoch v EÚ.

V roku 2013 však eurokomisia prijala obmedzenia voči používaniu troch neonikotinoídov – klothianidin, imidakloprid a thiamethoxam – s cieľom ochrániť včely medonosné. Zatiaľ poslednou nezakázanou látkou je acetamiprid.
Neonikotinoídy sú účinné látky používané v prípravkoch na ochranu rastlín a na ničenie škodlivého hmyzu, čo znamená, že ide o insekticídy. Tie však majú zhubný účinok na včely a ostatný opeľovací hmyz.

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová v tejto súvislosti uviedla, že vedecké odporúčanie EFSA je jasné: existujú obavy súvisiace s používaním tohto pesticídu. “Obavy sú spojené s vplyvom tejto látky na podzemnú vodu, ale aj na zdravie ľudí,” uviedla komisárka. Podľa nej je rozhodnutie eurokomisie ďalším jasným dôkazom záväzkov EÚ chrániť zdravie občanov a životné prostredie.

Riadiaci orgán EÚ založil svoje hodnotenie thiachlopridu na záveroch hodnotenia Európskej agentúry pre bezpečnosť potravín (EFSA). Agentúra preskúmala 1 500 štúdií o zdraví včiel, o ktorých uviedla, že vzbudzuje obavy nielen z poškodzovania zdrojov znášky včiel, ale aj pre ľudí.

Na jeseň minulého roka úrad EFSA uskutočnil verejné konzultácie týkajúce sa posúdenia chronických účinkov na štítnu žľazu a akútnych účinkov na nervovú sústavu. Obe boli vyvrcholením viacročnej spolupráce medzi EFSA a Národným inštitútom pre verejné zdravie a životné prostredie v Holandsku (RIVM).

Prostredníctvom opatrení Komisie budú insekticídy Bayeru Calypso a Biscaya účinne zakázané v celej EÚ. Spoločnosť so sídlom v Leverkusene, najväčší výrobca agrochemikálií na svete od prevzatia spoločnosti Monsanto, ako aj švajčiarsky agrochemikálny gigant Syngenta, ktorý teraz vlastní spoločnosť ChemChina, presadzovali pokračujúcu výnimku.

Francúzsko už zakázalo používanie štyroch insekticídnych prísad vo všetkých aplikáciách, vrátane skleníkov. Krajina je  v popredí právnych predpisov na obmedzenie chemických ochranných prostriedkov na ochranu rastlín, ako je glyfosát, ako aj na zákaz bisfenolu A na báze fosgénu, ktorý sa používa na výrobu technických plastov, ako sú polykarbonáty a epoxidové živice.

Nariadenie EK bude v najbližších dňoch zverejnené v Úradnom vestníku EÚ, čím nadobudne platnosť.

zdroj ERSA a europarlament

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

− 2 = 1

error: Obsah je nedostupný !!!