Je nešťastím hovoriť pri práci so včelami o krádežiach včelárovho náradia, úľov i samotných včelstiev. Bohužiaľ, keď už musíme riešiť aj takúto ľudskú zlobu, často krát siahneme aj po staršej včelárskej literatúre.

2 myšlienky k článku “Chomút na úle”
  1. Je pravda, že ochrana včelstiev pred medveďom a zlodejom prakticky neexistuje. Ale, ak už niekto chce kočovať za lesnou znáškou, tak by to mal urobiť v partii s ďalšími svojimi, povedzme, troma kamarátmi. Striedať sa v “strážení” včelstiev každú noc. Spojiť kočovku s dovolenkou v prírode, so zberom húb a lesných plodov. Medveď počuje a zacíti prítomnosť ľudí aj ohniska pri kočovných vozoch a nemá odvahu sa tam priblížiť. Takto to úspešne praktizujú mnohí včelári, ktorí majú svoje včelstvá na kolesách. Vyplatí sa to, v lese sa točí aj 40 kg medu na včelstvo. Znáška tam pokračuje nepretržite aj šesť týždňov. A nemusí to byť medovica.

  2. Ako dlho to železo vydrží na stanovisku mimo obce,velmi krátko u nás nevinný romsky spoluobčania zlikvidovali aj oplotenie na starších včelniciach a stlpiky povylamovali zo zeme.Chomút na úle na foto ako ochrana proti medvedom úplne nevhodná,pre medveda nepredstavuje prekážku.Chomút je na zafixovanie úlov pri preprave dobrý nápad,tolko môj názor.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

41 − 38 =

error: Obsah je nedostupný !!!