Chov matiek prináša mnohé úskalia, kým včelár dochová z materských buniek kvalitné matky. Okrem tradičnej výchovy materskej bunky sa môžeme stretnúť z niekoľkými zaujímavými variantmi výchovy materských buniek.

2 myšlienky k článku “Zaujímavosti z chovu matiek”
  1. Milý dobrodinec, ešte Ťa baví znižovať reiting článku. Prečo sa hanbíš napísať komentár čo Ti vadí na tomto článku? Fotografickú dokumentáciu nedokážeš zmeniť, je pravdivá. Nebuď zbabelec a odkry svoju tvár a svoje argumenty.

  2. Včera som mal to šťastie, že som pozoroval mladú matku, ktorá s vrátila z oplodňovacieho letu. Z otvorenej pošvy jej trčalo oplodňovacie znamienko, škoda, že som nemal pri sebe foto, mohol som urobiť dokumentačný obrázok.

    To, že matka sa pári pri oplodňovacom lete sa na trúďom zhromaždišti pári s viacerými trúdmi sa často píše v odbornej včelárskej tlači a literatúre až 8-12 trúdmi. Aj keď som vo svojom vnútri pochyboval či je to možné, argumenty z pozorovaní som musel rešpektovať.

    Dnes som ju znovu kontroloval (na druhý deň), matka ešte stále mala v pošve trúdie znamienko – kopulačný orgán v jednej polovici pošvy. Jedno znamienko už bolo vypadnuté. Matku som vychytil a len čo som sa dotkol už skoro uschnutého znamienka, to sa mi zachytilo na prst.

    Teraz som presvedčený, že matky sa môže páriť s dvomi trúdmi, podľa všetkého ďalší rujný trúd dokáže vsunúť vedľa pohlavného orgánu prvého trúda, vsunúť do pošvy ďalší a úspešne kopulovať spermie do pošvy matky. Trúd po kopulácii a odtrhnutí pohlavného orgánu hynie.

    Ako ďalší trúdy (keď ich môže byť aj viac) sa môžu spojiť s matkou, je stále pre mňa nejasné, veď znamienko je pomerne veľké a bráni ďalšej kopulácii. Argumentovať tým, že matka prvé znamienko neobstojí, pretože to by mohla urobiť aj stým posledným a neurobí to. Tie vypdávajú s komory až na druhý deň po ich zaschnutí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

− 4 = 2

error: Obsah je nedostupný !!!