Nová metodika ošetřování včelstev využívající cíleného narušení jejich evolučně stabilní reprodukční strategie.
Nebezpečí rojení propuká v nížinných oblastech u silných včelstev nejdříve v polovině nebo ke konci dubna. Nejranější roj jsme u pokusných včelstev zaznamenali za 15 let dne 22. dubna. Vrchol rojení nastává v květnu až červnu (v závislosti na nadmořské výšce) a po polovině července již jde o jev vzácný.

2 myšlienky k článku “Současná a nově navržená opatrení proti rojení včely medonosné(6)”
  1. Doteraz som si myslel,že tvor nazývaný všeobecne trúd, je tvor potrebný na rozmnožovanie. Odrazu to tak nie je, pretože sme ho zdegradovali na prvok v živote včelstva na zabránenie tomuto prirodzeného procesu v živote včelstva. Ako to inak pomenovať, keď sme vlastnosti trúda určeného na oplodnenie matky, ponížili na prvok deštruktora, teda k opačnej funkcii. Preto pochybujem vývodom, že je to tá správna cesta brániť rojeniu týmto spôsobom, pretože celý vývoj živočíchom spel k tomu, aby samec bol spoluúčastníkom tohoto rozmnožovacieho procesu.
    Možno som to celé zle pochopil, ale len tam kde je prítomný samec, môže dôjsť k vzniku životu a tým zachovaniu života. Platí to až na malé výnimky, keď rozmnožovania druhu môže dôjsť bez samčieho prvku.

    Pridám niekoľko poznámok vytrhnutých z kontextu elaborátu:
    – po celý včelársky život som na základe literatúry a pozorovania toho fenoménu, som rojenie včiel spájal s prítomnosťou trúdov vo včelstve, ak včelstvo nemalo možnosť ošetrovať trúdí plod, tak sa nerojilo a bolo úspešné v znáške. Bol to podnet pre mňa, aby som sa snažil mať včelie dielo vo včelstvách bez trúdieho plodu (TP). Je však tento jav v dobrých prírodných podmienkach spolu s s dobrým počasím potlačiť, včely si nájdu cestu ako pripraviť matke dostatok trúdich buniek (TB) na rôznych miestach plástov, či voľných miest a poškodených plástov.

    – Každej rojovej nálade (RN) predchádza latentná-skrytá forma RN, ktorá sa prejavuje u tzv.biologicky zmenených včelách (zdurené vaječníky), čo je neklamným znakom, že sa včelstvá chystá na rozmnoženie-rojenie. Skrytá forma RN vzniká dávno predtým postupne ako ju včelár spozoruje i keď sa ona zviditeľní (včely začnú ošetrovať TP, aktivita včiel ustáva, stavba plástov taktiež) vtedy, keď matka položí prvé vajíčko do materskej kolísky (MK).
    Vzniká otázka, ako sa včely dozvedia, že prišiel čas pripraviť materské misky (MM) a prinútiť M, aby ich zakládla. Hmyz ako taký všetky podnety na tzmenu získavajú pomocou feromónov a preto predpokladám, že ošetrovaný TP odovzdáva ošetrujúcim včelám SAMČÍ FEROMÓN (SF), čo u včiel vyvoláva biologickú zmenu, zdurenie párového orgánu- vaječníky. Množstvo včiel postupne narastá, až začnú prevládať a vtedy sa všetko podriaďuje jedinému cieľu, rozmnoženiu a nasleduje rojenie.
    RN sa zviditeľní po liahnutí sa prvých trúdov položením prvého vajíčka do včelami pripravenej MK. Už v čase skrytej RN je tento akt nezvratný a dá sa zastaviť až totálnou deštrukciou postihnutého včelstva.

    -vraj pripravené trúdie bunky lákajú M ich zaklásť, podľa mojich pozorovaní včely matku doslova dotlačia zmenené včely k TB a musí ich zaplodovať. Tento rok som si to overil na stavebných rámikoch (SR), ktoré mali k dispozícii všetky včelstvá. V niektorých včerlstvách SR vystavili len čiastočne TB a niekdy stavali i robotníčie bunky(RB), kde M položila pár desiatok trúdích lariev (TL) a SR ostal nedostavaný. Práve tieto včelstvá sa nerojili a doniesli najviac medu, čo vylučuje, že boli slabé.
    Tento zjav by podporoval môj názor, že včelstvá bez chovu trúdov sa neroja a poctivo pracujú.

    – od vlaňajšieho roku mám včelstve v doma urobenom “kláte” s vnútornými rozmermi 30x30x105 CM, do ktorého priletel roj. Včelstvo samé rozhodlo kde a koľko RB a koľko TB, akým smerom postavia plásty a pod. V minulom roku včely stavali len RB, tento rok diely zväčšili a postavili aj TB. Teplo a dostatok potravy včelstvám prialo, dielo sa zväčšovalo a včely ho zaniesli zásobami. Vystavané dielo nebolo zabezpečené proti odtrhutiu krížom ako to robili včelári v slamenných košoch, sa čiastočne odtrhlo a spadlo na dno. Do včelstva som nijak nezasahoval len pasívne pozoroval jeho život, cez zasklenú zadnú stenu. Včelstvo (pomerne málo prezimovaných včiel) sa vyrojilo 17.5, následne s mladou matkou 26.5 druhý roj a o 3 dni vyletel tretí. Už v ňom ploduje mladá M a dobre sa mu darí.
    Môže to byť aj dôkaz, že včely v prírode sa nechovajú antagonisticky, teda nechovajú bezhraničné množstvo trúdov, ale toľko, aby bolo istota, že zabezpečia ďalší život, teda oplodnenie matky. Príroda potrebuje väčšie množstvo samcov, aby bol možný výber tých najlepších.

    Chov veľkého množstva trúdov (30 tis.) vo včelstvách je o tom ako zničiť včelstvo.
    – metóda LBV na zamedzenie rojenia včelstiev chovom nadmerným množstvom trúdov, je potom násilným zásahom do života včelstva, lebo život včelstva vedome ovplyvňuje človek. Núti včely stavať TP bez ohľadu na to, či to včeltvo potrebuje alebo nie. Potom mi vychádza, že nie pomer živých trúdov ku včelám v úli bráni rojeniu, ale ich totálne vyčerpáva kŕmením obrovského množstva TL. Veď aj biologicky zmeneným rojovým včelám pri normálnom prírodnom postupe sa zdurené vaječníky upravia až vtedy, keď vystavajú včelie dielo a začnú ošetrovať plod.
    Potom domnienka, že nadmerným núteným chovom TP autori dosahujú naozaj prerušenie RN umelým zásahom zvrat rojových včiel, že vaječníky atrofujú- zmenšia sa.

    – istého času som robil určité “pokusy” s ponechním vyliahnutých trúdov vo včelstve ako to s nimi skončí. Z veľkej biomasy (zo SR sa môže jednorazove vyliahnuť až 5 tis. T), som po 1-2 týždňoch našiel vo včelstve len niekoľko stovák trúdov. To by mohlo svedčiť o tom, že včelstvo ako také ich toľko nepotrebuje, tú možnosť im dal človek podstrčením SR a zároveň degraduje biologicky zmenené rojové včely na obyčajné úľové včely, ktoré už necítia sa potrebu rojiť.

    Nakoniec i autori potrhli tento fakt, “Trubci odčerpají veškerú reprodukční enrgii”

    Pri takomto odporúčanom nadrozmernom množstve TP npr. v úli B 10 -200 dm2 obojstranne ponúknem včelám plochu 40 dm2 na zásoby (obojstranne), 10-15 dm2 na peľ, 100 dm2, 5 SR pre chov T, ostane im miesto na chov včiel len 35-40 dm2 pre chov včiel, kto bude obsluhovať to množstvo trúdov, včiel, prinášať vodu, peľ, nektár?
    Potom to včelstvo s minimálnym množstvom trúdov včelstvo zdegraduje a na rojenie ani nepomyslí, veď čo sním odletí, neproduktívne trúdy?

    – autori ďalej píšu, že týmto spôsobom ošetrovania včiel, “ušetríme čas, budeme vytáčať med lebo roje nás nebudú meškať”, ale kto si neuvedomí, že pri 100 včelstvách to bude naopak veľká drina (príprava SR, vkladanie, neustále kontrola, atď).

    – autori predsa priznávajú, že boli aj roje, ale len preto, že “niečo zabudli urobiť, druhý raz extrémne silné včelstvo a ešte iné, čo nepriznali. Je to výhovorka, ktorá vždy nasleduje ak sa pokusníkom niečo nevydarí.

    Páni, skoro som vám uveril, ale postupne som nadobudol presvedčenie (niečo o rojení viem), že príroda sa nedá vtesnať do matematického vzorca, ako ste to urobili v tomto prípade.
    Je možné, že sa mýlim, to však ukáže budúcnosť.

  2. Vážení. Možno som menej chápavý, ale miestami mi to pripadá, ako klasicky príklad miešania jabľk a hrušiek. Prosím autora ak bude taký láskavý o bližšie vysvetlenie ako možno spolu prepočítavať energetické hodnoty a gény a podobne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

3 + 4 =

error: Obsah je nedostupný !!!