Do nového roku radi vstupujeme s tými najlepšími predsavzatiami a preto sa aj my včelári vnútorne zaviažme, že sa vyvarujeme chýb a nedostatkov v skončenom roku. Už piaty rok prežívame v treťom tisícročí a bolo by dobré, aby včela bola aj po jeho skončení stále v prírode.

5 myšlienok k článku “Systém dvoch včelstiev(7) – JANUÁR”
  1. Pri SDV, vcelstva integrujem po prelieceni kliestika kyselinou stavelovou cez matersku mriezku na dvojvcelstvo az trojvcelstvo. Podla mojich skusenosti vcelstvo neopusti ani jednu z matiek pri otvorenych pomocnych lietacikoch 😀 vcelstvo zimuje v suchom ulovom prostredi. Po prelete podstavujem pod vcelstvo nadstavok zo zavieckovanymi zasobami. 12 Aprila nasadzujem mednik mednik na znasku z vrb.

  2. Škoda, že Ste neumiestnili svoje pripomienky a nápady k článku "Asymetrické vyšívanie …" na stránku priamo k článku. Ja vymieňam medzisteny od r. 1992 vo firme Nawax a som s nimi nadmieru spokojný. Na nových plástoch vystavaných v r. 2004 sa nedá nájsť jediná chyba, k tomu sú bez akéhokoľvek zvlnenia. A rýchlosť stavby? Je expresná, a po 48 hod. aj skoro zaplodovaná. No a čo sa týka používania vlastných medzistien, to je vec osobného názoru. Bude však vždy rozdiel či z 1kg vosku dostanem 12 ks Ms alebo 7-9ks, ktoré si vyrobím sám. Ja sa starám o 3x viac včelstiev a keď ich potrebujete do jedného včelstva 4-6, tak spolu je ich pekná kopa, Ale proti gustu, žiaden dišpotát.
    Nemám k tomu ďalší komentár.

    Čo sa týka V.D. nemám už roky s ním problém, tu treba použiť metodiku, ktorá je predpísaná výrobcom.

  3. Článkov je dvanásť, na každý mesiac jeden, ktoré sa začali objavovať v mes. júl a končia mes. jún. Popis prác je presne v slede ako treba robiť zásahy. Ak sa vrátite na stránku v mes. júl, nájdete v nej čo Vám chýba v pokračovaní č.7-január. Ak v tomto období nespomínam dvojvčelstvový systém, tak len preto, že teraz s včelami nepracujem a to čo je v radách nas tento mes., patrí pre každý systém ošetrovania včiel. Istotne nájdete aj to, na čo Ste najviac zvedavý.

  4. Chcel by som vyjadriť moje skúsenosti s vyšívaním rámikov. Ja osobne "vyšívam rámiky" zhora na dol. Donedávna asi 2 roky späť som použival 5 drôtikové vyšívanie do tvaru "V".
    V poslednom období som prešiel na 6 drôtikové vyšívanie z dôvodu padania medzistienok v čase vrcholu prínosu nektáru pri vyšších teplotách ovzdušia. Okrem toho, pred zatavovaním medzistienok zvlním drôtik v rámikoch pomocou ozubených koliesok. Medzistienky tak často nepadajú ale predsa k tomu občas dôjde. Hlavne som však znížil nepríjemný jav – vlnenie medzistienok v úli a tým aj celkovému zvlneniu vystavaného plásta. Dodržujem pri tom potrebné teploty vlepovaných medzistienok a prácu vykonávam v "teplej" miestnosti. Na základe vlastných skúseností musím potvrdiť že problém padania medzistienok z rámikov sa mi prakticky nevyskytoval pokiaľ som si vyrábal medzistienky sám liatím. Keďže nemám popri svojej práci čas na túto činnosť prešiel som na kupované medzistienky. Vyskúšal so niekoľkých výrobcov medzistienok
    /Želovce, Nawax, Isa Staroň) Ale ani u jedného neboli výsledky uspokopojivé. Vlastná výroba je najlepšia a to nehovorím o kvalite a rýchlosti s akou včely takúto medzistienku vystavajú. Bola síce hrubšia, ale plní účel a ja som mal menej problémov. A argument, že včely potrebujú realizovať vlastnú tvorbu vosku veľmi neobstojí pretože sa mi nikdy počas mojej 20 ročnej praxe nepotvrdilo, že by to bolo na škodu včelstva.
    Ešte pár slov k liečeniu včelstiev proti varoa jacobsoni.
    Ja sa snažím včelstvá preliečovať v dvoch obdobiach počas kalendárneho roka. Prvýkrát po skončení hlavnej znášky v auguste a to buď vložením Gabonu na 30 dní a potom eštre 1-krát funigáciou Avartinom pokiaľ nie je veľký spad klieštika viac neopakujem. Alebo 2-krát fumingáciou Avartinom.
    A potom po prvom prelete opäť fumingáciou Avartinom. Za posledných 10 rokov mi nepadlo ani jedno včelstvo. Myslím si však, že problém zamorenia VJ je aj v tom že mnohí včelári neliečia svoje včelstvá pravidelne a dostatočne čím spôsobujú ostatným vo svojom okolí veľké problémy. Je to nezodpovednosť voči nim ale sebe. Moja včelnica je v prostredí jednej z dolín Veľkej Fatry a pokiaľ mám informácie v jej okolí nie je žiadna iná. Takže problém s nezodpovedným priateľom včelárom nemám. A to je jeden s možných dôvodov relatívneho zdravia mojich včelstiev, ktorých mávam 20-25. Vo včelárskej praxi je vždy na prvom mieste hygiena a zdravotná starostlivosť o včelstvá. Žiaľ dnes, keď väčšina včelárov sú vekovo starší priatelia, ktorí už nevládzu vykonávať všetky potrebné činnosti v chove včiel spôsobuje, že výsledok je potom zvýšená chorobnosť včelstiev a ich úhyn. A samozrejme zvýšený prenos chorôb v okolí ich včelníc. Ale je v neposlednej miere aj v zodpovednosti samotného včelára. Ak ten nemá k svojim včielkam zodpovedný prístup a vrúcny vzťah a zanedbáva ich ošetrovanie, niet sa potom čo čudovať rozšírenému množstvu chorôb včiel. A to platí vo všeobecnosti. Včela je živý tvor a nedokáže sa vyrovnať v dnešnej dobe so všetkými ohrozeniami. Možno časom evolučným vývojom. Ale zatiaľ jej musíme pomáhať my.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

30 − 24 =

error: Obsah je nedostupný !!!