Posledná augustová nedeľa v Liptovskom múzeu je tradične už niekoľko rokov, určená na stretnutie návštevníkov z odbornej aj laickej verejnosti.

3 myšlienky k článku “XIII. včelárska nedeľa v Liptovskom múzeu – Pribylina”
  1. Gaštanový med: gaštan jedlý má v čase kvitnutia dva druhy kvetov- samičie, tie včely nenavštevujú a samčie, na ktoré včely s obľubou nalietavajú, kde zbierajú žltý peľ s nízkym obsahom 4,3% dusíkatých látok. Dlhé jahňady poskytujú aj svetlý nektár, ale v malom množstve asi 55 kg na 1ha. Autor hovorí o tmavom mede vyzerajúci ako med medovicový. On aj v skutočnosti je medovicový, čo potvrdzuje aj jeho vysoká vodivosť(11-13).
    Okolo malého mestečka Modrý Kameň okr. V.Kríš rastie asi 1500 ks dospelých jedincov ale i v doline Stred a Hor. Plachtiniec a gaštanový sad v Hor.Strehovej. Tmavý med sa tu vyskytuje častejšie, ale nie každý rok.Medovicu na gaštanoch vytvára prevdepodobne stromárka a medovnica buková,medovnica dubová a červenkastá.
    Modrokamenčania posledné roky usporiadavajú Gaštanové dni.

  2. Moje poznamka ke kastanovemu medu:
    Kastanovy med je bezne k dostani ke koupi a i k videni v Italii.

    Foto:[url=http://forum.vcelarskenoviny.cz/viewtopic.php?t=94][color=blue]Navsteva Italie[/color][/url]

  3. Dvakrát škoda, že som sa na podujatí nezúčastnil.Kamarát z V. Krtíša (Tibor Vaculčiak) mi po návrate povedal "bol som milo prekvapený úrovňou podujatia, exponátmi a duchom vzájomnej dôvery, ktorý tam prevládal. Autor istotne má mnoho záberov z exponátmi, ktoré postupne dá stránku vcely.sk.
    Mrzí ma jedno, čitatelia prechádzajú mlčky nad uverejnenými materiálmi. Predsa v článkoch môže byť veľa dobrých nápadov, podnetov, ale i nejasných viet, na ktoré by dobre sa autora opýtať. A keďže máme aj možnosť ohodnotiť článok, tak to urobme, veď stačí kliknúť na počet hviezdičiek- bodov, ktoré chceme udeliť obsahu.
    A.Turčáni

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

− 4 = 3

error: Obsah je nedostupný !!!