Vo všeobecnosti každý chovateľ včiel vie, že len silné včelstvá dokážu maximálne využiť prírodou ponúkaný nektár či medovicu. Potreba silných včelstiev sa javí vtedy, keď znáška je bohatá je bohatá ale krátkodobá, ako je to v prípade agátovej, ktorá v dlhodobom priemere trvá 10 dní a denný prínos v čase vrcholenia znášky môže byť aj 8-12 kg. Teda sila včelstva v množstve jedincov 60-80 tis spolu s dostatkom miesta na ukladanie nektáru, sú alfou a omegou maximálnych výnosov medu.

3 myšlienky k článku “Prečo spájať včelstvá v októbri ?”
  1. Priama otázka, priama odpoveď. Ak sa rozhodnem z nejakých príčin spojiť dve včelstvá v jeden celok v októbri, môžem to urobiť s prekrytými novinami s niekoľkými dierkami presne nad uličkou, ale k úspešnému spojeniu dôjde aj bez novín.
    Nie som zástancom ponechania pri spájaní obidve matky, ja jednu odberiem a umiestnim do klietky aj v spájanom včelstve. Do zimy ešte matku môžem potrebovať ak sa z nejakej príčiny stratí), potom pri jeho záchrane aj horšia matka je lepšia ako žiadna. Včelár predsa vie prečo dve včelstvá spája (môže to byť práve preto, že matka nepriviedla včelstvo do želanej sily), potom je lepšie keď jednu matku odstráni včelár. Anton

  2. Odpoveď treba hľadať aj v [url=http://www.vcely.sk/index.php?name=News&file=article&sid=131]Systéme dvoch včelstiev – OKTÓBER[/url].
    Ja som spojil 2 včelstvá začiatkom novembra, vlani bolo dosť dlho dobré počasie. Matku som nehľadal, včely si vybrali do jari tú najlepšiu. Včelstvo to potvrdilo aj slušným medným výnosom tohoto roku. Zaujímavé bolo, že toto nepomerne silné včelstvo, z jari obsadzovalo naplno 12 plástov RM "B", sa nevyrojilo. Bol potrebný iba minimálny počet zásahov PRO (2).

  3. Chcem vyskúšať spojenie včelstiev, len neviem, či dobre chápem niektoré detaily. Keď spájate včelstvá v októbri nechávate ich oddelené mriežkou alebo sitom alebo priamo bez prekážky? Včelstvá zimujú v dvoch chumáčoch, alebo sa spoja ešte pred zimou? Treba jednu matku odobrať, alebo ponechať obidve? Ďakujem.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

7 + = 14

error: Obsah je nedostupný !!!