Počet obhospodarovaných včelích rodín v USA sa v posledných rokoch pohyboval v rozmedzí 2,6 až 2,9 milióna. Tento odhad zostal pomerne stabilný napriek extrémne vysokým ročným stratám včelstiev, ktoré počas väčšiny posledného desaťročia dosahovali viac ako 40 %. Vysoké ročné straty majú mnoho príčin, ale najväčším faktorom za posledných 30 rokov bol roztoč Varroa a vírusy, ktoré prenáša na včely medonosné. Z toho vyplýva, že včelári musia neustále pracovať na vytváraní nových včelstiev ako náhrady, čo ohrozuje dlhodobú ekonomickú udržateľnosť komerčného včelárstva.

The Bee Informed Partnership zhromažďuje údaje z prieskumu o stratách včelstiev v USA od roku 2007. Ročné straty včelstiev sú v USA naďalej kriticky vysoké. v minulom roku (apríl 2022 až apríl 2023) bola priemerná ročná strata včelstiev 48 %. Priemerná letná strata (od apríla do októbra 2022) bola približne 25 percent a priemerná zimná strata (od októbra 2022 do apríla 2023) bola 37 percent.

Údaje v uvedenej štúdii boli usporiadané podľa veľkosti včelárskych prevádzok. Tri triedy včelárov sú definované podľa počtu včelstiev, ktoré obhospodarujú. Hobby alebo malí včelári obhospodarujú 1 – 50 včelstiev. Vedľajší včelári obhospodarujú 51 – 500 včelstiev a komerční včelári obhospodarujú viac ako 500 včelstiev. Tak ako v mnohých predchádzajúcich rokoch, aj v tomto prípade mali včelári, ktorí sa venujú včeláreniu v malom, tendenciu vykazovať vyššie ročné straty ako komerční včelári.

Okrem toho mali amatérski/malí včelári výrazne vyššie letné straty ako komerční včelári. Tieto tri typy včelárov mali podobnú mieru úhynu včelstiev počas zimy.

Hlavným dôvodom zimných strát u všetkých typov včelárov boli roztoče Varroa a vírusy, ktoré prenášajú na včely. Sekundárnymi dôvodmi zimných strát boli nepriaznivé počasie, hlad a problémy s matkami. Hlavným dôvodom letných strát u všetkých typov včelárov boli problémy s matkami, ale roztoče Varroa a nepriaznivé počasie boli sekundárnymi dôvodmi.

Roztoče Varroa ovplyvňujú včely medonosné viacerými spôsobmi. Prenášajú viac ako 20 rôznych vírusov na včely medonosné. Mnohé z týchto vírusov sa vo včelstvách rýchlo šíria a nakoniec vedú k takému množstvu chorôb v populácii včiel, že včelstvo pomaly ubúda a hynie. Medzi vírusy, ktoré sú najviac spojené s úhynom včelstiev, patria vírusy deformovaných krídel, vírus akútnej paralýzy včiel a vírus izraelskej akútnej paralýzy. Okrem toho sa niektoré z týchto vírusov môžu prenášať priamo na kráľovné a trúdy. Niektoré problémy matiek teda môžu byť v konečnom dôsledku odvodené od vírusových infekcií súvisiacich s roztočmi varroa. Je nevyhnutné, aby nové včelie rodiny založené na jar začínali s čo najnižšou úrovňou vírusov a/alebo roztočov varroa.

Bohužiaľ, niektoré štartovacie jednotky včiel medonosných môžu v čase nákupu na jar obsahovať vysokú mieru napadnutia roztočmi Varroa. Novovytvorené včelstvá môžu byť balené ako odložence.

Väčšina novovytvorených včelstiev predávaných v Mississippi sú odložence. Odložence sú malé včelstvá, ktoré sa získavajú odobratím dospelých včiel a plástov s plodom z existujúcich pôvodných úľov, ktoré sú spravidla silnými včelstvami. Ak sú zdrojové včelstvá veľmi zaťažené roztočmi Varroa, potom aj následné odložence získané z týchto včelstiev budú mať vysoké zaťaženie roztočmi. Tento problém ilustruje nasledujúca prípadová štúdia.

Prípadová štúdia

V máji 2023 bolo zakúpených päť matiek od jedného dodávateľa (zdroj A v tabuľke 1) v Mississippi. Všetky odložence mali štandardnú veľkosť kolónie približne 10 000 včiel v úliku s piatimi rámikmi. Odložence sa chovali vo včelíne a včely sa nechali voľne kŕmiť až do noci pred osadením, keď sa odložence zapečatili na prepravu na miesto osadenia. Odložence sa prepravovali klimatizovaným autom k štyrom rôznym klientom. Jeden odloženec bol osadený 20. mája u zákazníka v Tupelo a ďalší išiel v ten istý deň k zákazníkovi v Corinthu. Jeden odloženec osadil zákazník v Starkville 21. mája a posledné dve odložence osadil zákazník v Greenwoode 22. mája.

Všetkých päť odložencov vyzeralo pri osadení dobre. Populácia včiel sa zdala byť normálna a vzorce zaviečkovaného plodu vo všetkých včelstvách sa zdali byť dobré a stabilné (veľmi málo chýbajúcich zaviečkovaných buniek). Všetky označené matky boli viditeľné. Okrem toho boli vo včelstvách viditeľné všetky štádiá plodu. Každý odloženec mal dostatok uskladneného medu a včelieho peľu.

Všetko sa zdalo byť normálne a u dospelých včiel sa nevyskytli žiadne zjavné príznaky (napr. deformované krídla alebo telo bez chĺpkov) vírusového ochorenia.

Po osadení včiel do štandardných Langstrothových úľov každý zákazník pridal sacharózový sirup (jeden diel vody k jednému dielu sirupu) do kŕmidiel, aby včelám pomohol vystavať nové plásty z medzistienok. Včelstvá boli doručené neskôr, ako je obvyklé, a na niektorých stanovištiach už jarná znáška medu slabla. Táto okolnosť sa očakávala vzhľadom na chladný a daždivý apríl, ktorý sa vyskytol v severnej časti centrálnej časti Mississippi. Neočakávalo sa, že plásty budú stavať tak dobre ako tie, ktoré by boli pridané v polovici apríla bežného roka. Odložence by však pravdepodobne trochu narástli a do júla by sa mohli vytvoriť pomerne silné včelstvá. Potrebovali len trochu pomôcť pri stavbe plástov s režimom kŕmenia sirupom.

Obrázok 1. Veľmi nepravidelný vzhľad uzavretého plodu vo včelstve v Starkville asi 1 mesiac po osadení.

Zákazník zo Starkville si všimol slabú populáciu včiel vo včelstve, ktoré tam bolo vytvorené, a po kontrole bola populácia včiel dramaticky nižšia ako pred týždňom. Štruktúra zaviečkovaného plodu sa v priebehu 1 mesiaca od osadenia stala veľmi medzerovitou (obrázok 1) a na včelstve sa nachádzali početné hnednúce a mŕtve larvy včiel. Uhynutý plod s hnilobou včelieho plodu vyzeral ako prípad európskej hniloby včelieho plodu (EFB) bez zápachu. EFB býva ochorením chladnejších jarných mesiacov a zvyčajne sa vyjasní do konca mája. Zdalo sa pravdepodobnejšie, že zlý plodový vývin bol spôsobený vírusmi, ktoré usmrtili mladé včelstvo, a že vírusy pochádzali z vysokého zamorenia roztočov Varroa.

Vzorka 400 včiel (približne polovica pohára včiel) bola odobratá z plástov s výterom v úli v Starkville a umytá alkoholom, aby sa roztoče odstránili. Klient nerád zabíjal 400 včiel z už aj tak slabého včelstva, ale umytie alkoholom poskytuje presný odhad zaťaženia roztočmi. Pozoruhodné je, že zo 400 včiel sa vymylo 27 roztočov varroa, čo predstavuje zaťaženie roztočmi na úrovni 6,75 %. Hospodárska hranica pre výskyt roztočov Varroa v letných mesiacoch je 3 percentá – v tomto včelstve bolo zaťaženie roztočmi viac ako dvojnásobné.

Ostatní klienti boli upozornení, aby skontrolovali množstvo roztočov vo svojich odložencoch. Štyri z piatich odložencov mali vysoké množstvo roztočov a vykazovali zjavné príznaky vírusových ochorení (tabuľka 1). Klient z Tupela mal plnohodnotné včelstvo, ktoré bolo odchované z matečníka zakúpeného v predchádzajúcom roku. Toto včelstvo sa vyznačovalo veľkým množstvom včiel a množstvom uskladneného medu. Preventívne sa z neho odobrali vzorky, aby sa zistilo, či nie je potrebné zmierniť následky vysokého množstva roztočov. Roztočové zaťaženie však bolo len 1,8 % a zákazník bude môcť vytočiť med pred ošetrením včelstva proti roztočom Varroa.

Zákazník v Greenwoode získal začiatkom roka druhé matky z iného zdroja a toto včelstvo (včelstvo 4 v tabuľke 1) bolo relatívne zdravé. Malo najnižšie zaťaženie roztočmi spomedzi všetkých včelstiev, z ktorých boli odobraté vzorky v tejto prípadovej štúdii. Klient z Corinthu mal spomedzi piatich nových odložencov šťastie v nešťastí – odloženec (včelstvo 1 v tabuľke 1) v tejto lokalite dobre rástlo a malo relatívne nízke zaťaženie roztočmi.

Tabuľka 1. Množstvo roztočov, ktoré bolo stanovené v treťom júnovom týždni pre sedem rôznych včelstiev. Všetky včelstvá zo zdroja A boli odložence, ktoré boli zakúpené a osadené v máji 2023. Na porovnanie sa skúmalo a odoberali vzorky aj z plnohodnotného včelstva, ktoré bolo v druhom roku (dodané zdrojom C), a z ďalšieho odloženca, ktorý bol zakúpený v tomto roku z iného zdroja (B). Včelstvá 1, 4 a 7 boli zdravé a mali aj nízke množstvo roztočov. Včelstvá 2, 3, 5 a 6 vykazovali symptómy vírusových ochorení pri nezaviečkovanom plode a všetky mali množstvo roztočov buď na úrovni ekonomického prahu 3 % (3 roztoče na 100 včiel), alebo ho výrazne prekračovali.

Poloha Zdroj č.Odloženec-Včelstvo Varroa zamorenie (%) Zdravotný stav
Corinth A 1 1.25 dobrý vzhľad plodu; asi 12,000 včiel
Greenwood A 2 6.00 veľmi medzerovitý plod; asi 5,000 včiel
A 3 4.80 mierne medzerovitý plod; asi 8,000 včiel
B 4 0.50 dobrý vzhľad plodu; asi 12,000 včiel
Starkville A 5 6.75 veľmi medzerovitý plod; < 5,000 včiel
Tupelo A 6 2.5 veľmi medzerovitý plod; asi 6,000 včiel
C 7 1.80 dobrý vzhľad plodu; asi 50,000 včiel

Včelstvá v Greenwoode a Tupelo mali podobné príznaky ako včelstvo v Starkville. Bolo tam napríklad veľa uhynutých, hnednúcich lariev a nezaviečkovaných kukiel (obrázok 2). Celkový obraz vývoju plodu bol veľmi medzerovitý (obrázok 3). Tieto príznaky v priebehu jedného mesiaca od osadenia odložencov do úľov naznačujú, že v čase nákupu bolo v týchto odložencoch vysoké zaťaženie roztočmi. Ďalšou možnosťou je, že tieto matky v skutočnosti trpeli európskou hnilobou včelstiev a zhodou okolností mali aj vysoké množstvo roztočov Varroa. Aby sme si boli istí, že tieto včely zabíjali vírusy súvisiace s roztočmi Varroa, vzorky včiel z týchto včelstiev by sa museli spracovať pomocou molekulárnych techník, aby sa v nich identifikovali všetky vírusové a bakteriálne patogény.

 

Obrázok 2A. Choré larvy včiel a nezaviečkované larvy na plástoch z včelstva č.6 (tabuľka 1), ktoré bolo osadené v Tupelo. Toto včelstvo malo zaťaženie roztočmi, ktoré bolo tesne pod 3-percentným hospodárskym limitom, ale už malo medzerovitý vzhľad s uhynutými larvami viditeľnými na plástoch.

Obrázok 2B. Uhynuté kukly včiel a nezaviečkované kukly na plástoch z včelstva č.6 (tabuľka 1), ktoré bolo osadené v Tupelo. Toto včelstvo malo záťaž roztočmi tesne pod 3-percentným hospodárskym limitom, ale už malo medzerovitý vzor plodu s uhynutými larvami viditeľnými na plástoch.

Obrázok 3A. Plásty zo včelstiev 2 a 3, ktoré boli osadené v Greenwoode, mali tiež veľmi medzerovitú štruktúru plodu a zjavne postihnuté larvy.

Obrázok 3B. Plásty zo včelstiev 2 a 3, ktoré boli osadené v Greenwoode, mali tiež veľmi medzerovitú štruktúru plodu a zjavne postihnuté larvy.

Štyri choré včelstvá boli ošetrené liekom Apivar, aby sa roztoče zničili a včely zachránili. Apivar bol zvolený preto, lebo jeho účinnou látkou je amitraz, o ktorom je známe, že má vysokú mieru usmrtenia a nízky reziduálny čas vo včeľom vosku a jeho toxicita sa dramaticky nemení vplyvom letných teplôt (pozri publikáciu MSU Extension 2826 Managing Varroa Mites in Honey Bee Colonies). Okrem toho sa použil na zabezpečenie nepretržitého zdroja miticídu počas 45 dní.

Do niekoľkých odložencov boli pridané rámiky s uzavretým plodom s mladými včelami, aby sa im pomohlo obnoviť populáciu včiel. Tieto plodové rámiky so včelami pochádzali zo silných včelstiev, z ktorých boli odobraté vzorky a o ktorých sa vedelo, že majú nízke zaťaženie roztočmi. Cieľom bolo poskytnúť týmto včelstvám robotnice bez vírusu, aby sa mohli rýchlejšie zotaviť. Včely liahnuce sa z presunutých plástov nemali veľa vírusov a mali by väčšiu šancu mať zdravé včelie robotnice, ktoré by kŕmili nové larvy v zotavujúcich sa včelstvách. Napriek tomuto úsiliu tri z piatich odložencov zakúpených zo zdroja A nakoniec uhynuli.

Ako pristupovať k boju proti varroáze v odložencoch.

Táto prípadová štúdia ukazuje, že novo zakúpené včelstvá môžu mať nebezpečne vysoké množstvo roztočov, ktoré vedie k rýchlemu zhoršeniu zdravotného stavu včelstiev do jedného mesiaca od zakúpenia. K úhynu včelstiev môže dôjsť rýchlo a nový včelár si môže myslieť, že úhyn zapríčinil on sám, pretože nemá dostatok skúseností. Tu je niekoľko odporúčaní:

Odoberajte vzorky na zistenie množstva roztočov Varroa. Včelári musia odobrať vzorky na prítomnosť roztočov z nových odložencov v čase ich osadenia alebo v jej blízkosti, aby sa uistili, že množstvo roztočov nebolo vysoké už v čase nákupu. Najpresnejší odhad poskytne alkoholový roztok z polovice pohára včiel (približne 400 včiel). Okrem toho odoberajte vzorky mladých včiel z plástov s plodom, a nie starších včiel, ktoré sa nachádzajú na plástoch s medom (pozri publikáciu 2826). Roztoče Varroa uprednostňujú mladé včely kŕmičky pred staršími včelami robotnicami.

Liečte ich pred roztočmi. Ak je množstvo roztočov na ekonomickom prahu alebo nad ním, okamžite ošetrite včelstvá miticídom. Rýchla reakcia dáva matkám väčšiu šancu na prežitie. Snažte sa používať také spôsoby ošetrenia, ktoré zabezpečujú nepretržité padanie roztočov počas 45 dní. Niektoré z ošetrení Tymolom a organickými kyselinami sú účinné len niekoľko dní a tieto prístupy si často vyžadujú viacnásobné a postupné ošetrenia v týždenných intervaloch. Vo všeobecnosti, keď je vo včelstvách prítomný zaviečkovaný plod, tieto typy ošetrení nie sú také účinné ako prípravky, ktoré uvoľňujú miticídy nepretržite počas dlhšieho obdobia.

Usmernenie pre predajcov odložencov. Dodávatelia včiel musia poznať zaťaženie roztočmi vo svojich pôvodných včelstvách, z ktorých sa vytvárajú odložence. Zaťaženie roztočmi počas predchádzajúcej jesene alebo zimy musí byť čo najnižšie, aby boli včelstvá na jar čo najzdravšie. Odložence by sa nemali vyrábať z pôvodných včelstiev, o ktorých nie sú k dispozícii údaje o zaťažení roztočmi. Začiatkom marca zmerajte úroveň zamorenia roztočmi. Ako zdroj pre odložence, používajte len včelstvá s roztočmi menej ako 1 % (jeden roztoč na 100 včiel).

Kupujúci matiek by sa mali chrániť. Populácia roztočov Varroa sa môže za určitých podmienok exponenciálne meniť; to znamená, že v priebehu niekoľkých týždňov alebo mesiacov môžu mať odložence vysokú úroveň roztočov. Opýtajte sa dodávateľa, či bolo v čase výroby odložencovv známe množstvo roztočov v pôvodných včelstvách. Ak áno, aké bolo ich zaťaženie roztočmi? Odmietnutie odpovede je dobrým dôvodom na hľadanie si iného dodávateľa.

Dr. Jeffrey W. Harris – High Varroa Mite Loads in Nucleus Colonies (Nucs) of Honey Bees

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

43 + = 44

error: Obsah je nedostupný !!!