Zdravé včely sú dôležité tak z hľadiska produkcie medu, ako aj z hľadiska ich úlohy opeľovača rastlín, napríklad ovocných stromov. Nárast úmrtnosti včiel bol v posledných rokoch hlásený v rôznych svetových krajinách. Na účely lepšieho pochopenia príčin, ktoré sú zodpovedné za problém vysokej úmrtnosti včiel na celom svete, dnes Európska komisia vyjadrila svoj názor v súvislosti so súborom konkrétnych opatrení.

3 myšlienky k článku “Zdravie včiel: Komisia vo svojom dokumente naznačuje potrebu zintenzívnenia opatrení v EÚ”
  1. Som prekvapený, že vzhľadom na vážnejšie ťažkosti, ktoré EU má, chce riešiť aj včelárov. Pri toľkých úradníkoch musí ísť mašinéria dalej. Obávam sa, že na ceste ku včelárovi sa podstatná časť zvýšených finančných prostriedkov stratí a naši úradnici sú v tunelovaní eurofondov aj štátnej pokladnice europska špička 😳 . Konečne by sa mali legalizovať načierno používané prostriedky na aplikáciu KM, dotácia by sa mala poskytovať aj na varoapodložky a sitá, fingované prednášky by nemali byť “akože”, ale vecné a aktuálne a niektoré aj povinné, mal by sa stanoviť limit na používanie syntetických liečiv, mal by sa stanoviť a kontrolovať minimálny štandart na hygienický a technický stav úľov atd. EU má taktiež pravomoc na to, aby urobila poriadok s označovaním medu a to mohol byť prvý darček pre svojich /europskych/ včelárov.

  2. Pozorne čítate túto informáciu? John Dalli, komisár pre zdravie a spotrebiteľskú politiku hovorí o udržateľnom zdraví včiel. V dokumente sa píše o lepšej odbornej príprave pre bezpečnejšie potraviny, o revízii právnych predpisov Európskeho zväzu v oblasti veterinárnych liekov, o schvaľovaní pesticídov na úrovni EÚ iba v prípade, ak sú bezpečné pre včely medonosné a mnohé ďalšie otázky týkajúce sa zdravia včiel. Tento dokument teda naznačuje cestu, ako bude Európa riešiť zdravé životné prostredie v úli a v lokalite, na ktorej sú včely životne závislé. Pre včelársku obec to konkrétne znamená, že veľkovčelári s priemyselnou technológiou včelárenia sa budú musieť preorientovať na postupy bez liekov, prezentované napríklad [url=http://www.villalebosquet.com/apiculture/apicoles_scientifiques/John_Kefuss_Apimondia-2009.html]Johnom Keffusom.[/url] [url=http://www.mojevcely.eu/news/live-and-let-die-/]Udržateľné zdravie včiel,[/url] to sú postupy bez liečenia včelstiev a symbolom tejto technológie je úľ pre lenivcov, o ktorom som aj na tejto stránke písal. Pri pohľade do budúcnosti by sa mali väčší hobbisti venovať samovzdelávaniu o ekologických krokoch vo včelárení, povedzme na stránkach [url=http://bushfarms.com/bees.htm]Michaela Busha[/url] a tým drobným včelárom, ako som ja, ktorí sa svojmu hobby venujú pre potešenie duše, postačí návod na včelárenie v niektorom [url=http://nasapravda.blogspot.com/2010/07/langwarre-hybridny-ul.html]bio hybride.[/url]

  3. Nik sa nechytá “pera” aby niečo múdre napísal, tak začnem ja.

    Na tieto beznádejné zvaľovania viny za zvýšenú úmrtnosť včelstiev vo svete a hľadanie príčin PREČO je to tak, sa snažia nájsť tímy vedcov, špekulantov a diletantov. Pritom človek má svojou chamtivou činnosťou získať z prírody čom najviac, ohrozuje v prírode všetko živé, nielen včely.

    Pre zvýšenie npr. úrody mandlí a iných poľnohospodárskych komodít potrebujúcich opelenie včelami, pestuje na ohromných rozlohách k vôli mechanizácii, potrebuje aj nespočetné množstvá včelstiev (pretože, tam ostatné prírodné opeľovače nie sú a ani nemôžu byť.

    Výsledkom potom je, že na sa tu stretávajú milióny včiel, jednostranná potrava, možno i jej nedostatku, včelári z miesta odťahujú zdecimované včelstvá, kde ich dorazí Varroa destruktor.

    Ak vychádzam z prirodzenosti danosti hmyzu (insektu) vo všeobecnosti (teda nie len včela) je v prírode proti ohrozeniu dobre chránený (nižšia forma života), na rozdiel od cicavcov. Veď ani Vd nie je pre včelu choroba ale predátor, pretože mu vývovojový stupeň-larva, slúži za potravu.

    Človek svojou chamtivosťou ohrozil roznesením VD z pôvodného miesta výskytu do celého sveta. Nech sa ja teraz stará o včelu. Stále som presvedčený o tom (a je jedno ako spraví)), že sa to dá, ak si robotu pri ochrane včiel neodflákne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

9 + 1 =

error: Obsah je nedostupný !!!