V druhej časti Morenie úľových častí horúcim voskom – parafínom si povieme o protipožiarnej ochrane, bezpečnosti pri práci s horúcim parafínom, ochrane pri morení a o druhoch parafínu.

Jedna myšlienka na článok “Morenie úľových častí horúcim voskom – parafínom(2)”
  1. Aj pri druhej časti malo byť napísané upozornenie, že sa jedná o preklad.

    Ochrana úľov: moje prvé úle majú už 50 rokov a ešte stále sú funkčné, asi dvakrát som ich natrel, na počiatku včelárenia a po 15 rokoch používania. Slovenský včelár je starostlivý včelár, preto svoje úľa umiestňuje do včelína, kočovného voza a na včelnici na úle používa bezpečné podstavce a striešky. Austrálsky či novozélandský kladie úle na zem (veľkovčelár namá čas na takéto “serepetičky”a úle zhora zakryje vrchnákom.

    Dezinfekcia úľov: nové úle sú čisté, bez spór MVP, tak načo úľ dezinfikovať. Ak sa MVP vo včelstvách zahniezdi, tak spóry MVP dostanú aj do vosku v doskách úľa napusteného do dosiek. Ak to nebola pravda, prečo potom každá výrobňa Ms má za povinnosť zničiť spóru MVP, ktorý pošleme na spracovanie na MS.
    Iný význam má dezinfekcia úľov a pomôcok po likvidácii včelstva postihnutého MVP. Ja však stále si myslím, že pre budúcnosť stanovišťa a samotného včelára, je okamžitá likvidácia postihnutého včelstva a j s úľom je okamžité spálenie. Toto platí aj na Novom Zélande (ktorý sa tu spomína), písal o tom MVDr. Hovorka. Je uverejnený na tejto stránke.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

87 + = 95

error: Obsah je nedostupný !!!