Najznámejším škodcom včely medonosnej je parazit Nosema apis, známym od roku 1909. Tento patogén žije a rozmnožuje sa v komôrkach žalúdočnej výstelke. Od vniknutia škodcu do žalúdka včely a vzniku následných spór pri teplote 30 °C uplynie 5 dní.

Jedna myšlienka na článok “Nosema ceranae v Poľsku”
  1. i aj unás, jednoznačne sa nedá potvrdiť, ale sprievodné znaky na mojej včelnici svedčia o tom, že by tak mohlo byť. 25.10 som túto otázku konzultoval s ing. J. Kopernickým z Ústavu včelárstva v LIp. Hrádku, či sa niekto zaoberá typom Nosema aceranae, odpovedal, že nie, pretože na jej určenie sú potrebné vyšetrenia DNA, ktoré u nás neodkážeme urobiť. Alebo hej? To by možno vedeli dať odpoveď v Dolnom Kubíne.

    27.10 som robil poslednú fumigáciu včelstiev, 28.10 po 22 hod zber odpadnutých klieštikov. V niektorých včelstvách na podmetových podložkách som nachádzal viac mŕtvoliek včiel, čo je neobvyklé. Boli to mladé včely, v množstvách od 5 ks po 25, celkom 13 včelstiev, z toho 6 včelstiev od 8 uhynutých vč. po 25 vč.,čo už stojí za povšimnutie.
    Tento obraz hynúcich včiel mám v pamäti z roku 2002, keď postihnuté včelstvo postupne uhynulo v auguste. Vzorky uhynutých včiel som zaslal V r. 2001 a02 MVDr.Jendrejákovi do L. Hrádku, kde diaknostikovali v obidvoch vzorkách enormné množstvo spór nozémy akej to nemohol zistiť, vzhľadom na to, že pod mikroskopom sú vzhľadom rovnaké.
    Vzhľad hynúcich včiel plne zodpovedá obrazu zachytených uhynutých včiel z poľského časopisu. Väčšia časť včiel bola už mŕtva ležiacich na, podložke na nohách, na boku a na chrbte, hynúce včely boli na boku a chrbte, pomaly kývajúc nohami ako v spomalenom filme, dokončievali svoju prečasnú púť životom.
    Kópiu obrázku s huhynutými včelami na Nosema ceranae, mám z poľského časopisu, ktorý uverejnením o niekoľko dní po naskenovaní, aby ste mohli porovnať prípadný výskyt uhynutých včiel na svojich včelniciach.
    Dnes som sa stretol s včelárom z Lučenca, ktorého vystrašili mŕtvolky mladých včiel v 4 včelstvách v podmetoch a na letáčovej pätke. Tvrdil, že včely boli mladé, nepoškodené ako pri V.D., podľa popisu skôr také, ako som ja pozoroval vo svojich včelstvách.

    Tento vstup nemá byť strašením včelárov, ale ak také niečo zaznamenáte, treba to meilom nahlásiť mne, aby som mohol informovať ing. Kopernického. Čím skôr sa vylúči alebo potvrdí N.C., tým lepšie pre slovenské včelárstvo.
    Anton

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

79 − = 77

error: Obsah je nedostupný !!!