Je veľmi dobre známe, že horný letáč, očko, na prednej strane Langstrothovho úľa, umožňuje krížové vetranie a je základným predpokladom pre úspešné prezimovanie včelstiev. Včelstvá s otvorenými očkami si udržujú v zimnom chumáči teplotu 30 stupňov Celzia i vyššiu.

[private role="subscriber"]

Prax dokázala, že včelstvá s horným letáčom na prednej strane úľa sú preukázateľne silnejšie a majú na jar viacej plodu ako včelstvá s nezmenšeným spodným letáčom.

Počas veľmi silných mrazov horný letáč úplne zamrzne. So stúpajúcou teplotou môžeme pozorovať vo včelstvách „odmrazovací proces“. Počas neho sa izoterma 30 stupňov Celzia, čo je hraničná teplota okolo chumáča včiel, rozšíri až k hornému očku. Teplota pri očku stúpne na 35 stupňov Celzia, ľad sa roztopí a včely sa objavia na letáči, očku. To dokumentuje význam horných letáčov pre termoreguláciu zimujúcich včelstiev, keď je spodný letáč blokovaný snehom a niekoľkými uhynutými včelami.

Pohľad na úľovú zostavu autora s horným letáčom

Klimatizácia plodového hniezda patrí k najzaujímavejším spoločným úlohám včiel. Jeho detailom začínajú včelári až v súčasnosti postupne rozumieť. Cieľom klimatizácie plodového hniezda je nastavenie teploty na zaviečkovanom plode v rozsahu 33 až 36 stupňov Celzia. Úloha udržať v ohraničenej oblasti teplotu v požadovanom rozpätí vyžaduje od včiel rozdielne postupy a to s ohľadom na teplotu okolia. Ak je okolité prostredie chladné, je potrebné zahrievať, ak je okolité prostredie príliš teplé, musí sa chladiť.

Postup chladenia docielia včely tým, že kmitaním svojich krídel vytvárajú prúdenie vzduchu, ktorý ochladzuje. Dodatočne prinášajú vodu a túto mikroskopicky rozdelia, aby bol využitý efekt vyparovania. Najúčinnejšia je kombinácia oboch spôsobov naraz. Ak nastane potreba teplotu plodovej plochy zvýšiť, vytvárajú včely teplo tým, že svoje lietacie svalstvo uvedú do sotva vnímateľného chvenia. Takto vzniknuté teplo je odovzdané bezprostrednému okoliu. Ako zdroj energie tu slúži med, ktorý je skladovaný ako „zásoba paliva“. Teraz môže každý včelár ľahšie porozumieť, prečo med z tropických krajín je lacnejší ako ten náš, keď sa tam včely „venujú“ hlavne činnosti chladenia.

Skutočnosť, že včely zohrievajú svoje plodové hniezdo, je známa od čias odkedy človek včelári. Ľahko sa o tom presvedčíme, keď položíme ruku na včelí plod. Termokamera, a aj pozorovania včelárov dokazujú, že včely sú zdrojom tepla, že nie larvy v otvorených bunkách, ale zaviečkovaný plod potrebuje intenzívne tepelné ošetrovanie. Zahrievajúce včely sa prejavujú tým, že v časovom rozpätí do 30 minút sú skoro nehybné. Zaujímajú pritom dve polohy. Buď sedia na viečku bunky, alebo sú vtiahnuté do vnútra prázdnej bunky v rámci plodového hniezda.

V normálnej polohe je telo včely na pláste nadvihnuté ako pri chôdzi. Môžeme však pozorovať včely, ktoré na viečko s plodom položia bezprostredne svoje telo a ich dlhodobé zotrvanie v tejto polohe urobí odtlačok ich tela do vosku viečka. Takýto „kontaktný kurič“ na zaviečkovanej bunke je pre včely špecifickou činnosťou, ktorou včela cielene odovzdáva teplotu svojho hrudníka určenej bunke. Je neporovnateľne ťažšie pozorovať včely, ktoré bez pohnutia sedia vo vnútri bunky. Ukázalo sa, že takto zamestnané včely vtiahnuté v strede plodového hniezda do prázdnych buniek majú teplotu až 42 stupňov Celzia. Takéto „kruhové kuričky“ v bunke, ktoré tam zostávajú pri vysokej telesnej teplote až tridsať minút, opúšťajú bunku po vyčerpaní svojich energetických zásob. Prázdna bunka obklopená šiestimi zaviečkovanými bunkami je efektívnejšia so včelou vykurovačkou pre šesť plôdikov, oproti tomu, že vykurovaním zhora je možné ohrievať len jednu bunku.
Ak sa dnes snažíme dosiahnuť ucelené plodové pole, nemusí to byť pre včely vo svojom dôsledku také výhodné. Ľahko si domyslíme, že prázdne bunky v plodovom hniezde, medzerovitosť plodu, nesignalizuje slabšiu výkonnosť v kladení a starobu matky, ale že prázdne bunky v plodovom hniezde sú pre plod a jeho zahrievanie veľmi dôležité. Včelár však musí vedieť posúdiť, koľko prázdnych buniek je v plodovom hniezde zmysluplných. Nízkonadstavkoví včelári sa v technológii včelárenia dostali ďaleko, lebo pochopili princíp šírenia tepla na plodovom rámiku s dĺžkou 42 až 45 cm.

Milan Bencúr, Dolný Kubín

[/private]
3 myšlienky k článku “Horný letáč”
  1. Počas veľmi silných mrazov horný letáč úplne zamrzne. So stúpajúcou teplotou môžeme pozorovať vo včelstvách „odmrazovací proces“. Počas neho sa izoterma 30 stupňov Celzia, čo je hraničná teplota okolo chumáča včiel, rozšíri až k hornému očku. Teplota pri očku stúpne na 35 stupňov Celzia, ľad sa roztopí a včely sa objavia na letáči, očku. To dokumentuje význam horných letáčov pre termoreguláciu zimujúcich včelstiev, keď je spodný letáč blokovaný snehom a niekoľkými uhynutými včelami. B.

    Nejaké skúsenosti s horným očkom a s teplotami v zimnom chumáči a nad ním získal originálnym pozorovaním a meraním týchto teplôt a mne to vychádza celkom ináč.

    Roky som požíval na odvetranie zimujúceho včelstva pomocou otvoru na najvyššom mieste, využil som tzv. komínový efekt. Prostredie úľa tým získalo na kvalite, voda sa nezrážala na plástoch a stenách úľa. Dôležité je, aby otvor nebol veľký. inak predsa len dochádzalo k nadmernému odtepľovaniu jeho prostredia.

    Očko ako také sa naozaj chová v pri teplotách pod nulou, namŕzaním kyštalkv až jeho uzavretím celej jeho plochy (efekt prúdenia vodných pár na ten čas prestáva funguvať) a následne, ak vonkajšia teplota súpne nad nulu, otvor sa uvolní. A to nie 30° teplotou, ale teplotou o niečo vyššou ako je nulová hranica. Tak je to aj so zrážaním vody v uzavretom prostredí, stačí aby jeho teplota bola o niečo nižššia ako je teplota vodných pár, tie sa ihneď vyzrážajú, ak nemôžu z prostredia uniknúť.
    Tento proces sa dá porovnať s automobilovým termostatom, ktorý je nastavený na 90°C, ak sa teplota dostane pod túto hranicu, sa uzatvára.

    Prejavilo sa to väčším úhynom včiel, ktoré tvoria vonkajšiu vrstvu chumáča. K mojej spokojnosti a včiel som to naposledy vyriešil vzdušným nadchumáčovým uteplením a náhradným letáčom pod zimujúcim včelstvom.

    Ešte sa vrátim k autorom uvádzaných teplôt v zimujúcom chumáči a nad ním. Teplota 30°C v zimujúcom chumáči v čase bez plodu je nižšia, má len 22-24°C, ak včely v tom čase vďaka plusovým denným teplotám ošetrujú plod, teplota sa v mieste výskytu plodu
    zvyšuje na tých známych 35°C. Povrchová teplota včiel vytvárajúcich husto obsadený včelami je 8°C a nad chumáčom kde by sme očakávali vyššiu teplotu, je len o niečo vyššia ako teplota na spodnej strane chumáča.

    Kto má záujem zistiť, či jeho včelstvá v zime plodujú, stačí položiť nad zimujúci chumáč položiť teplomer guličkou dolu pod uteplivku a pri plodovaní zistí teplotu blížiacu sa k k 30°C a vyššiu. Ak sa včely o plod nestarajú, teplota nad chumáčom je veľmi nízka, menej ako obligátnych 24°C, čo svedčí o tom, že teplota z chumáča neuniká do prietoru okolo zimujúceho chumáča, teda ho ani nevyhrievajú. Teplotu v úli ovplyvňuje vonkajší vzduch vnikajúceho do úľa. Keď som meral teplotu v úli tesne pod chumáčom (starší úľ 2cm priestor pod plástami, bola teplota nižšia ako teplota vonku- vonku ešte -1°C v úli -3,5°C. Zabúdame na fakt, že úľ nie je uzatvorený a vykurovaný dom, úľ je po celý rok otvorený “dom”, do ktorého prúdi taký vzduch, aký je vo vonkajšom prostredí a na to zabúdame.

    Na margo tenkostenných úľov jednu zaujímavosť. Viacerí poznáte veľkovčelára Kolomého, ktorí postavil svoju veľkofarmu na tenkostenných úľoch, ktorý údajne sa teraz vyslovil, že sa postupne vracia k “normálnym” úľom. Čo je to normálny úľ? Ja taktiež včelárim v tenkostenných úľoch (Drevená kostra – 20 mm hrubé hranolky), medzi ktorými je len uzatvorený vzduch a nemajú chybu. Možno aj preto, že naše zimy sú nie zimy, ale niečo medzi letom a zimou.

    Anton

  2. Včelstvá s otvorenými očkami si udržujú v zimnom chumáči teplotu 30 stupňov Celzia i vyššiu.

    Ja si myslím, že každé včelstvo, aj to ktoré nemá očko na úli, si udržuje v strede chumáča 24-30 stupňov Celzia. Na okraji chumáča môže byť len nad 10 stupňov. Ja zimujem včely v medníkoch bez očiek a prezimujú mi veľmi silné. V drhej polovici apríla už musia mať tretí ND 37 x 30 cm. Stále nevidím nič na tých NND čo by ma malo nadchnúť. Ja som si urobil NND, ale tie využívam výlučne len ako medné komory a zimujem na mede. Keď čítam alebo počúvam ako treba včeláriť v NND, tak mi to pripadá zložité a strávite s prácou pri včelách oveľa viac času ako ja. Človek by sa nemal stať otrokom včiel, pričom nezáleží či to robí s láskou alebo nie.

Napísať odpoveď pre Laco Šebošik Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

error: Obsah je nedostupný !!!