Národný program stabilizácie a rozvoja slovenského včelárstva na roky 2007/2008 až 2009/2010

6 myšlienok k článku “Národný program stabilizácie včelárstva na roky 2007-2010”
  1. V Čechách chcú riešiť vypadok včelstiev zákonom.;;
    Skupina poslancov Českej poslaneckej snemovne predložila vláde ČR návrh zákona, ktorý by zohladnil straty včelstiev v roku 2007/2008. Jedná sa o zvýšenie postu včelstiev o 200 tisic rodín v celkovej výške 800 tisic českých korún, tj. 400 korún na novozaloženú rodinu.

    Tak ako v Českej republike i na Slovensku v priebehu roku 2007/2008 uhynulo množstvo včelstiev. Nebolo by vhodné z Národného programu stabilizácie včelárstva na roky 2007-2010, kde je každoročne vyčlenené v bode E Opatrenia na podporu obnovy včelstiev každoročne čiastka 2,990.000SK uhradiť zvýšené počty včelstiev? Prípadne z iných zdrojov použiť na ternto účel finančné prostriedky.

    Takýmto spôsobom uhradiť včelárom, ktorí v priebehu mesia máj, jún, júl prípadne augusta zvýšia počty včelstiev uhradiť finančné prostriedky, tak ako to navrhujú v Čechách?

    V súčasnom období sa robí Registrácia chovu včiel a v septembri sa podáva hlásenie o stanovcišti včelstiev. Myslím si, že kontrola údajov počiatočných a konečných stavov dostačujúca.

    Čo na to radoví včelári? Myslim si, že vo vedení SZV i SVS je dosť fundovaných ľudí, aby takúto požiadavu vedeli predložiť ministerke pôdohospodárstva resp, prípadne určitej skupine poslancov na prerokovanie. Tieto prostriedky by plynuli všetkým včelárom bez rozdielu stavovsakej príslušnosti teda i SHR a neorganizovaným včelárom.

  2. Je to pravda aj v Čechách je to tak.
    Napíšem vám príbeh ktorý sa stál priatelovi včelárovi:
    Súrne potreboval dve (2) matky prišiel za chovatelom 20 km a ho požiadal či by mu nepredal dve matky, teraz mimo poradovníka, samozrejme, prečo nie keď je to tak potrebné ,
    ale nech podpíše že tých matiek bolo desať a nie dve.
    Koľko dotácie si zobral chovatel matiek ???
    Keby tie dotácie(za dve matky) patrili včelárovi a ON by bol odmenený ZA TO že KUPUJE matky šľachtené kvalitné a tým zachováva genofond, bol by určite spokojnejší.
    Možno je to ojedinelý príklad, ale číslam o predaných matiek už neverím.

    Matyi

  3. Neviem koľko stojí matka v Maďarsku, ale ak stojí napr. 600,-Sk a včelár dostane z podpory 300,-Sk tak je to to isté ako keď ich kúpi u nás za 300,- a chovateľ dostane podporu 300,-Sk. Povedal by som, že u nás je aspoň toto logickejšie, pretože podporu tak riešia administratívne pre niekoľkých chovateľov a nie pre tisícky včelárov… 💡 Tak je napr. aj v Čechách.

  4. Čo z toho môže využiť drobný včelár, ako napr. ja ( 5 včelstiev), aby sa posunul niekam ďalej?
    Môžem snáď požiadať o “zabezpečenie technických pomôcok a zariadení na získavanie a spracovanie medu”, napr. “zaobstaranie medometu” (3. Popis opatrení
    , kap. A, bod 11.)? Alebo kap. C, bod 2. “Zaobstaranie dopravných prostriedkov, prívesov, paliet a nakladacích zariadení na prepravu včelstiev ? Alebo kap. E , bod c), to akože môžem žiadať o “zabezpečenie moderných úľov a včelstiev s plemennými matkami, pre začínajúceho včelára “?

  5. V susednom Maďarsku sa poskytuje podpora na nákup vč.matky. a nie na p r e d a j !!!!!!! U nás je to napopak. Za nákup vč.matky včelár raz zaplatí / v tomto roku po 300.- Sk som zaplatil za volne spárenú vč. matku/ a chovatelia ešte raz to vyučtujú vo forme dotácie????? Je to správne ????

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

71 + = 72

error: Obsah je nedostupný !!!