Jedným z prvých problémov, ktoré bolo treba riešiť je osadenie nového úľa s otočným plodiskom (OP) včelstvom. V tomto článku predkladám čitateľom svoje prvé poznatky a skúsenosti, ktoré som získal za posledné tri roky.

Jedna myšlienka na článok “Osadzovanie úľa s otočným plodiskom včelstvami rôznymi spôsobmi”
  1. V mojom "včelárskom" živote som zažil všeličo a nielen zažil, ale i o odskúšal. Nie všetko vyšlo, ale vždy som bol bohatší o nové poznanie v kladnom ale i v negatívnom zmysle. Stal som pokusným králikom. Veľa vecí som vymyslel a tie čo sa osvedčili som zaviedol trvale do svojej praxe. Len po odskúšaní som ich odporúčal alebo neodporúčal včelárskej verejnosti na stránkach dostupných médií a na svojich prednáškach v základných organizáciách.
    Tu nás autor informuje o svojich prvých skúsenostiach diametrálne odlišnom type úľa, ktorý sa vo svete všeobecne používa. Z tohoto popisu vidieť, že vybudovať nové včelstvo s OP nie je až také jednoduché. Pripadá mi to ako poškrabať si ľavé ucho, pravou rokou, keď ľavá je oveľa bližšie.
    To čo som sa doteraz dozvedel o úli s OP, je ním ľahšie dosiahnuť vynikajúce výnosy, s ohľadom na prirodzený boj proti V.D. bez chémie a zabráneniu rojenia včiel otáčavým plodiskom zmenou polohy buniek, čím sa mení biologický rytmus vyvíjajúcej sa matky v rojivo včelstve a samičie V.D. Nerozumiem však tomu, že tento zásah prerušuje ich rozmnožovací cyklus a vývoju včelej larvy neškodí, veď aj tá otáčaním mení svoju polohu. Už sme sa neraz presvedčili, že obyčajná včela vydrží oveľa viac ako si myslíme.
    Predpokladám, že trojnásobným pootočením plodiska s medzistenami, získame plásty s tromi sklonmi buniek. Včely vždy za normálneho stavu stavajú bunky so sklonom voči zvislej osi plásta o 6° smerom hore, otáčaním sa dostane o 6° smerom dolu, čo predstavuje rozdiel medzi polohou larvy až 12°. To, že bunka má sklon hore, má to svoj zmysel, čerstvo prinesený nektár z nej nevyteká a možno i vyvíjajúca sa včelia larva sa ľahšie vztyčuje. Keď si premietnem včelí plást takto vystavaný, vlastne jeho otáčaním plodiska v jeho určitých polohách vytvárame V.D. také isté podmienky ako v normálnom úli a konečný efekt je, že klieštik sa predsa dosiahne svoj úplný vývoj. A toto všetko v drahom úli, pri neustálej prítomnosti a práci včelára a nakoniec aj chémie.
    Možno sa mýlim a je to len moje konštatovanie.Čo sa mňa týka v mojom veku sa tohoto projektu už nezúčastním, nechám to pre mladých. Anton

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

− 4 = 2

error: Obsah je nedostupný !!!