Včelárenie s pomocnými matkami vyžaduje, aby v jednom včelstve bolo aj viac matiek, ktoré sú oddelené. Pritom ide pravidelne o včelstvo, ktoré je umiestnené v dostatočne priestrannom úli, kde matky majú dosť miesta na kladenie a kde sú všetky predpoklady, aby na čas znášky vytvorili mohutné včelstvo.

Jedna myšlienka na článok “Včelárenie s pomocnými matkami v medníku”
  1. Nebudem kritizovať, ani chváliť. Ja som bol jedným z tých, ktorí chcelli pretromfnúť prírodu. Systém dvoch včelstiev – SDV som prepracoval skoro do dokonalosti a asi 14 rokov som dosahoval veľmi dobré výsledky. Používal som až štyri debničky niekedy až päť, ale prax ukázala,že v prírode má všetko strop a prešiel som na tri debničky ultra ľahkých panelových úľov PUT-B10. Vyriešil som tvorbu nového včelstva z produkčného včelstva oddelením pomocou medzidna a pridaním mladej matky, ich dokrmovanie pomocou vonkajšieho kŕmidla, jarnú integraciu a veľa ďalších potrebných vecí. Vcelku systém fungoval, no musím priznať náročnosť na čas a fyzickú námahu (istotne statný a zdravý muž nemusí mať s tým problémy), ale … Je práca adekvátna získanému medu? Je to otvorená otázka. V OVP som raz čítal, všetky pokusy vo svete včelárenia s dvomi matkami skôr či neskôr skončili neúspechom. Nechcel som tomu veriť, ale je to tak.
    Pred asi štyrmi rokmi na jednej prednáške (téma bola SDV) mi jeden účastník dalotázku: povedzte mi, aké priemerné výnosy dosahujete pri tomto náročnom systéme ? Dobré, rozhodne lepšie ako predtým s jednou matkou. Potmehúdsky sa usmial, hoďte sa pozrieť na včelnicu k pánovi Garajovi do Ľuboreči a uvdíte aké výnosy dosahuje s jednou matkou v úľoch prístupných zo zadu – po 14 rámikov v plod. medníku (v kočovnom voze). Išiel som a videl som, že jemu stačí aj jedna matka nato, aby ma tromfol. Odvtedy chodím k nemu stále a obdivujem jeho silu včelstiev a jeho výsledky. Prvým krokom bolo, že som zmenil stanovište (70 včelstiev), zakúpil plemenné včelstvo na chov matiek a v roku 2004 som prešiel na systém chovu s jednou matkou. Pritom som využil staršie úle pre chov zásobných včelstiev, ktoré budem používať na posilňovanie len tých včelstiev, ktoré budú mierne zaostávať a využívať matky do produkčných včelstiev ak dôjde k nepredvídanej strate.
    Niekoľko konkrétnych pripomienok:
    Nie je pravda, že pri zimovaní dvoch včlstiev nad sebou, spodné vyhrieva horné. Meral som teplotu nad spodným v podmete horného, no nikdy v zime som nenameral vyššiu teplotu ako v podmete spodného. Včelstvo v zime neuvolňuje teplo zo zimného chumáče. Sila obidvoch včelstiev in situ- na mieste, záležala od množstva prezimovaných včiel, množstva zásob a kvality matky.

    Moja dlhoročná skúsenosť s podnecovaním či dopĺňaním zásob kyštálovým cukrom je zlá. Vzniká veľká strata cukru až dve tretiny, pretože suchý cukor je pre včely ako hocijaký odpad. Včely vodu, ktorou vlhčíme cukor odsajú, cukor ostane suchý a ten hromadne vynášajú z úľa. Stačí si zástáť pre úľ a uvidíte ako Vaše včely dobre pracujú, oveľa lepšie ako včely, ktoré by mali prinášať nektár.

    Písať by som mohol dlho, lebo skúsenosti sú bohaté, ale nemá to zmyslu, lebo ani ja som si nedal povedať. Kto chce lepšie poznať môj systém včelárenie s dvomi matkami, nech vyhľadá časopis Včelár z rokov 1999 a 2000, nájde v ňom 12 článkov ako som ja zvládol technoló giu včelárenia s dvomi matkami a nich skúsi túto metódu.
    Možno sa mýlim, preto rozvíjajte svoju myšlienku, možno sa Vám to podarí. Myšlienka to nie je zlá, myslím si, že SDV by bol vhodný v rokoch, keď sú drsné zimy a jar neprekypuje teplotami.
    Veľa zdaru Anti

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

3 + 4 =

error: Obsah je nedostupný !!!