Členské štáty Európskej únie podporili návrh na zákaz používania pesticídu thiacloprid, ktorý je rizikový pre včely a môže ohrozovať aj zdravie ľudí.

Thiacloprid je insekticíd zo skupiny neonikotinoidov, je chemicky podobný nikotínu. Účinná látka thiacloprid je kyano‑substituovaný neonikotínoid, ktorý sa vo veľkej miere používa ako náhrada klotianidínu, imidaklopridu a tiametoxámu, ktoré sú zakázané v Únii okrem použitia v skleníkoch. Majú silný účinok na nervový systém hmyzu. Prípravky na báze thiaclopridu sa rozprašujú na poliach v oveľa väčšej miere než predtým používané látky klotianidín, imidakloprid a tiametoxám.

Poľnohospodári v EÚ tak zrejme nebudú smieť používať insekticídy firmy Bayer predávané pod značkami Calypso a Biscaya po 30. apríli 2020, keď sa končí platnosť súčasných povolení.

Väčšina krajín EÚ schválila návrh Európskej komisie, aby nebola obnovená licencie thiaklopridu. Komisia teraz musí vydať ešte konečné rozhodnutie s detailmi, kedy bude obmedzený predaj a používanie tohto insekticídu.

Európska agentúra pre bezpečnosť potravín (EFSA) zverejnila v januári správu, v ktorej vyjadrila obavy, že látka je toxická pre ľudí a je prítomná v príliš veľkej koncentrácii v podzemných vodách, upozornila agentúra Reuters.

Uviedlo to na Twitteri riaditeľstvo Európskej komisie pre zdravie a bezpečnosť potravín.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

22 + = 24

error: Obsah je nedostupný !!!