Jún je charakteristický najdlhšími dňami a najkratšími nocami. Najdlhšia intenzita slnečného svitu s teplým počasím v prvom letnom mesiaci umožňuje včelám dlho pracovať a maximálne využiť nektárovú a peľovú znášku, ktorú nám poskytuje búrlivo rozvíjajúca sa príroda.

2 myšlienky k článku “Jún – je najplodnejším mesiacom včelárskeho roka”
  1. To Peter

    Vo včelstve by malo byť 3 až 5 kg zásob ,ak ich nemajú treba im dodať. Zistíš to prehliadkou včelstva, krajné plásty by mali mať, ako sa na dobrý roj patrí, dostatok zásob.Inak matka obmedzí plodovanie, a v poslednom momente likvidujú včely aj plod. Takémuto extrému by si sa mal vyhnúť, ale tohto ročné počasie je naozaj katastrofálne
    ,nie si sám ktorý má takéto problémy.
    Ak majú dostatok zásob ja by som doporučil, s plodiska vybrať 4 plásty ( bez matky), do plodiska pridať medzistienku, tu zostane teda 7 rámikov + dáš uteplivku, nasadíš mriežku, pložíš medník dáš 2 prázdne + 4 rámiky z plodiska + 1 plást(môžeš dať doňho vodu) a máš v medníku 7 rámikov + dáš uteplivku.
    Všetky tieto úkony by si mal robiť podľa miestnych znáškových podmienok a počasia , ktoré bude v najbližších dňoch.

  2. Pred 2.5 tyzdnami som chytil roj. Teraz je plodisko plne zaplodovane a maju len velmi malo zasob. Na letaci vidno ze slabsie lietaju. ak by som ich prikrmoval nemali by kde davat zasoby ako by som mal dalej postupovat?
    ak do ula mi uz nevojde ramik. Mam dat nan este jeden nadstavok? ide o ul ,B 10,
    PS: zaciatocnik Peter

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

+ 20 = 24

error: Obsah je nedostupný !!!