Varroa d. je prenášačom ôsmych rôznych vírusov, preto má na príčine celosvetový pokles včelstiev. Podľa Food & Environment Research Agency došlo vo Veľkej Británii od roku 2001 k nárastu strát včelstiev, v zime 2008-2009 uhynulo každé piate včelstvo.

5 myšlienok k článku “Entostat – nový prášok chráni včelstvá pred Varroa destructor”
  1. Môj názor – v budúcnosti tento prípravok určite urobí poriadny “vietor” medzi liečivami proti Varroa d. Cool

    Lacko, ja sa stále nemôžem stotožniť s výrazom pre prípravok, ktorý používame na ničenie! Varroa d. Včely aj po použití hocijakého prípravku sú pred a po jeho podaní zdravé, takže včely neliečime, ale Varroa d. hynie, čiže sme ho nevyliečili, ale zabili. Potom taký prípravok čo zabíja živého tvora, nemôže byť podľa mňa LIEK.
    Preto by sme mali hovoriť a písať pri používaní určitej látky, ktorou tvora zabíjame ako o PRÍPRAVKU na jeho odstránenia zo včelstva.

    Možno by nám na túto otázku vedel správne odpovedať expert z oblasti veterinárneho lekárstva. Ale môže to byť ťažké, aj veterinári (niektorí) hovoria o lieku!?

  2. Entostat je nový prípravok, tlačová správa je zo dňa 07.05.2010. Na aplikáciu a skúsenosti v praxi si počkáme.
    Ide o “zelenú chémiu” tak vplyvu nebezpečných látok v mede sa báť určite nemusíme. Ak má toto liečivo o 60 perc. menej tymolu ako iné – podobné prípravky, tak to môžeme iba uvítať.
    Môj názor – v budúcnosti tento prípravok určite urobí poriadny “vietor” medzi liečivami proti Varroa d. 8)

  3. Tymol nie je ako taký škodlivý. Tiež sa odparuje. Ale môže ovplyvniť senzorické vlastn. medu a to je neprípustné. Do medu sa predsa nemôže nič pridávať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

76 + = 85

error: Obsah je nedostupný !!!