A sú najmenej tri, a nie jeden !!! Po vcelku ideálnej produkčnej sezóne roka 2003, kedy sa výkupné ceny medov i u nás priblížili k reálnym nákladom ich produkcie sa obloha nad slovenským včelárstvom skôr zaťahuje ako vyjasnieva. Je otázkou krátkeho času kedy si čínsky a argentínsky med opäť nájdu cestu do Európy a tým hoci po stránke kvalitatívnej neporovnateľne lepší európsky med (z krajín bývalej V4) stratí na cene hoci aj na úkor jeho zneužitia k vylepšeniu oveľa menej kvalitného čínskeho medu.

3 myšlienky k článku “Visí Damoklov meč nad slovenským včelárstvom ?”
  1. „Len nedávno skončili škandál s falšovaním väčšiny slovenských medov izoglukózou (kukuričný škrob) do ktorého bola zapletená väčšina slovenských obchodníkov a spracovateľov medu“. Potiaľ citácia článku Ing. Jókayho..

    Ani Ing. Jókay, ale predovšetkým ŠVPS ani za svet neoznačili a neoznačia výrobcov falšovaného medu. Zástupca SZV a zástupkyňa SVS mali možnosť vytiahnuť to od tajomníka MP SR Radošovského v rozhlasovej relácii popoludnie s rozhlasom, ale takisto moderátorka SRo. keď sa jedná o včelárstvo, ako je už zvykom rozumie sa do čohosi iného a nikomu to nevadilo a nevadí. Proti zlodejine a korupcii vraj sa u nás bojuje, ale ani umelý, číry a tekutý med doposiaľ nezmizol z regálov hypermarketov a to máme byť od 1. mája v EÚ a aj naše veterinárne predpisy dovtedy mali by byť kompatibilné s EÚ. Budú musieť byť, ale kompetentní si dávajú načas, asi nech sa takého medu dovtedy čím viac minie..

    Čo sa týka nástupu mladých a včelárskej konjunktúry, tak to nebude dotiaľ, dokiaľ EÚ bude robiť rozdiely medzi VOC medu vyprodukovaného a vykúpeného v ich krajinách, vzhľadom k importu VOC medu vyrobeného a dovezeného zo SR. Je to tak ťažké zistiť, že v blízkej Viedni stojí med v hypermarketoch 7-8 €/kg? Vie to aj pán minister Simon, lebo som mu to už aj napovedal vo Fóre mpsr.sk, ale ako vidieť neuznal za vhodné odpovedať mi, Ním zriadené Fórum mal by výstižnejšie premenovať na Hyde Park v SR.

    Úle typu Langstroth na rozdiel od nášho ÚVč. a SPU som odskúšal za 3 uplynulé sezóny, sú vynikajúce, ale nedaj bože dočkať sa vyhotovenia prírezov v drevospracujúcom podniku, lebo 2 pracovníci než prednostne vyhotovia 120 prepotrebných billbordov, to trvá.

    [color=red]orig.posted [/color] Ján Hájek 31 Mar 2004 19:58

  2. Včelarenie nie je práca, ktorá sa da naučit za rok-dva, tak aj mojim zamerom nie je s touto touto strankou skoncit ,
    vsetky rubriky budu postupne modifikovane a doplnane. Urcite tu bude aj postup ,ako si zhotovit aj ul, plemenny ulik, oplodniacik a pod., ale vsetko sa niekedy neda robit. Nieco okopirovat s casopisu a prasknut to na web je prilis jednoduche, to potom nie je ono. Strosku strpenia !!!

    Laco Šebošik 30 Mar 2004 19:40

  3. Zamýšľam sa nad článkom, ktorý ukazuje na skutočný stav nášho včelárenia. Už sme sa naučili včeláriť s klieštikom, pribudne nám ďalší škodca?
    Prečo naše výskumné ústavy, štátna veterinárna správa -neviem teraz presný názov, vedecké ústavy, SAV, zväzy včelárov, ministerstvo neurobí do včelárenia rázny krok a neposkytnú včelárom dostatok materiálov či už k výrobe úľov, technológii, predaju včelárskych pomôcok. Najčastejšie čítame a počúvame ako je to v Rakúsku, Grecku a inde. Myslím si , že aj my by sme vedeli včeláriť tak ako inde, keby nebolo dovozcov medu a nie hociakého/ s izoglukózou/, zo zahraničia a tento nekazil ceny na Slovensku. Slovenský včelár je tak isto šikovný ako ten zahraničný, len mu chýbajú podmienky.
    Chýba propagácia medu, jeho význam pre zdravie a vývin jedinca.
    Ďalej chcem poukázať na nedostatok informácií v oblasti včelárstva. Táto naša stránka nám poskytuje informácie, ale nájdite tu informáciu ako si zhotoviť úľ či inú včelársku pomôcku. Tiež je nie ľahké, cestovať za týmito pomôckami niekedy aj 100 km nakoľko nemáme dostatočnú sieť predajní včelárskych potrieb.
    V rubrike technológie nejdú otvoriť niektoré časti a tak ste odkázaný iba na niekoľko informácií. Stránky treba obnovovať, teraz si môžem prečítať čo mám robiť vo februári. Mňa by už zaujímal apríl.

    [color=red]orig. posted [/color]S pozdravom Miloš 30 Mar 2004 06:47

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

32 + = 35

error: Obsah je nedostupný !!!