Rád by som predstavil postup liečenia varroázy pomocou KM a odporúčal ho včelárom, ktorý sa sťažujú na vysoké straty včiel kvôli varroáze alebo pre iné neznáme príčiny a radi by von z toho bludného kruhu.

6 myšlienok k článku “Koncept boja proti varroáze kyselinou mravčou podľa Beckera”
  1. Cítite sa bezradne, keď klieštik ničí Vaše včelstvá? Chcete už konečne mať klieštika pod kontrolou?

    Našim zariadením sa to dá dosiahnuť.

    Zariadenie využíva dávno známy fakt, že včely a klieštik majú rozdielnu citlivosť na teplo. Riešením je hypertermia.

    Vlastnosti zariadenia:

    – liečba prebieha v plodisku
    – zabíja klieštika na včelách aj plode
    – nepoškodzuje včely, plod ani vajíčka
    – úplne nahrádza chémiu
    – dá sa použiť kedykoľvek v priebehu sezóny

    Naše zariadenie dokáže liečiť varroázu natoľko účinne, že môžete prestať s chemickým ošetrovaním.

    Podrobnejšie na http://www.hivet.sk/varroaza

  2. Trochu kostrbatý preklad, posledná pripomienka, egreš kvitne obyčajne 1.4, čo je pozde, ja som naučený prezrieť včelstvá vždy vtedy, keď je teplota stúpne nad 14-16°, včelár musí poznať stav svojich včiel, pretože ak to treba tak zasiahne. A navyše moja skúsenosť hovorí, že krátka návšteva vo včelstve včelám neškodí.

  3. Ku správnemu pochopeniu účinkov rôznych látok v mikrosvete včiel poznamenávam len to , že včely majú ošetrené pôsobenie vírusov a baktérií najmä propolisom a začína to vo včelej buňke pred položením vajíčka , na tejto úrovni KM nepôsobí . Mravce používajú na tento účel pliesne , ale proti väčším parazitom selektívne a cielene požívajú prípad od prípadu KM . Len na tento účel sa má cielene a časove obmedzene aplikovať KM pri včelách (klieštik je parazit , nič iné) . Ak si niekto predstavuje , že KM má pôsobiť stabilne proti vírusom a podobne u včiel , tak je dosť vedľa . Mravce sú schopné priamo striekať KM na votrelcov a takto sa ich zbavujú . Pôsobenie rôznych látok vo svete hmyzu je špecifické a treba si dať tú námahu to pomenovať a rozlíšiť .

  4. Ku spôsobu aplikácie poznamenávam , to čo som uviedol už v inom vlákne : K použitiu Nasenheidera by som si dovolil tvrdiť , že jeho umiestnenie naboku plodiska nie je vhodné a tiež koncentrácia 60% je nepostačujúca . Jadrom úspechu je dostať liečivo do každej uličky , ku každej buňke v účinnej koncentrácii a tu sa treba hrať s detailami a práve preto je vhodnejšia koncentrácia okolo 70% , pretože tá zaistí pri malom lokálnom znížení ešte potrebnú 60% koncentráciu aj v uličkách , kde sa dostane menej pár KM . KM je potrebné aplikovať zhora vzadu , aby priamo včely pri snahe vyvetrať úľ od KM , túto ťahali s výparmi cez uličky von letáčom . Ak sa spoľahnete na stabilnú teplotu v úli odpadnú meditácie o teplote aplikácie . Ako aplikátor postačí aj kuchynská hubka vhodne umiestnená na horných latkách . Jednoduchá aplikácia , zaručená účinnosť , len trochu dôslednosti a premyslenej aplikácie po skončení znášky , tak aby ostala minimálne porušená zimná generácia . Mne to vychodí na najlepší v súčasnosti dostupný prostriedok .

  5. Na kyseline mravčej je najzaujímavejšie to , že ju nevytvorili “tzv vedci” , ktorí vedia všetko možné , len to nestihli dostatočne overiť , či ich výmysel nakoniec viac škodí , alebo osoží . KM vytvoril hmyz , ktorý počas miliónov rokov overil aj všetky účinky a na sebe . Použitie KM proti parazitom je presne ten účel na ktorý využívajú KM mravce aj napr. vtáci a prišli na to sami bez vedcov a včelárov . Treba sa učiť pozorovaním prírody , tak to robili aj vedci , kým sa nezavreli do laboratórií a nezačali byť múdrejší ako príroda . Teda v racionálnej miere KM asi včelám nebude škodiť , pokiaľ neprídu “chytrí” včelári na to , žeby mala byť v úli celý rok . To asi nebude ono . Ukazuje sa , že jedna presne cielená aplikácia stačí , len tu treba vedieť aj rozmýšľať o detailoch aplikácie a dať si tú námahu – pochopiť a účinne použiť , preto aby použitie bolo len prospešné a nie škodlivé .

  6. Na a v ľudskom tele sedia baktérie a roztoče, ktoré nás chránia pred infekciami. Vlastne väčšina mikróbov žijúcich na a v nás nás chráni. V ľudskom pupku našli 1500 druhov mikróbov. Asi 4 kilogramy telesnej hmotnosti človeka sú mikróby žijúce na i v ľudskom tele. Podobne je to s včelím organizmom. Roztoče, huby, plesne, baktérie žijúce v úli posilňujú imunitný systém včelstva. Včelár nesmie včelí organizmus oslabovať kyselinou mravčou a inými syntetickými prípravkami, ktoré ničia pre zdravie včelstva prospešné mikroorganizmy. V tom spočíva prednosť tých organických spôsobov ošetrovania včelieho organizmu, ktoré zachovávajú mikroflóru a mikrofaunu v úli.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

− 1 = 4

error: Obsah je nedostupný !!!