rojÚle nás najviac zaujímaly.Úle sú jednoduché, dôvtipne zariadené. Miera rámikov je: hornia latka 477 cm, dolnia 42 cm, bočné 20—20 cm. Úle sú na 9 rámikov, prípadne na 10. Všetky úle sú na zimnú stavbu. Podmet je 1,5 cm a nie viac. Všetky úle, zvlášť najnovší typ, majú predsienku a na letáčovej doske je zamrežovaný otvor na zimné dýchanie, ktorá doska letáča je preklopná, celkom uzavierajúc predsienku.

3 myšlienky k článku “Erlangy! (2)”
  1. Ešte by som chcel poukázať na jeden detail, ktorý som si všimol na obrázku s “včeliencom” v Erlangách. Pozrite sa na obrázok, ako sú jednotlivé úle od seba oddelené. Priehradky nie sú len okrasu, ale vytvárajú umelú prekážku stretávania sa včiel z jednotlivých úľoch, čo za normálneho stavu (včely majú svoje M k dispozícii) nevadí, ale v časoch straty matiek, npr. po rojení, náhodnom pritlačení M a tým jej straty a pod. včely voľne sa dovtedy stretávali, teraz veľakrát si osvoja M z vedľajšieho úľa, NCH nerobia a nechcú prijať pridanú M.

    Riešil som niekoľko takýchto prípadov (a to i mňa, keď som mal pritlačení úľ k úľu) a vždy keď som kázal vložiť medzi dva úle v kočovnom voze vysokú priehradku, včely stratili kontakt a pridanú M prijali na prvý raz. Pritom predtým včelár prišiel o 5 oplodnených matiek, až šiesta bola úspešná.

    Veľakrát včelári majúce včelstvá v kočovných vozoch majú práve tento nedostatok (a videl som ich aj foto uverejnené v časop. Včelár), kde hlavne v lete vidíte jeden dlhý rak včiel. Jednoducho nepamätali na túto technickú maličkosť a potom unisimo vyhlasovali, že M v kočovných vozoch sa strácajú preto, že zalietavajú do iných letáčov, kde ich včely zabijú? preto pravda môže mať aj takúto podobu. Je malý nedostatok, s veľkými následkami.
    Poučenie pre všetkých, medzi včelstvami na podstavcoch to majte na zreteli, preto ich umiestnite vzdialené od seba 8-10 cm a v kočovných vozoch to riešte priehradkami, aby sa včely nemohli sa prechádzať ako na korze z jedného letáča do druhého.

  2. boli schválené tri výšky tohoto rámika a to A 220 mm, B 275 mm a C 360 mm. Áčko vychádza zo Zanderovej miery, Béčko a Céčko z Boconádiho rámika. Zároveň bol priestor nadstavkov zjednotený na 9 rámikov pre všetky tri výšky slovenského rámika. M.B.

    Keďže som v tom čase ešte nežil (nar. 1937), ako i M.Bencúr vieme to len, vieme to len sprostredkovane cez literatúru. Iste nám tom má zásluha návšteve v Erlangách, ale uvádzali sa aj príčiny prečo až tri miery pri rovnakej šírke rámikov.

    Prírody v tom období nebola až tak prajná pre vysoké výnosy, lebo výnos je závislý aj of znáškových pomeroch a dobrého jarného rozvoja. Slovensko bolo podľa nadmorskej výšky rozdelené do troch výškový zón a tak bol pre podunajskú nížinu určený rámik s vonkajšou mierou 420 mm a s výškou 360 mm, pre stred Slovenska 275 (a to len preto, že , že spodná latka R bola stavaná na stojato s výškou 15 mm a pre sever, kde nad. výška je predsa lne najvyššia, s vonkajšou výškou 220 mm. To všetko len pre úplnosť príči, ktoré viedli k trom rôznym výškam rámikov.

  3. Lacko, chcem Ti poďakovať, že si si dal tú námahu a previedol si do elektronickej podoby fakty, ktoré dokumentujú pestrosť úľov a technológií na Slovensku v prvej polovici 20.storočia. Ja ešte doplním, že rok 1935 je pre moderné slovenské včelárstvo prelomový. Vtedy bola na Slovensku zjednotená dĺžka rámika na 420 mm, boli schválené tri výšky tohoto rámika a to A 220 mm, B 275 mm a C 360 mm. Áčko vychádza zo Zanderovej miery, Béčko a Céčko z Boconádiho rámika. Zároveň bol priestor nadstavkov zjednotený na 9 rámikov pre všetky tri výšky slovenského rámika. V roku 1935 sme už niekoľko rokov poznali Novackého odoberateľné dno. S modernou metodikou dnešnej doby vtedy včelárili v zmiešaných úľových zostavách včelárski výskumníci Mikuláš, Boconádi a ďalší pionieri v slovenskom včelárstve. Sklenárov pätorák z tých časov, s výškou rámika 18 cm, je predchodcom dnešných NN Langov a Optimálov. Takú jednotu s možnosťou praktizovať niekoľko technológií na pôdoryse odoberateľného dna Novackého a vzájomnú zameniteľnosť rôzne vysokých nadstavkov v úľovej zostave, hádam nezaznamenala žiadna včelárska komunita v Európe. Béčko je s vyše 90 % najrozšírenejším úľom na Slovensku a stalo sa našou národnou mierou. Pri dnešných úžasných možnostiach komunikácie cez internet treba na jeho pôdoryse rozvíjať vynikajúce metódy rotácie nadstavkov v úľových zostavách duplákov, pätorákov, šestorákov atď. Langmánia?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

+ 9 = 14

error: Obsah je nedostupný !!!