Komisia dnes schválila vnútroštátne programy 27 členských štátov zamerané na zlepšenie výroby včelárskych výrobkov a ich uvádzania na trh na obdobie 2011-2013. Príspevok EÚ na financovanie týchto programov sa zvýšil takmer o 25 % v porovnaní s predchádzajúcim obdobím (2008-2010) a to z 26 miliónov EUR na 32 miliónov EUR ročne.

4 myšlienky k článku “Zvýšenie podpory zo strany EÚ v odvetví včelárstva”
  1. Dostalo sa mi pod ruky “Návrh nariadenia vlády” kde sa píše toto hneď v § 1 ods. (2) Fyzické osoby včelári čerpajú pomoc prostredníctvom včelárskych združení. A hneď v druhom §b] (1) Žiadateľom o poskytnutie pomoci môže byť včelárske združenie pôsobiace na celoštátnej úrovni, ktoré zastupuje včelárov, ktorí sú registrovaní v centrálnom registri včelstiev. )

  2. Takže kancelárie včelárskych centrál stále vypadajú ako pred štyridsiatimi rokmi a nadšenie pre prácu pre ľudí je stále na bode mrazu. Podnikať vo včelárstve je oveľa ťažšie ako za socializmu. Musím byť ideologicky v tom správnom spolku, aby mi bolo umožnené postaviť sa na vlastné nohy. Aj to len čiastočne, pretože mocipáni nemajú radi keď je niekto príliš samostatný. Musím im totiš odvádzať nemalý desiatok z každého včelstva. Nepomohla ani zamatová revolúcia.

  3. Ako neorganizovaný maš minimálnu šancu. Doteraz mohli čerpať aj neorganizovaní včelári cez Slovenskú včelu ale od tohto roku 2010-2011 to bude o čosi ťažšie. Zdá sa mi, že čerpať už budú môcť len združenia, jednotlivci len cez členstvo v združení. V Slovenskej včele je združených asi 7 subjektov + je tu osobitne SVS.
    Ale počkajme si na definitívne znenie Národného programu rozvoja slovenského včelárstva, ktoré stále nie je schválené a potom budeme múdrejší.

  4. Na jedno včelstvo na Slovensku pripadá 8,50 €. Informáciu som pochopil tak, že sú to účelovo viazané peniaze, môžu sa použiť len na financovanie toho programu, ktoré si členský štát v jednotlivých rokoch dá do vnútroštátneho projektu vo včelárstve. Nájdem niekde slovenský program na budúce tri roky? Príklad: Som neorganizovaný včelár, mám záujem prostredníctvom vlastného projektu zapojiť sa do vnútroštátneho včelárskeho programu na rok 2011 a získať podporu pre môj projekt z uvedených prostriedkov. Mám vôbec nejakú šancu uspieť? Alebo sa tie peniaze rozdelia podľa nejakého kľúča medzi všetkých?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

8 + 1 =

error: Obsah je nedostupný !!!