Ministerstvo pôdohospodárstva SR a Štátna veterinárna a potravinová správa SR vydalo program na eradikáciu ohnísk moru včelieho plodu v chovoch včiel na Slovensku.

2 myšlienky k článku “Národný program eradikácie moru včelieho plodu na rok 2010”
  1. Mor včelieho plodu: Nechcem vstupovať do svedomia včelárom ktorý po tie roky,keď sa neplatilo za chorobu tak povediac zatĺkali-nehlásili chorobu.Jedným slovom včely uhynuli,nevedelo sa na čo.Ostali prázdne úle aj so plástami.Príde jeseň prestane znáška včely sliedia a chorobu máte doma.Mne sa objavuje vždy v jeseň mor v jednom úli . Pri jarnej kontrole sme nenašli ani podozrenie na mor.Je preto dôležité kontrolovať aj staré stanovištia kde sa nachádzajú prázdne úle a staré včelíny. Ináč sa z miesta nepohneme. Pomocníci veterinárov kontrolujú včelstvá včelárom o ktorých sa vie.Ale v prírode, kde boli včely v dutinách stromov a uhynuli na mor majú tam prístup včely.
    Malo by sa brať do úvahy aj prostredie, kde sa nachádza stanovište. Je možné že prišiel k chorobe nechtiac.Mal by sa brať do úvahy rozsah moru na včelnici.Ak je to v jednom včelstve a jedna až dve bunky včelstvo zlikvidovať. Treba stanovište sledovať , ale zdroj nákazy hľadať ďalej.Je možné o rok v jeseň sa nájde v niektorom úli jedna -dve bunky moru znova. Ďakujem

  2. Vzorky odoberajú včelári a nie je záruka, že na rozbor pošlú tie správne vzorky. Program-neprogram, kontroly môžu a pravdepodobne vykonajú asistenti od 1.4. do 10.5.2010 ako obvykle a v tomto období ešte nie sú príznaky MVP také viditeľné, ako v čase najväčšej plochy plodu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

90 − 86 =

error: Obsah je nedostupný !!!