Po prečítaní prvej knihy zo série “Zvoniace cédre Ruska” som sa rozhodol, že vytvorím úľ – klát, ktorý navrhla Anastázia. Začal som študovať rôzne zdroje, prezrel som si správy na Internete, ale nenašiel som veľa odpovedí na postavené otázky. Ja sám som sa včelárstvom nezaoberal, mal som len hmlisté predstavy o tom ako včely zbierajú med a koľko sa treba o ne starať.

23 myšlienok k článku “Úľ pre lenivcov”
  1. Ja sa tiež chystám zhotoviť klat. Ale iba jeden, krajší ako ten tvoj a iba z pasie pre kukuč okoloidúcich inač ma tvoj článok extra neoslovil hodne zdaru

  2. toto som ani necital. 😀 ano je to tak, niektore veci co sem pisem sem nepatria ale co ked niekto zacne? provokuje a pise nieco co nieje pravda, vymysla a klame?? to mame teraz nechat nech sa tu pise cokolvek?? pockaj janvrabec ked sa nieco tebe znepaci, som si isty ze neostanes ticho. uz som sa ale rozhodol ze sa budem krotit 😉 ja osobne teda 🙂

  3. som rad že niekto napiše a ukaže ako sa včelarilo volakedy ja sam chcem skusit spravit taky uľ do butľaveho stromu neodsudzujeme ale prajme

  4. Moje názory sú jednoduché, to je pravda, ale od teba som tu ešte nečítal vedeckotechnické pojednanie z tvojej bohatej včelárskej praxe. Teší ma, že moje názory vo fóre čítaš, aj napriek tomu, že sa podľa teba čítať nedajú, a že na ne reaguješ. Postúpil si z úrovne IQ motorovej píly na úroveň IQ Pragy V3S. Zaslúžiš si pochvalu pred naštartovanou Tatrovkou. Hovorí sa tomu : “Aký požičaj, taký vráť.”

  5. každemu: včelarstvo by nas malo spojovať nie rozdelovat. I ked s niektorymi vecami nesuhlasim a nestotožnujem sa s nimi neznamena to ze toho druheho pochovam pod čiernu zem. Pani riešte si svoje problemy niekde inde každy jeden

  6. Miso161, si síce ešte študent, ale máš väčší prehľad a cítenie pre budúcnosť včelárenia, ako hociktorý skúsený včelár. Včelárstvo potrebuje mladých ľudí aj na Slovensku. Osobne si myslím, keď majú niektorí pisatelia vo fóre medzi sebou nezhody, mali by si to vybaviť v súkromnej správe a nezaťažovať tak širokú včelársku verejnosť. Mam na mysli napríklad lego, pacifik, Ondrej…

  7. V casopise vcelar , junove cislo , je clanok o vcelareni v Japonsku . Budem z toho citovat : ,, Napriek obrovskej sume poznatkov vedy a rôznym technickym výdobytkom prevláda v Japonsku prekvapivo silná snaha zachovať tradične včelarske postupy . Mať med z uľov pôvodnych typov a získany overenými metódami predkov sa považuje za hotove majstrovstvo . ”
    V skratke : vcelari sa tam Nizkonadstavkove debnicky 24 x 15 cm , bez ramikov , len s fixacnym krizom diela v hornej tretine debnicky . Vc. priestor vyplnia divocinou ( 11 plastov )
    Medobranie je hotovy ritual vcelar bubnuje po streche ula drevenymi palickami , snazi sa vypudit vcely , pritom sa chrani dymom z fajky alebo cigariet , nadvihne hornu debnicku o niekolko milimetrov . vezme klavirnu strunu (drot) prereze dielo .

    Niekde sa vracaju k starym technikam a moze to priniest aj uspech .Japonsku su velky konzumenti medu a mat.kasicky V Japonsku domaca vyroba pokryje 6 % spotreby .

    zdroj : casopis vcelar

    Co dodat su ludia ktory sa z miest stahuju na dedinu kde si kupia drevenicu , su ludia ktory sa vykaslu na moderne ule a prejdu k technike starych rodicov .
    Ak sa niekto rozhodne napisat clanok o klatoch je to sloboda prejavu , nazoru a ktovie coho .
    Neberme ludom vlastny nazor , verim ze ma nebudete buzerovat za to co tu pisem

  8. Si moc zúrivý, máš málo cukru v krvi a to je pre včelára hanba. Alebo sú tvoje včely lenivé a nedoniesli med aj pre teba. Možno si lenivý ty. Neviem o tom, že by som ťa tu niekde oslovil. Keď niečo berieš osobne, tak trafená hus zagágala a musíš sa s tým vyrovnať sám.

  9. lego ty si king vsetkych arogantnych a neznasanlivych ludi tak neviem co to tu pises 🙄 precitaj si svoje prispevky vo fore za posledny polrok 🙄

  10. Janko, Váš pohľad na svet je o zodpovednosti voči svojmu okoliu a aj voči sebe. Váš prístup ku včelárskej praxi je sympatický a možno Vám urobí radosť aj recept na včelársky čaj.

    Keď v rodine prichádza krásny víkendový podvečer, ticho sa rozplýva v priestore, ale negniavi, skôr pohládza dušu, ktorá konečne po celotýždennej drine pookrieva a necháva sa omamovať, dobre nám padne šálka včelárskeho čaju. Ten si pripravíme tak, že do sitka v ohriatej čajovej kanvici nasypeme 4 lyžičky sypaného zeleného čaju a zalejeme 4 hrnčekmi horúcej prevarenej vody. Po troch minútach lúhovania sitko s čajom vyberieme, pridáme pol hrnčeka medu a jeden hrnček rumu. Dobre ho premiešame a podávame v porcelánových šálkach alebo v hrubostenných sklenených pohároch.

    Vychutnávanie čaju Aziati nazývajú Cestou založenou na princípe láskavosti a úcty ako vo vzťahu k druhým tak i k tomu skromnému lístočku zvláštnemu produktu zeme a ľudských rúk. Je to cesta, ktorá nás zavedie medzi arabské karavány a na paluby plachetníc. Cesta vedúca od botaniky k budhizmu a k hospodárstvu britských kolónií, od svätých k čínskym cisárom a ruským revolucionárom. Dovedie nás k hlbšiemu poznaniu histórie a chápaniu dejín celého ľudstva. A to nie je všetko. Je to dnešok aj zajtrajšok. Po prvých dúškoch tohoto osviežujúceho nápoja sa priblížime ku kultúre kľudu a mieru bájneho Východu, ktorá vie umne spájať minulosť s prítomnosťou, aby sme z nej čerpali pokoj a energiu na všednosti nášho sveta s kultúrou násilia a dravosti kresťanského Západu.

  11. Keď som ja v apríli robil so včelami v tričku s krátkym rukávom a s pomocou rozprašovača vody, tak niektorí si tu vo fóre sťažovali ako na nich včely útočia, že im ani dym nepomáha. Anastásia zrozumiteľne vysvetľuje príčinu keď hovorí : “Včely štípu vtedy, keď sa k nim človek sám chová agresívne, oháňa sa, bojí sa, skrýva v sebe veľkú agresivitu, a nielen voči včielkam, ale prosto k niekomu. Ony to cítia a neprijímajú vyžarovanie žiadnych temných citov.”

  12. Článek je v pořádku.Jen nám ukazuje jak se to dělá ještě dnes jinde.Vemte to jako zajímavost a ne jako návod na včelaření.Já bych si rád někdy udělal klát ale na rámečky i s dobrou možností léčení aby lahodil mému oku a dobře se v něm včelařilo.Zatím musím sehnat pořádnej špalek a nebo oddenek stromu a pak koumat jak na to.

  13. Väčšinou, keď nepoznáme hlbší zmysel napísania nejakého článku, napíšu včelári – somarina, sprostosti. Milan Bencúr nikoho nenúti, aby ste včelárili v klátoch, aj keď na celom svete vznikajú rodové osady, v ktorých sa ľudia chcú vrátiť k čistej prírode a žijú podľa vzoru Anastázie z tajgy, hlavnej hrdinky niekoľkodielneho románu spisovateľa Vladimíra Nikolajeviča Megreho. V stručnosti jeho životopis:
    Vladimír Nikolajevič Megre sa narodil 23. júla 1950. Pred tým ako sa stretol s Anastasiou bol známym podnikateľom a prezidentom Medziregionálnej asociácie podnikateľov Sibíri. V rokoch 1994-95 organizoval na vlastné náklady dve veľké obchodné cesty loďami po rieke Ob trasou Novosibirsk – Salechard – Novosibirsk. Po dlhú dobu bolo pre jeho priateľov a príbuzných záhadou, čo prinútilo podnikateľa s desaťročnou praxou minúť zhromaždený kapitál a dokonca založiť majetok na prípravu expedícií, ktoré nielenže nemali zisk, ale ani sa nevyplatili. Ale on priviezol z expedícií niečo, čo sa peniazmi oceniť nedá. Vo svojich knihách a aj v mnohých novinách zverejnil senzačné materiály, ktoré vyvolali veľké čitateľské ohlasy a komentáre vedcov.
    V. Megre pod vplyvom Anastasie prešiel transformáciou, ktorá sa odrazila nielen na jeho vnútri, ale je pozorovateľná aj z jeho zovňajšku. Stal sa z neho známy spisovateľ, ktorého diela sú preložené do mnohých jazykov a skvelý rečník, ktorý dokáže zaujať publikum na celé hodiny. Jeho osobnosť na ľudí pôsobí veľmi pozitívne a majú pocit, akoby sa prihováral priamo k ich duši. Dnes sa jeho úsilie sústreďuje na uzákonenie vlastníctva pôdy v Rusku a jej pridelenie zadarmo, aby sa stala skutočnosťou idea rodových sídel, ktoré pomôžu vrátiť ľudí späť do Rajskej záhrady.
    Milan Bencúr mal asi vysvetliť včelárom, že sa jedná o určitý ezoterický smer myslenia ľudí, pre ktorých je prirodzené včeláriť aj v klátoch.

  14. podla mna poriadna somarina ! je to ako včelarit za marie terezie ! neviem prečo by si mal včelar komplikovat včelarenie takýmito sprostosťami ! 😈 😈 😈 😈 ❓

  15. Pán Turčáni “V Rusku vse vazmožno”, keby nebolo zlo tak dobro nevynikne, ale to určite vieme všetci. Nie všetci vieme všetko. Pán Bencúr poukázal na to, že to existuje. Je to ukážka toho ako stavajú včely bez včelára. Tak som to pochopil ja.

  16. Áno, nové články sú potrebné, no nie za každú cenu. Nie som za cenzúru, ale treba zvážiť, čo je vhodné… ❓ 😥 Pokiaľ sa tu bude publikovať všetko, už to nebudú aktuálne informácie, ale………Čítajú to aj začínajúci včelári…. 😛 Aj keď sa zameriavam na NN technológiu, je vecou včelára, v čom včelári, či v Langstrote, Béčku, úli Čechoslovák…..Ale v dnešnej dobe kláty ??

  17. Som síce iba začiatočník a nemôžem sa porovnávať s odbornosťou pánov včelárov, ale musím vám povedať, že pre budúcnosť budú mať väčší význam “takéto somáriny” (ako povedal pán Turčáni) ako najinteligentnejší digitálny plastový uľ pre včely na výrobu peňazí. Som rád, že niektorí ľudia sa už zaujímajú aj o záchranu prírody a samotný život včiel. Samozrejme k tomu patrí aj duchovný spôsob života, ale pre dnešných materiálnych ľudí je to nepochopiteľné. Ja si myslím, že aj takéto články patria na túto stránku.

  18. dakujem za hodnotenie, toto vždy poteší admina či už na duchu, alebo na srdci… a ďalším autorom pridá neskutočnú silu pre ich ďalšiu publikačnú činnosť 😥

  19. 😯 Tento článok mi s prepáčením nič nedal. Možno sa niekomu páči včeláriť v klátoch ,ale táto technológia už do dnešnej modernej doby nepatrí. Podla prečítaného ani konštrukcia klátu nevyhovuje možnosti liečenia a potrebného monitoringu. 👿

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

8 + 1 =

error: Obsah je nedostupný !!!