Moje stanovisko:
Tento Návrh…. považujem za cielené ničenie včelárskeho stavu. Je to priehľadné nahrávanie bohatým predajným firmám, aby sa redukoval priamy predaj od výrobcov včelármi na trhoviskách.

Malí včelári predávajú svoj med doma zo dvora a na trhovisko spravidla nechodia, lebo svoju úrodu by rýchlo minuli a sklamaní zákazníci by museli odísť kupovať med do hypermarketov. Veľkí včelári svoju úrodu medu na trhovisku nepredajú, lebo také množstvo sa tam neminie.

Aká je doterajšia prax. Veľkí včelári nemajú čas vysedávať na trhoviskách a ani všetci malí včelári. Na trhovisku predávajú 2-3 malí včelári, ktorým sa to chce robiť a tam mrznú a moknú. Majú svoju klientelu, ktorá k nim chodí na pravý med, lebo sa sklamali na kúpenom mede z hypermarketov zo známych dôvodov. Ak chce byť úspešný predajca včelár, musí robiť aj osvetu ohľadom včelích produktov a musí mať sortiment, aby ponúkol spotrebiteľom zaujímavý pestrý a hodnotný tovar. Prirodzene, že jeho vlastná produkcia k tomu nestačí a musí suplovať prácu svojich priateľov včelárov, ktorí mu zaujímavý a potrebný med predajú, aby spotrebiteľ bol spokojný. Naučili sme spotrebiteľov konzumovať jednodruhové medy a oni ich aj vyhľadávajú.
Podľa Návrhu VN med môže predávať včelár iba na miestnom, nešpecifikuje sa kde je to miestne trhovisko, či je to v obci, okresnom meste…. Napr. v BA na trhoviskách smeli by predávať iba miestni včelári. Bratislavčania by sa tak nedostali napr. k medovicovému a malinovému medu, lebo sa tam neurodí.

Odjakživa rozmýšľali úradníci štátnej a mestskej správy ako koristiť predajcov na trhoviskách z jednoduchého dôvodu – zo závisti. Zaujímavé by bolo, keby sa našiel novinár a zvestoval nám aké sú poplatky na trhoviskách pre predajcov v jednotlivých mestách SR. Napr. v BA to bolo aj vyše 80000 Sk ročne za stôl. Ako by mohol byť rentabilný predajca malo-včelár, keby tam predával iba pár hodín denne. Ak by tam predával celý deň, tak kedy by včeláril keď nemá pomoc doma a nástupcu. Mladí sa nehrnú do včelárenia, dôvody prečo je tomu tak sú známe. Zákonotvorný tohoto Návrhu VN k tomu tiež prispel svojim produktom.

Veľké firmy zaoberajúce sa obchodom majú prostriedky, ktorými môžu ovplyvniť tvorcov predpisov tak, aby včelári boli znemožnení a zanechali predaj na trhoviskách.

Nepáči sa mi, že od doby zverejnenia Návrhu VN 8.3. na včelárskej stránke včelári až na dcoch sa neozvali a chovajú sa odovzdane podľa apatického dej sa čo dej. Nestačí, aby čakali na iných, ktorí aj za nich ponesú svoju kožu na trh, chovajú sa ako konzumenti napísaného od iných.

Za minulého režimu na MP SR starali sa aj o odbyt, predaj medu cez Medos Galanta do zahraničia . VOC medu bola jednotná 35 Kčs/kg a v obchode sa med predáva spotrebiteľom v drobnom za 32,50 Kčs. Liberalizáciu trhu s medom si štátna správa vysvetľuje a aj uplatňuje po svojom. Do Plánu rozvoja včelárstva do r. 2013 vstupujú nevhodne. Dnes na obrovských výmerách repky olejnej a slnečnice spravidla nevidieť kočovné včelstvá a včelárom vymýšľajú prekážky aby zanechali túto činnosť pre nerentabilitu u chovateľov včiel. Takí čo zostávajú sú prevážne hobbisti, milovníci včiel, ktorí majú iný hlavný príjem ako je zo včelárstva.
Na MP SR mali by sa pozrieť do zrušenej Vyhl. č. 35/11978 Zb., ktorá žičila včelárom.

Ján Hájek

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

83 + = 89

error: Obsah je nedostupný !!!