Kontrola zimujúceho včelstva nesmie byť samoúčelná, má nám poskytnúť obraz v akom stave sa dané včelstvo nachádza. Môže prehliadka včelstvu ublížiť, alebo nie ? V akom stave sú zásoby ? Ploduje včelstvo ?

7 myšlienok k článku “Kontrola zimujúceho včelstva”
  1. je príjemné nájsť si včasne z jari pekne včelstvo .Podobnú “zimnú” veľmi rýchlu info prehliadku absolvujem vždy, keď mám podozrenie zo straty včelstva .Samozrejme že teplota sa musí držať okolo nuly až do -5 st .Mnohokrát sa dá ešte všeličo napraviť pridať zásobné plásty či vyhnať mladého piskora .Aj vďaka týmto neplánovaným a ojedinelím prehliadkam sa možem včasne z jari potešiť prezimovanému včelstvu.Ďakujem za váš hodnotný príspevok.

  2. áno môže biť pán Turčáni ,snád len doplniť že pozor na nedočkaucou ktorý chcú kontrolovať zásoby pred očakávaným prvým preletom-očisťovacím- Mám na mysli to že pokial von stále mrzne ,ajked prelet sa blíži netreba včelám pridávať uš do puknutia plných výkalových vačkou ešte viac.Kedže vieme že zásach do včelstva včely rozruší a následne na to sú nútené svoj chumáč ohriať na požadovanú teplotu čo vedie ku zvýšenej konzumácii zásob.Nehovoriac uš o plodovom telese ktoré je v tomto čase velmo citlivé……

  3. Na kolko mi tento tyždeň jedno včelstvo spadlo neriskoval som a prezrel som zbývajúce tri. Vonkajšia teplota +1stupeň rozloha zavičkovaného plodu 6, 10, 12 dcm štvorcových. A ja som sa prvý krát odvážil v zime skontrolovať včelstva. Vďaka za skvelú inšpiráciua a super publikaciu.

  4. Pokúsim sa dať do kopy zaznamenané údaje z posledných troch teplých zím s ohľadom na vývoj Vd až po poslednú fumigáciu v 11.mes. Už augustová (20.8) odľahčovacia fumigácia môže veľa povedať, či teplá zima má rozhodujúci vplyv na početnosť Vd. Ja totiž 8 rokov bojujem s Vd len pomocou fumigantu amitraz. Nič iné! Posledný rok som uzavrel s priemerným odpadom niečo cez 80 Vd na včelstvo.

  5. Dobrý den, také já si Vašeho příspěvku vážím. Je dobré že se najde někdo, pro koho nejsou zimní nízké teploty překážkou a za nás ostatní včelaře do včelstev nahlédne. Je dobré vědět, zda se mohou letos roztoči v zimě množit, či nikoli. Asi by se měla míra zimního podování v nějaké neškodné a spolehlivé formě stát součástí tvorby prognóz budoucího vývoje této nemoci. S poděkováním R.Linhart

  6. Matka dokáže iba klásť vajíčka. Nedokáže zmeniť svoju funkciu ako včely a plodovať. Je len súčasťou úľového organizmu. Včely dokážu meniť svoje postavenie vo včelstve, preto ploduje včelstvo a nie matka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

− 1 = 3

error: Obsah je nedostupný !!!