V týchto dňoch v južných častiach Slovenska začala, alebo už kvitne jedna z posledných medonosných rastlín pestovaných na ornej pôde Slnečnica ročná. I keď na menších plochách sa ešte môže objaviť po slnečnici sem tam porast horčice, ktorú pestovatelia vysievajú ako náhradu za vyorané porasty ozimnej repky v jarnom období, ale to sú len výnimočné prípady.

6 myšlienok k článku “Slnečnica ročná – pre včelu dosť zradná plodina”
  1. Pán Nemčok stačila by aj posledná veta, na ostatné veci som sa nepýtal a nevčelárim prvý rok. A jak viete odhadnúť množstvo zásob zo cukru, tak viete odhadnúť aj medové zásoby, takže nemusí hroziť ani Vaša prvá veta. Skôr hrozí na akom mede budú zimovať, lebo ten môže skryštalizovať. Včely si viem aj sám nakŕmiť a zásoby dopĺňam v pomere 3:2, z toho sú tri kilá cukru. Kedže med nejde na odbyt a mojim systemom včelárenia je vypracovať metodu, pri ktorej budem čo najmenej času tráviť pri včelách, pri rovnakých výnosoch. Je to tzv. racionalizácia včelárenia a jarné podnecovanie určite k tomu nepatrí. Dá sa tomu jednoducho predísť dostatočným nakŕmením včiel na zimu. Maximálne keď na jar pri prehliadke niečo odviečkujem, ale ani to nie je potrebné.
    Aj keď ste na moju otázku neodpovedal /odpovedal som si sám/ aj tak ďakujem a s pozdravom.
    Ešte na záver. V KE mám jedného včelára, ktorý obhospodaruje okolo- do 200 rodín. Keď sa stretnú včelári a ťažkajú si koľko sa pri včelách narobia, koľko dní pri nich trávia, chodia domov po večeroch, tak on im dá veľmi zaujímavú otázku: Preboha čo robíte toľko pri tých včelách.?!
    Ja len doplním, že niektorí včelári sa stali otrokmi svojich včiel, je to podľa ich samotných vyjadrení. Pri tom by sa dalo trošku pomeniť ich zvyklosti pri práci so včelami a ostávalo by im viacej času aj na ostatné činnosti.

  2. Vážený priateľ, zimovať čisto len a zásobách medu, ktoré ma na jesen včelstvo je nebespečné, nakoľko všetky včelstvá nemaju v jeseni rovnaké zásoby medu, aby vydržali do jari,preto tieto treba doplniť sirupom. Ako som písal osobne sirup robím v pomere 2 diely cukru a jeden diel vody t.j. 2 kg a 1 liter. Tak aby neostal rámik bez zásom. Ked som uviedol, že zimujú len niektorí na mede, tak z pravidla po agátovej znáške už med netočia, ale ho nechávajú všetok včelstvám. Robia to u nás, najma tí čo včelária v ležanoch alebo v 9 rámikových úloch, kedy ako plodisko slúži aj medník. Sú to tí, čo obhospodaruju viac ako 100 rodín.
    V priemere podla zásob doplnam včelstvám 7-10 kg cukru plus voda na sirup. Doplnenie robím podľa jednotlivých včelstiev a ich zásob medu. Pokiaľ som písal o tom odvičkovaní na jar pri prvej prehliadke. O ktorý med v plodisku ide, som písal v predchádzajúcom príspevku. Takto do kvitnutia repky olejnej odvičkujem postupne po niekoľkých dnoch všetok zavíčkovaný med v plodisku. Ten včelstvá spracujú bez problemov.Polial ide o prvú jarnú prehliadku.Myslel som prvú jarnú prehliadku včelstiev, ked teplota je okolo 15°C a už môžem zistovať celkový stav v jednotlivých úloch. Spravidla to v naších končinách na Šahansku býva v prvej polovici marca. Ako také vodítko býva pre mna kvitnutie podbeľu liečivého, ktorý kvitne približne súčastne z lieskou obyčajnou. V tom čase podávam včelstvám aj cukromedové cesto, ktoré si pripravujem sám a to zo 7 dielov práškového cukru a troch dielov z vačša zohriateho repkového, alebo iného medu. Prv než pridsám do cukru med a pripravím cesto do cukru zamiešam ešte naviac 1 kg sojovej múky. /Pred tým sme to volali sojapel/.Tú dostať kúpiť v hypermarketoch, alebo v biopredajniach. Na včelstvo dám asi 3/4 tohto cesta v krabičky z RAMI, a to tak, že na delki urobím otvor asi v priemere 4 cm a týmto otvorom položím uravretú krabičku na plodisko nad rámiky.Na ten otvor, ktorým krmim balonovými krmitkami.Nad plodiskom i cez zimu ponechávam prázdy medník, takže na krabicu je miesta dosť.
    Samozrejme včelstvu musíme vedla včelnici poskytnúť vodu v napajadle. Takže priateľu, pred jesenným doplnením zimných zásob je rozhodujúce množstvo medu v plodisku podla jednotlivých včelstiev a podla toho doplenie sirupom. Osobne som ešte čiste len na mede včelstvá nezimoval.

  3. Pán Nemčok so všetkým súhlasím čo ste napísali, len s tým rozdielom, že ja som zimoval len na poslednom donesenom netočenom mede, na slnečnici a nedal som včelám ani tie dva kilá cukru. Bol by som rád keby ste mali s týmto viacročné skúsenosti. Ja som to minulú zimu vyskúšal a prezimovali relatívne dobre. Keď som tu na tejto stránke dal otázku o zimovaní na mede, lebo som sa trochu bál o moje včielky, viacerí mi odpísali, že zimujú na mede. V konečnom dôsledku nemali pravdu, lebo buď dopĺňali zásoby alebo miešali med so cukrovým sirupom. Nikto ešte nemá dlhoročné skúsenosti nechať včelám ich vlastný med a nedopĺňať zásoby. Liptovský Hrádok robil aj v tomto smere pokusy a boli roky a včelie rodiny, ktoré prezimovali na mede/repkovom alebo slnečnicovom/ a boli aj také čo popadali. Takže je to isté riziko. Opakujem, hovovrím o zimovaní na mede bez dodania akéhokoľvek množstva cukru.

  4. Priatelu Jaro ! pre objasnenie: zo zásady z plodiska slnečnicový med nevytáčam, vytáčam len z medníka, teda med slnečnice, ktorý je v plodisku ponechám ako zásoby na zimné obdobie. Zásoby doplním sirupom v pomere 2:1, teda dva diely cukru a jeden diel vody. Tak to bolo myslené. Myslim si, že si včelstvá doplnuju zásoby postupne, kde sú prázdne bunky, takže na niektorých plástoch sú zásoby slnečnicového medu, ale aj cukrového. Ptriatelu, zo sásady včelstvá na zimu nezužujem ponechávam ich na 11 a 12 rámikoch a preto podla sili včelstva v niektorých ostane ja jar nespotrebovaný med. Ten potom odvíčkujem. A preto včelstvá nespotrebovali všetky zásoby, ktoré som im doplnil pri zazimovaní a časť zásob ostala na niektorých rámikoch nespotrebovaná. Tieto rámiky som mal na mysli. Neviem aké máte úle, ja mám prvé úle, ktoré som si zhotovil pre 15 rokmi so stenami 4 cm, tj. rám obitý latovkou, 3 cm poliester a sololit, tie novšie latovka , 1,5 cm poliester a sololitUteplujem len z vrchu, používam medzerníkové latky.Píšete, že mámte šťastie, že tohot roku bola mierna zima. Niekoľko rokov sledujem počasie, najniššiu i najvyššiu teplotu za 24 hodím. Len ak na margo. 30.janur 2005 najniššia -17°C, 8 februára dtte -17°C ostsatné dni v priemjere od 0 do 10 1C, december 2005 najvyššia12.XII. -7°C 24.i.2006 -18°C ostatné dni od 0 do 12°C 5-7.II.2006 od 15-17 °C ostatné dni najviac -8°C december 2006 najviac -8°C január 2007 najviac 26.I. -9°C, febrár za posledné réoky najteplejší. Ale i roky pred tým sú nie bohvie ako chadné, i ked dva tri dni sú extremne.Okrem toho mám zaznamenané zrážky za 24 hodím podla dní. Na zimu prazdne medniky ponechávam nad plodiskom. Zvyknem ich vyplniť poikrčenými novinami. Na vrch poloťím mriežku pod ktorú dam tri latočky a na to karton.
    Spolu mám len 23 úlov, nič viac a nič menej a jeden ležan prerobewný na 4 záložné matky po 5 rámikov. Všetky mám plné. Nepamatám, kedy mi počas zimného obdobia padli včely.
    A včelárim od roku 1962. V obci som jeden z najmenších včelárov, nakoľko z obci je v organizácii SZV organizovaných 10 včelárov zo 625 včelstvami. A všetci niekoľko rokov dozadu zimujú na slnečnicovom mede. Prinutil ich k tomu súčastný stav v cenách cukru o ktorom sa na tejto www. stránke toľko polemizovalo. A tiež bohvie aké straty zo zimovania na slnečnici na včelstvách nemaju.

  5. Opravu mena som urobil… a zimovanie včelstiev na slnečnicovom mede bolo niekoľkokrát aj u mňa… včelstvá si doniesli v neskorom lete od 4 do 8 kg… nasledovalo doplnenie cukrom… prezimovanie bez akýchkoľvek problémov… tak ako píše autor v závere môžem iba potvrdiť… že produkcia medu, či peľu je každým rokom u slnečnici ročnej často krát veľmi rozdielna.

  6. Chcem upozorniť na dve nezrovnalosti. Nie docent ing. Jozef Rákoš ale doc.ing. Jozef REKOŠ.
    Píšete, že ste zimovali na slnečnicovom mede a hneď v ďaľšej vete to popierate-píšete, že ste doplnili zásoby cukrovým sirupom. Myslím, že ste skúsený včelár takže viete aká je spotreba zásob cez zimu a teda včielky zimovali na cukre! a ku medovým zásobám sa dostali až na jar, keď sa už môžu preletieť a donášať vodu. Ja môžem povedať, že som zimoval na slnečnicovom mede, lebo nedostali ano deko cukru. Pozor!! veľká časť medu bola skryštalizovaná a keby zima bola iná ako tá posledná, mohol som so včelami dopadnúť veľmi zle.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

− 2 = 1

error: Obsah je nedostupný !!!